[Review] Geschreven door Nathan op 2015-11-11 23:30:00

Pumped BMX+

De simulatie van extreme sports is tegenwoordig niet echt een favoriet genre van ontwikkelaars in het algemeen. Hoewel games als Tony Hawk's Pro Skater in het verleden regelmatig nieuwe delen kregen, valt het aanbod de laatste jaren wat tegen. Naast de skater, is ook de BMX'er een vaste klant in de winkel van extreme sports. Wie altijd al BMX-stunter wilde worden, kan eindelijk zijn hart kwijt op de Wii U met Pumped BMX+. Leef je uit! In Pumped BMX+ is het de bedoeling om op de stuntfiets zoveel mogelijk verschillende parcoursen te doorlopen. Deze parcoursen hebben een vaste opbouw: eerst fiets je over een gedeelte van de baan, waarop je een aanloop neemt om een zo groot mogelijke snelheid te krijgen. Vervolgens rijd je over een schans, waarna je tot slot een soort afgrond moet proberen te overbruggen. Tijdens je aanloop moet je de A-knop ingedrukt houden om sneller te gaan. Wanneer je vervolgens los van de grond komt, kun je met behulp van de linkerstick en de schouderknoppen allerlei tricks doen in de lucht, zoals de 360 en een backflip. Voor deze bizarre kunsten krijg je punten en behoud je bovendien hoogte, waardoor je makkelijker aan de overkant kan komen. Let wel op dat je goed op de grond terecht komt, want voor je het weet val je op je snufferd. De fiets die je tot je beschikking hebt, rijdt prima en wanneer je valt, ervaar je het als je eigen schuld en dit motiveert je om het level nog eens te proberen. Het tricksysteem werkt erg goed doordat de combo's snel worden uitgevoerd en makkelijk te combineren zijn, maar dit kan in het begin nog lastig zijn. Gelukkig baart oefening kunst!

De eerste levels van het spel duren slechts enkele seconden, maar naarmate je verder komt, worden ze langer en zijn de hindernissen lastiger te overbruggen. De moeilijkheidsgraad loopt in het begin redelijk langzaam op, waardoor je alle tijd krijgt om de besturing onder de knie te krijgen. Mocht dit gebeuren, race je zo door de eerste reeks heen. Je bent misschien zo door de eerste reeks stages heen gefietst, maar dat betekent niet dat er niets meer te beleven valt. Elk parcours heeft drie handen aan extra uitdagingen. Ze zijn ingedeeld in de moeilijkheidsgraden 'Easy', 'Medium' en 'Hard' met vijf challenges per niveau. Deze variëren van het behalen van een aantal punten tot het uitvoeren van een specifieke trick in het level. Bijna elke stage heeft wel een opgave voor het behalen van een bepaalde score, of het uitvoeren van een bepaalde move, maar doordat ontwikkelaar Yeah Us! het spel van een grote hoeveelheid stunts heeft voorzien, valt dit tijdens het spelen niet op. Met honderden levels en vijftien te halen prestaties per level zit Pumped BMX+ bomvol content. Helaas maakt dit de game op den duur wel wat saaier, want de vernieuwing die het spel aanbiedt, wordt naarmate je verder komt steeds minder. Het zijn er erg veel ten opzichte van het aantal elementen die aan het spel worden toegevoegd. De gigantische hoeveelheid stages lijkt daarom vooral voor de liefhebber te zijn. De kans is aanwezig dat je op een gegeven moment wel klaar bent met het doorlopen van keer op keer min of meer hetzelfde doen. Op zoek gaan naar bijvoorbeeld een extra multiplayermodus is echter nutteloos. Pumped BMX+ is puur een singleplayer-ervaring, terwijl de opzet van de gameplay zich goed leent voor spelen tegen anderen. Een gemiste kans. Het had de game zeker ten goede gekomen als het pakket wat completer was.

Stijlvol op je fiets Om toch meer variatie aan het spel toe te voegen, bevat Pumped BMX+ een groot kleurenpalet voor je fiets, helm en outfit. Wanneer je de game voor de eerste keer opstart, kan je meteen je favoriete look samenstellen. Dit is echter slechts een cosmetische feature. Alle verschillende kleuren fietsen en kledingstukken hebben dezelfde specificaties. Je kunt geen nieuwe outfits vrijspelen – deze zijn allemaal al vanaf het begin te gebruiken – en er eigenlijk maar één type BMX in het spel te vinden is. Hier had ontwikkelaar Yeah Us! de herspeelbaarheid van het spel nog kunnen verhogen, wat het geheel interessanter zou hebben gemaakt. Deze variatie aan kleurtjes komt zeer goed tot zijn recht op het grote televisiescherm. Het spel ziet er erg goed uit en de tekenstijl, die wat weg heeft van de stijl die in veel kinderanimatieseries wordt gebruikt, komt erg goed tot zijn recht.

Conclusie Al met al is Pumped BMX+ een vermakelijke game. Het spel is in het begin misschien een beetje lastig dankzij het tricksysteem, maar het voelt altijd alsof de crashes die je maakt je eigen schuld zijn. Wanneer je dit echter goed onder te knie hebt, begint de pret pas echt. Stunts zijn makkelijk uit te voeren en te combineren, terwijl het concept nooit echt makkelijk of afgeraffeld aanvoelt. Met een overdosis levels en customizables bevat Pumped BMX+ erg veel content en hoewel enige vorm van multiplayer wordt gemist, levert de game een zeer nette prestatie op het Wii U-terrein.

N1 Score: 7.8

+ ["Ontzettend veel levels op alle niveau's","Tricksysteem werkt goed","Vele outfits en BMX'en verkrijgbaar","Ziet er goed uit"]

- ["Weinig variatie ten opzichte van aantal levels","Op nieuwe levels na, alle content meteen verkrijgbaar","Geen multiplayeropties"]

Gekoppelde games

Pumped BMX + (Wii U eShop)