[Special] Geschreven door Erik op 2015-12-25 15:00:00

N1’s Top 10 beste games van 2015 – 10 t/m 6

Twee weken lang hebben jullie kunnen stemmen voor N1’s Top 10 beste games van 2015. Dit werd dan ook massaal gedaan - nagenoeg elke titel op de lijst heeft wel een stem mogen ontvangen. Toch werd ons al snel duidelijk dat sommige spellen dit jaar wat meer fans hebben verworven dan andere. Maar wat zijn nou dan die tien spellen waar jullie het meest van genoten hebben? Laten we snel beginnen met de nummers 10 tot en met 6! 10. Monster Hunter 4 Ultimate (Nintendo 3DS)9.4% stemde op deze titel Hoewel de franchise een gigantische naam voor zichzelf heeft gemaakt in Japan, waren wij in Europa altijd nog wat terughoudend in het oppakken van het zware leven als monsterjager. Met Monster Hunter 4 Ultimate is echter eindelijk die Felyne uit de spreekwoordelijke boom gekeken. Een toegankelijkere speelstijl en een grotere nadruk op het verhaal zorgden ervoor dat ook wij massaal monsters gingen afslachten. Het spel werd omarmd door zowel critici als fans en werd geroemd om zijn uitgekiende gevechtssysteem, diepgaande mogelijkheden om voorwerpen te maken en spannende eindbaasgevechten. Om niet te vergeten dat je je kattige compagnon kon kleden in allerlei gekke Nintendo-outfits. Het leven als monsterjager is nog altijd zwaar in Monster Hunter 4 Ultimate, maar deze hoge notering laat zien dat jullie niet meer schromen om dit karwei op te pakken.

9. FAST Racing Neo (Wii U eShop)12.2% stemde op deze titel FAST Racing Neo is amper een paar weken verkrijgbaar in de Wii U eShop, maar is nu al massaal door jullie omarmd. En wie zijn wij om onze lezers hierin ongelijk te geven? Niet alleen vult FAST Racing Neo subliem het gat van een chronisch gebrek aan racers op de Wii U, maar doet het dit met zo’n razendsnel tempo dat het je bijna gaat duizelen. De vergelijking met F-Zero is al snel gemaakt, maar deze Wii U eShop-topper weet zich knap van Nintendo’s befaamde racer te onderscheiden. Dit komt met name door een origineel boostsysteem dat je, met een beetje oefening, bliksemsnel over de baan laat scheuren. Daarnaast kent het zulke knisperscherpe beelden dat we ons af en toe afvroegen of we wel op een Wii U aan het spelen waren. Verplichte kost voor iedereen die van racegames houdt (en iedereen die helemaal opleeft van een tenenkrommende moeilijkheidsgraad).

8. Xenoblade Chronicles 3D (New Nintendo 3DS)13.7% stemde op deze titel Het befaamde Wii-spel Xenoblade Chronicles is voorzien van een grote, rijk bewoonde wereld. Zelfs zo groot en rijk bewoond dat het haast een onmogelijke opgave leek om het in zijn geheel over te zetten naar een handheld. Uiteindelijk wist ook alleen de New Nintendo 3DS deze klus te klaren, maar wat zijn we blij dat Monster Games geslaagd is om dit briljante rollenspel naar het apparaatje te brengen. Nu is het mogelijk om overal te kunnen genieten van het prachtige avontuur van Shulk en zijn vrienden. Een reis die zelfs wonderwel lijkt thuis te horen op dat kleine broertje van de Wii U. Even snel een queeste voltooien of wat monsters de mond snoeren voor wat kostbare ervaringspunten, ook tijdens die korte busreis is het een genot om de grote wereld van Bionis (nogmaals) te doorkruisen. Iets wat ook veelvuldig door jullie is gedaan, aan zijn notering te zien.

7. Mario & Luigi: Paper Jam Bros. (Nintendo 3DS)19.4% stemde op deze titel Mario & Luigi slaan voor hun nieuwe avontuur de handen ineen met Paper Mario. Een mash-up die stiekem zo vanzelfsprekend is, dat we verbaasd zijn dat Nintendo hier nog niet eerder een game van heeft gebrouwen. Fans van beide franchises worden met Mario & Luigi: Paper Jam Bros. ook op hun wenken bediend. Hoewel Paper Jam Bros. overduidelijk leunt op de kenmerkende RPG-elementen van de Mario & Luigi-franchise, zijn het de papieren toevoegingen van Paper Mario die het geheel nét wat meer charme geven. Het spel verdient echter zijn grootste pluim voor de grappige en inventief geschreven dialogen. Niet alleen delft Luigi keer op keer weer het onderspit, maar speelt het spel ook geweldig in op situaties waarin de hoofdpersonages in conclaaf komen met hun ludieke papieren tegenhanger. Wat ons betreft hadden vreemde grimmicks iets te veel de overhand, maar jullie hebben deze doldwaze combinatie zonder meer in jullie harten gesloten.

6. Captain Toad: Treasure Tracker (Wii U)31.7% stemde op deze titel Met een verschijningsdatum van 2 januari 2015 zou je die kleine Toad haast vergeten. Gelukkig werd deze bijzondere zoektocht naar blinkende sterren en kostbare schatten niet door jullie over het hoofd gezien. En terecht: Captain Toad is misschien wel het meest inventieve spel dat Nintendo dit jaar heeft uitgebracht. Door zijn zware rugtas kon onze Captain Toad helaas niet springen, maar iets wat op het eerste gezicht lijkt als een beperking, schiep een wereld aan originele spelmechanieken en creatief leveldesign. Het ene moment moest je met slimme camerabewegingen strategisch een horde aan Shy Guys en Goomba’s ontwijken, terwijl je op een ander moment de weg zocht door een kleurrijk pijpenstelsel van een rustiek strand of juist hectisch knollen moest schieten in een mijnkarretje. Elke speurtocht liet je wel weer met iets nieuws kennismaken. Alleen jammer dat het zo snel al afgelopen was: wat ons betreft kunnen Toad en Toadette niet vaak genoeg op schatten jagen!

Gekoppelde games

FAST Racing Neo (Wii U eShop)

Monster Hunter 4 Ultimate (Nintendo 3DS)

Captain Toad: Treasure Tracker (Wii U)

Xenoblade Chronicles 3D (Nintendo 3DS)

Mario & Luigi: Paper Jam Bros. (Nintendo 3DS)