[Preview] Geschreven door Jeroen K. op 2015-12-13 10:00:14

LEGO Marvel's Avengers

Donderdag 10 december zijn we afgereisd naar Amsterdam-West, waar Warner Bros. Interactive voor de Nederlandse en Belgische pers een presentatie gaf over LEGO Marvel's Avengers en we vervolgens de kans kregen om zelf met het nieuwste LEGO-avontuur aan de slag te gaan. Het barre weer onthield ons er niet van naar Amsterdam af te reizen, waar ons de eerste kennismaking met Captain America en zijn vrienden te wachten stond. Als vaste N1ntendo-lezer is de kenmerkende LEGO-gamestijl waarschijnlijk niet nieuw voor je. Al vroeg vergaarden de LEGO-games faam met bijvoorbeeld LEGO Loco, LEGO Racers en LEGO Island. De laatste tijd staat echter de verlegoïng van bekende series centraal. Zo waren onlangs onder meer Batman, Lord of the Rings en Harry Potter aan de beurt. LEGO Marvel's Avengers is de nieuwste toevoeging aan de serie. Je speelt wederom met LEGO-helden in een actie-avonturenspel. Onze middag in Amsterdam begon in een zakelijk kantoor waar de uitgever allereerst een presentatie voordroeg en tegelijk het spel speelde. Niet veel later konden we gelukkig zelf aan de slag met de game.

Wii U Eerst gingen we aan de slag met de consoleversie van het spel. Middels een interessante cutscene vlogen verschillende superhelden het beeld binnen. Het begin was enigszins verwarrend, omdat nergens werd uitgelegd welke knoppen waarvoor dienden terwijl de vijanden al stonden te wachten. Na wat 'trial and error' bleek je als superheld twee unieke vaardigheden te hebben. De superman en -vrouw met wie we begonnen te spelen bleken niet bijster sterke personages. Gelukkig had één van beiden, de mannelijke superheld, de vaardigheid om pijlen af te vuren en daarmee naar de overkant van het water te geraken. Even later was het na een moeiteloze overgang tijd om met Iron Man en de Hulk een ravage aan te gaan richten. Deze characters waren duidelijk meer capabel om hun superheldentitels te verdedigen. Iron Man knalde zomaar een verzameling ijzeren balken naar beneden! Boem! De Hulk grijpt zijn tegenstanders vast en verplettert ze zonder moeite! Pak aan! De volgende twee superhelden bleken ook weinig moeite te hebben om hun nut te bewijzen. Captain America kon met zijn schild zelfs zwevende vijanden naar de grond werken en Thor roept de kracht van de goden op in zijn hamer om een genadeloze elektrische knal uit te delen. Geen verrassing dat de demo eindigt met een samenwerkingsaanval van Thor en Captain America, die samen een gigantische elektrische knal over de aardbodem doen denderen.

In de demo waren uiteindelijk telkens twee helden op het speelveld. Hoewel we de co-operatieve multiplayer niet hebben kunnen testen, lijkt het spel hier bijna voor gemaakt. De rol van de tweede held werd nu steeds door een computergestuurd personage ingevuld. Deze helpt echter nooit uit zichzelf mee bij samenwerkingsaanvallen en je zult daarvoor zelf van personage moeten wisselen. Aan de andere kant heb je tijdens een solospel nu ook altijd de keuze om met een ander personage te spelen. Alle personages voelen uniek aan en er schijnen er veel aanwezig te zijn in de uiteindelijke game. Dat belooft veel goeds. De demo is gespeeld op een PlayStation 4-demopod. In hoeverre de Wii U-versie verschilt is onduidelijk, maar in principe is LEGO Marvel's Avengers op elke console hetzelfde spel. Nintendo 3DS Tijd voor de tweede demo! Ditmaal een veel uitgebreidere demo, want naast de proloog was hier ook het eerste level en een stukje van de open wereld beschikbaar. Eerst is het tijd voor de proloog, om te zien of het spel veel verschilt van de consoleversie. Aanvankelijk valt het op dat de cutscenes allemaal hetzelfde zijn, maar de gameplay is dat totaal niet. We spelen op de handheld met andere personages in geheel andere levels. In de handheldversie lijken er meer extra's verstopt te zijn. Daarnaast heb je het gevoel dat je veel meer controle over je personage hebt, gek genoeg. Grafisch zag het zelfs nog beter uit dan op de console, maar de demo draaide op een PlayStation Vita en in de presentatie werd al voorzichtig vermeld dat de Nintendo 3DS-versie toch wat minder zal zijn dan de PlayStation Vita-variant.

Het grootste verschil tussen de consoleversie en handheldversie komt in de open wereld naar voren. Op welke manier deze in het spel zelf terugkomt is nog niet duidelijk, maar die op de handheld ziet er een stuk minder imponerend uit. Ergens is dat begrijpelijk, maar nu voelt de wereld van de handheld aan als een klein speeltuintje in plaats van een daadwerkelijke wereld. Je ziet personages en voertuigen pas op kleine afstand verschijnen en alles wat er in de wereld aanwezig is, zijn wat extra uitdagingen, zoals tijduitdagingen. Hoewel we niet zelf in de grote wereld op de console hebben gespeeld, zagen we deze wel langskomen in de presentatie. Naast de proloog en open wereld bood deze demo ons gelukkig ook de kans om een regulier level te spelen. Dit zat al heel wat beter in elkaar dan de proloog. Er waren drie personages aanwezig, met wie we naast vijanden verslaan ook wat puzzeltjes moest oplossen. Deze waren af en toe nog niet zo eenvoudig, maar door goed na te denken was de oplossing altijd redelijk snel te bedenken. De actie-avonturengameplay kwam fantastisch tot zijn recht op de PlayStation Vita, maar of de Nintendo 3DS deze prestatie kan evenaren is nog maar de vraag. We hebben in het verleden vaker multihandheldspellen gezien die op Sony's handheld duidelijk beter presteerden. De demo is gespeeld op een PlayStation Vita-demopod. In hoeverre de Nintendo 3DS-versie verschilt is onduidelijk, maar in principe is LEGO Marvel's Avengers op elke handheld hetzelfde spel. Voorlopige conclusie Warner Bros. lijkt wederom een prima spelletje in elkaar gedraaid te hebben. Zowel op de console als op de handheld speelt LEGO Marvel's Avengers erg goed en beide spellen lijken bomvol content te zitten. Hoewel over de demo op zichzelf weliswaar niet veel te klagen viel, moeten potentiële kopers wel rekening houden met twee erg grote maars. Ten eerste helpt het enorm als je een fan van de Marvel Avengers-films bent. Zelf heb ik de films nooit bekeken en kunnen superhelden me niet echt boeien. Dat zorgt ervoor dat je referenties en grapjes in het spel niet snapt en als het ware een qua verhaal 'lege' game speelt; enkel voor de actie-elementen. Ten tweede wordt hier het wiel qua gameplay allesbehalve opnieuw uitgevonden. Alles wat je in LEGO Marvel's Avengers gaat terugzien is al eerder gedaan, zowel in LEGO-games als erbuiten, zowel qua gameplay als qua verhaal, personages en dialoog. Ons oordeel is voorlopig positief, maar wel met kanttekeningen.

Gekoppelde games

LEGO Marvel Avengers (Wii U)

LEGO Marvel Avengers (Nintendo 3DS)