[Special] Geschreven door Erik op 2015-11-19 19:45:00

Vijf sportgames waarin Mario de sterren van de hemel speelt

Het recentelijk verschenen Mario Tennis: Ultra Smash is… nogal een teleurstelling. En dan drukken we ons nogal zacht uit. Vooral het ontbreken van die typische Nintendo-magie en die knotsgekke funfactor was erg jammer. Toch heeft Mario door de jaren heen een hoop sportieve capriolen uitgevoerd waar deze zaken wel nadrukkelijk aanwezig waren. Bij dezen daarom ook vijf sportspellen waarin de lieden van het Mushroom Kingdom wél de sterren van de hemel spelen! Mario Power Tennis (Nintendo GameCube) Eigenlijk is dit spel het ultieme voorbeeld van hoe wij graag Mario zien tennissen op de console. Zijn voorloper op de Nintendo 64 was minstens zo briljant, maar bij dit spel kreeg die welbekende funfactor pas echt de voorgrond. Ook in 2004 werden balletjes al uitgekiend heen en weer geslagen, maar nu werden ze niet meer dan eens opgeleukt door extra krachtige Power Shots. Niks generieke Mega Mushrooms, die voor iedereen hetzelfde waren: iedereen uit het Mushroom Kingdom had zijn of haar unieke aanvallende of verdedigende beweging. Hoewel de animaties wat lang duurden, kregen matches zo meer dynamiek en variatie. Daarnaast zit het vol speelstanden, gevarieerde stadions en knotsgekke minigames. Maar bovenal: het spel loopt over van die heerlijke, onmiskenbare Nintendo-magie. Haal gerust je GameCube weer eens onder het stof vandaan, zouden wij zeggen.

Mario Golf: World Tour (Nintendo 3DS) Wie zegt dat die rustieke sport van het golfen saai is? Camelot bewijst met Mario Golf keer op keer weer dat hier een hoop plezier uit te halen valt. Gemakkelijk om onder de knie te krijgen, maar o zo moeilijk om die birdies en albatrossen slim aan elkaar te rijgen. World Tour is hier een uitstekend voorbeeld van. Niet alleen is een rustig potje golf uitermate geschikt voor de Nintendo 3DS, maar de game zit ook nog eens bomvol opties en mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld de Kasteelclub-modus (jawel, het spel is volledig Nederlandstalig), waar je met je eigen Mii de beste probeert te worden van het Mushroom Kingdom. Of het feit dat je in deze titel voor het eerst online je goede handicap kunt laten zien. Wat ons betreft is Mario Golf: World Tour in ieder geval een echte hole in one.

Mario Strikers: Charged Football (Wii) Tennis en golf zijn natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar voetbal blijft toch datgene waar wij Europeanen echt warm voor lopen. Gelukkig heeft Next Level Games er in het verleden (bijna tien jaar geleden alweer!) voor gezorgd dat wij deze passie ook op een ongezouten Marioaanse manier konden uiten. Bij Mario Strikers: Charged Football is de basis van het spelletje intact gehouden, maar daar is gelijk ook alles mee gezegd. Een scheidsrechter is in geen velden of wegen te bekennen, waardoor je de meest gevaarlijke overtredingen kon maken en heerlijk overdreven capriolen uit kon halen met de bal. Je zou je bijna gaan afvragen waarom er nog een keeper in het doel staat. In je eentje is het misschien wat te mager allemaal, maar deze Wii-titel zorgt ongetwijfeld nog steeds voor een feestelijke avond met je vrienden.

Mario Sports Mix (Wii) Onze Mario blijft een bezig baasje. Graag wil hij dan ook van alle markten thuis zijn – zelfs als die markten eigenlijk helemaal niet zo in zijn straatje passen. Neem bijvoorbeeld Mario Sports Mix. Hier neemt hij - na tennis, golf, karten, de Olympische Spelen, honkbal, basketbal én professioneel dansen – ook de kunst van het trefballen, hockeyen, volleyballen en opnieuw basketballen onder zijn hoede. Je zou bijna denken dat hij wat teveel hooi op de vork heeft genomen, maar niets blijkt eigenlijk minder waar. Mario Sports Mix is verrassend leuk. Hoewel vier sporten lijken te duiden op een minder diepgaande aanpak, blijkt de loodgieter een verrassend uitgebreide set aan trucs op stapel te hebben. Elk van het viertal aan sporten wordt hierdoor een toffe ervaring – mits je een aantal vrienden achter de hand hebt.

Mario Tennis: Power Tour (Game Boy Advance) Een potje tennis doet het natuurlijk altijd goed. Maar stiekem wordt dat heen en weer slaan van de bal nog nét iets leuker als er wat RPG-elementen in verweven zitten. Dan ben je toch net iets meer betrokken bij deze intensieve sport. Mario Tennis: Power Tour voor die goede oude Game Boy Advance is hier dan ook een goed voorbeeld van. Niet alleen was het tennissen zelf tot in de puntjes uitgewerkt (zelfs de krachtige Power Shots uit de Nintendo GameCube-versie kwamen terug), maar men gooide zelfs een heus verhaal in de strijd. Als Max of Tina praatte je met verschillende personages, werkte je via minigames aan je statistieken en speelde je vele potjes tennis, om uiteindelijk alle mysteries omtrent de Royal Tennis Academy op te lossen. Vooral bijzonder dat de focus nu niet eens per se lag op Mario en co!

Bovenstaande games staan hoog bij de N1-redactie in het vaandel, maar nu zijn we natuurlijk ook heel benieuwd wat jullie favoriete sportspellen zijn met de besnorde loodgieter in de hoofdrol. Mario heeft door de jaren heen immers al aan zoveel sporten gedaan. Laat het ons weten in een reactie!

Gekoppelde games

Mario Tennis: Power Tour (Game Boy Advance)

Mario Strikers Charged Football (Wii)

NEW PLAY CONTROL! Mario Power Tennis (Wii)

Mario Sports Mix (Wii)

Mario Golf: World Tour (Nintendo 3DS)