[Preview] Geschreven door Mink op 2015-08-22 10:00:00

Super Mario Maker

De dertigste verjaardag van de meest geliefde loodgieter in de wereld staat bijna voor de deur en met Super Mario Maker luidt Nintendo dit feestelijke jaar in. In deze game kun je zelf los gaan met het bedenken, ontwikkelen en perfectioneren van levels en uiteindelijk zelfs hele werelden. Voor de niet-creatievelingen onder ons kent het spel al voorgebouwde stages en is het mogelijk oneindige content van het internet te halen. Na enige tijd in de uiteindelijke titel te hebben gestopt, kun je hier onze impressie lezen.

I’m a God! Super Mario Maker draait grotendeels om het creëren en perfectioneren van zelfgebouwde Super Mario Bros.-levels. Dit principe is zeer grootschalig uitgewerkt en je hebt vrij veel tools om mee te werken. Van de gewone grondblokken tot vijanden tot vleugels die je vervolgens weer kunt toevoegen aan munten of Koopa’s. Vrijwel alles wat je gezien hebt in voorgaande Super Mario Bros.-spellen, is toe te voegen aan je eigen level. De vele combinaties die je vervolgens kunt uitvoeren en de immens grote wereld waarin je kunt bouwen, geven de grote potentie van de titel weer. In onze eerdere hands-on hebben we hier al uitvoerig over gesproken. Create and Share Een groot onderdeel van Super Mario Maker is het maken en vervolgens delen van nieuwe levels. Dit principe werkt zeer fijn in de uiteindelijke versie van het spel. Iedere speler mag in totaal tien level uploaden en dit is pas mogelijk wanneer je het level van begin tot eind hebt gehaald. Deze levels komen vervolgens op de server te staan en het is voor iedere eigenaar van Super Mario Maker mogelijk deze levels te spelen en te beoordelen. Als een maker van de levels vele “upvotes”, in dit geval uitgedrukt in sterren, heeft gekregen, staat hij tevens in de leaderboard. Wanneer je een geüpload level verwijderd, behoudt je de verkregen sterren en kun je weer een ander level op de servers zetten. Het Miiverse-bericht zal echter verwijderd worden.

Deze zelfgemaakte levels krijg je voorgeschoteld wanneer je de 100-Mario Challenge start. Je krijgt, zoals de naam al doet vermoeden, honderd levens en moet hiermee acht, zestien of 24 levels finishen. Deze levels zijn gemaakt door andere spelers en dit maakt het geheel zeer tof. Hiermee krijg je daardoor vele levels te zien en wanneer je het level pauzeert of uitspeelt krijg je de mogelijkheid om de bedenker een ster te geven. Een tof concept en we kunnen niet wachten totdat de userbase van Super Mario Maker flink stijgt bij release. It’s a me, Mario! Voor degenen die het maken van levels oninteressant vinden, zijn er gelukkig ook genoeg levels gebouwd door Nintendo aanwezig in het spel. We hebben ze nog niet allemaal kunnen spelen, maar het gros ervan bestaat uit leuke en voornamelijk bekende levels. Met kleine twist in vrij herkenbare levels probeert het spel je zo kennis te laten maken met het onbekende, en dit werkt verrassend leuk. Zo kun je in level 1-1 opeens in een discotheek terecht komen en laat DJ Mario zich niet zomaar uit het veld slaan. Dit is voor nu een zeer toffe feature, die benieuwd maakt naar wat alle levels met zich meebrengen.

Tevens gebruikt Nintendo de zelfgecreëerde levels om je te introduceren aan de nieuwe gereedschappen die vrijgespeeld zijn. Zo krijg je een x-aantal levels voorgeschoteld van vrijwel iedere stijl die de game biedt en zitten in deze levels vrijwel alle verschillende elementen die je vrijgespeeld hebt. Dit werkt zeer tof, maar voor de avonturier is het waarschijnlijk leuker om gewoon de nieuwe gereedschappen zelf te ontdekken. Gelukkig geeft Nintendo je deze mogelijkheid, waardoor iedereen zijn eigen weg kan inslaan. Presentatie Super Mario Maker is een zeer nette Wii U-titel in haar presentatie. Dit komt voornamelijk doordat alles er zeer strak uitziet en de levels een nostalgische waarde hebben. Dankzij de vele oude stijltjes, met ieder zijn eigen muziekstukken, brengt het een hoop teweeg bij de die-hard fans. Deze game laat zonder twijfel merken hoe een nostalgische titel verweven moet zitten om een nieuw concept. En het lijkt erop dat Nintendo dit meer dan prima heeft gedaan.

Voorlopige conclusie Super Mario Maker heeft genoeg potentie om heel groots te gaan worden. Met interessante features en een vrijwel perfecte presentatie, is het voor nu een titel om naar uit te kijken. De volledige versie voelde zeer compleet aan en had een grote verslavende factor. Dankzij het gemakkelijke delen van de levels en het goede upvote-systeem is daarbij de interactie tussen spelers en makers zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Voor zowel de creatieveling als de 2D-platformer lijkt dit een absolute aanrader met vrijwel oneindig veel content.

Gekoppelde games

Super Mario Maker (Wii U)