[Review] Geschreven door Jeroen K. op 2015-12-17 16:15:06

Human Resource Machine

Ruim drie jaar geleden kwam Tomorrow Corporation met een erg bijzonder spelletje voor de Wii U: Little Inferno. Hier ging het er voornamelijk om dat je zo veel mogelijk spulletjes moet verbranden en in deze pyromaanse driften kon je combinaties maken als oplossing voor een puzzel. Dat alles werd in een mooi stijlvol jasje gegoten met een duidelijk huismerk achter het geheel. Alles bij elkaar een indiegame zoals die bedoeld is: met weinig middelen toch een unieke spelervaring wegzetten. De grote vraag is of dit de ontwikkelaars nogmaals is gelukt met Human Resource Machine. Vanaf het begin van het spel merk je meteen dat het een werk van Tomorrow Corporation is. De personages zijn voorzien van een heel eigen stijl en de Nederlandse vertaling is weer fantastisch uitgevoerd. Qua design heeft Tomorrow Corporation in elk geval weer een topprestatie geleverd. Je speelt in de game als een werknemer voor een groot bedrijf. Je moet telkens een programmeerpuzzeltje oplossen door wiskundig logisch na te denken en als dat lukt heb je een promotie verdiend, waardoor je naar het volgende level gaat, wat gelijk staat aan het volgende werkjaar binnen het bedrijf. Net als in haar vorige games, gaat de ontwikkelaar hier speels mee om. Je werkt weliswaar in een groot economisch megabedrijf, maar het spel gaat hier eigenzinnig mee om en behandelt je niet verrassend als anoniem persoon in het bedrijf.

In Human Resource Machine moet je weer puzzeltjes oplossen, maar die hebben wel een andere insteek dan in Little Inferno. Jouw taak in het grote bedrijf is om programmeerpuzzels op te lossen. Wanneer je promotie krijgt en naar een nieuwe verdieping promoveert, worden de puzzeltjes steeds moeilijker. In het begin pak je een getal uit de inbox via het commando '>inbox' en plaats je dit getal in de outbox via het commando '>outbox'. Een paar promoties later moet je echter telkens twee getallen uit de inbox bij elkaar optellen voor je ze naar de outbox bonjourt. In de jarenlange ervaring die je opbouwt bij het bedrijf krijg je er dan ook steeds meer commando's bij, zoals 'bump +/-', 'add' en 'jump if zero'. Als je dit zo leest lijkt het op het eerste gezicht allemaal abracadabra, maar het spel introduceert de nieuwe commando's een voor een waardoor het begrijpelijk blijft. Al legt het spel alles keurig aan je uit, de puzzels kunnen toch redelijk moeilijk worden op den duur. Enige affiniteit met wiskunde of programmeerkunsten is geen overbodige luxe als je dit spel gaat spelen, al is het maar omdat de puzzels je totaal niet zullen interesseren als je niks met wiskunde, logica of programmeren hebt. Daarmee snijden de makers zichzelf in de vingers. Het spel is niet toegankelijk voor iedereen en omarmt al helemaal niet de kunstzinnige stijl van het vorige spel. Dat de makers niet voor een kopie van Little Inferno zijn gegaan maar hebben geprobeerd om wat innovatiefs te bedenken, kan alleen maar worden toegejuicht. Toch slaagt het spel daar niet helemaal in. Zelfs wie de gameplay van het spel wel uitermate interessant vindt, zal toegeven dat het niet erg bijzonder is om een dergelijk ICT-idee als uitgangspunt te nemen en min of meer te kopiƫren als enig gameplayelement.

Conclusie Tomorrow Corporation doet weer waar het goed in is, maar net niet helemaal... De eigenzinnige stijl uit de vorige game is weer terug met goed ontworpen personages en een fantastische Nederlandse vertaling. Het idee achter het geheel komt ook sterk naar voren in de designstijl en sfeer die het spel overdraagt, maar helaas gaat het bij de gameplay dit keer fout. Nou ja, fout is wat te sterk uitgedrukt. De gameplay zit in principe goed in elkaar en heeft een goed tempo, maar spreekt een kleine doelgroep aan en is lang niet zo uniek als de vurige spelervaring uit de vorige game. Alles bij elkaar, moet je Human Resource Machine kopen? Dat ligt eraan, het spel is niet voor iedereen geschikt, maar er is zeker een doelgroep die veel plezier gaat beleven met dit spelletje.

N1 Score: 7

+ ["Prachtig design","Unieke sfeer\/stijl","Gameplay in principe goed..."]

- ["Maar is niet zo innovatief","En ook lang niet voor iedereen interessant"]

Gekoppelde games

Human Resource Machine (Wii U eShop)