[Review] Geschreven door Kitty op 2015-11-25 19:15:00

Just Dance 2016

Just Dance 2016 is zeker niet het eerste deel uit de reeks, waarvan de eerste al in 2009 uitkwam. Ubisoft brengt ons wederom een dansgame waarbij je geen mat of andere gadget nodig hebt, alleen een Wii Remote in je rechterhand. Weet dit deel nog iets nieuws te brengen, of zijn we ondertussen wel uitgedanst?

In Just Dance 2016 ga je - heel verrassend - dansen op verschillende liedjes. Dit kan via verschillende modi, die allemaal neerkomen op dansen voor je televisie. Op je scherm zie je een geanimeerde, erg kleurrijke danser of danseres en het is de bedoeling dat jij dit nadoet alsof je voor een spiegel staat. Dat klinkt een stuk simpeler dan het is, omdat er zelfs als je de game op het laagste niveau speelt, er eigenlijk al wat moeilijke moves bij zitten. Wat jij doet wordt alleen beoordeeld aan de hand van wat je doet met je rechterhand, want daar hou je je controller in vast en dat is het enige dat je nodig hebt. Desondanks wordt je een behoorlijke choreografie voorgeschoteld, wat de dansjes een stuk pittiger maakt. Naast Wii Remotes kun je ook je smartphone gebruiken als controller, waardoor je met zes man kunt spelen in plaats van vier. Dit doe je via een gratis app. Een heel leuke toevoeging, al is rondzwaaien met je smartphone wellicht niet de veiligste optie, aangezien daar geen polsbandje aan vastzit.

Dancequests en online community Er is een aantal nieuwe modi toegevoegd aan de opties, of de modi zijn in een nieuw jasje gestoken. Zo kun je in 'Dance Quest' spelen tegen computergestuurde tegenstanders, waarbij je moet proberen na drie nummers in de top drie van het scorebord te komen. Lukt dat je, dan speel je de volgende quest vrij waarbij je hetzelfde doet. Vooral als je alleen speelt, is dit een leuke optie, omdat het drive geeft om door te spelen en weer een level te halen. De liedjes wisselen in choreografie af tussen leuk en vervelend. In Showtime (niet beschikbaar in de Wii-versie, maar wel voor de Wii U), kun je je eigen videoclip opnemen met de camera van de Wii U GamePad, en deze online uploaden. Ook kun je hier andermans clips bekijken. De videokwaliteit is niet denderend, maar als je graag video's uitwisselt, is dit een grappige toevoeging. Ook de 'World video challenge'-modus maakt gebruik van video's waarbij je opneemt wat je doet en anderen uitdaagt om het beter te doen. Deze online community is meteen wat Just Dance dan ook als geheel interessanter maakt, je kunt online zien wat anderen doen en je eigen video's plaatsen. Het is grappig om anderen te zien dansen en springen en het is ook zeker niet allemaal serieus en getalenteerd.

Dance Unlimited Vooral nieuw is Just Dance Unlimited. Dit is een abonnement waarbij je telkens nieuwe liedjes tot je beschikking krijgt. Daarnaast krijg je de 150 liedjes uit de vorige delen van Just Dance tot je beschikking. Dit abonnement sluit je per maand of per jaar af. De basisplaylist van de game is niet heel erg spannend, met vooral generieke popnummers en een paar misplaatste andere genres, zoals de William Tell Overture. Als je geniet van het dansen, dan is zo'n abonnement wel een goed idee, zodat je een interessanter repertoire tot je beschikking krijgt. Ook via je Uplay-account kun je dingen vrijspelen en door je account te koppelen aan het spel, kun je je Uplay-punten uitgeven. Ook spaar je in het spel punten door hoge scores te halen. Deze kun je uitgeven aan andere dansjes op de liedjes uit het basispakket.

Presentatie Just Dance 2016 ziet er prima uit. Het menu is helder en kleurrijk en makkelijk te navigeren. De achtergronden (en de dansers) die je ziet tijdens de liedjes, zijn ook heel kleurrijk, al het het soms wel iets minder gemogen. De effecten die zo nu en dan worden toegepast, werken eerder afleidend dan indrukwekkend. Desalniettemin is er verder op de presentatie niets aan te merken.

Conclusie Just Dance 2016 voegt niet extreem veel toe ten opzichte van vorige delen, al is Dance Quest wel leuk opgezet op deze manier. Vooral de online community en de downloads via Just Dance Unlimited zullen het spel interessant moeten maken. Als je echter niet bereid bent om extra te betalen voor meer muziek, dan is het basisspel misschien niet het spannendste dat je kunt krijgen. De liedjes zijn net iets te generiek, wat jammer is. De choreografie is echter wel uitdagend tot moeilijk, dus als je alle moves goed wilt leren, ben je wel even bezig.

N1 Score: 6.5

+ ["Online community","Mooie presentatie","Dance Quest"]

- ["Generieke playlist","Weinig algemene vernieuwing"]

Gekoppelde games

Just Dance 2016 (Wii U)