[Special] Geschreven door Erik op 2015-12-26 15:00:00

N1’s Top 10 beste games van 2015 – 5 t/m 1

Voor het tweede deel van N1’s Top 10 beste games van 2015 komen wij bij de echte neusjes van de zalm. De vijf spellen die hieronder genoteerd staan, hebben stuk voor stuk ontzettend veel stemmen van jullie gekregen. Daarom willen we dit moment tegelijkertijd ook even benutten om jullie te bedanken dat jullie je stemgeluid aan ons hebben laten horen. Toch kan er maar één de absolute favoriet zijn. Welke titel dit is? Lees snel verder! 5. Yoshi’s Woolly World (Wii U)36.7% stemde op deze titel Als er een prijs voor 'meest schattige game ooit' zou bestaan, won Yoshi’s nieuwste avontuur deze met vlag en wimpel. Shy Guys die rustig wegdommelen onder de zon, de lieflijke geluidjes die uitgekraamd worden het springen of de koddige wijze waarop Yoshi zijn neus indeukt als hij tegen een muur inloopt… Yoshi’s Woolly World is een gewoonweg aandoenlijke ervaring om te doorlopen, met een werkelijk waar wonderschoon grafisch sausje om het geheel perfect aan elkaar te verweven. Daarbovenop floreerde dit avontuur door uitstekend leveldesign, gevarieerde platformechanieken en grootschalige gebieden waar achter elke bloem of bolletje wol wel een nieuw geheim schuilde. Yoshi’s Woolly World is misschien wel het beste platformspel van de dino sinds Yoshi’s Island, een avontuur dat we voor geen goud hadden willen missen. En hadden we al verteld hoe schattig het is?

4. The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D (Nintendo 3DS) 48.9% stemde op deze titel Slechts 72 uur heeft Link om Termina te redden van een kwaadwillende maan die steeds dreigender dichterbij komt. In drie dagen moeten er dorpsbewoners geholpen worden, worden er kerkers getrotseerd en ontluikt Link langzaam maar zeker de mysteries rondom dit vreemde land. Gelukkig weten de dorpsbewoners niet dat Link stiekem met zijn Ocarina de tijd terug kan draaien om deze queeste een stuk gemakkelijker te maken. Toch is deze unieke setting het startpunt voor een van Link’s meest duistere avonturen ooit. De Nintendo 64-klassieker is op verbluffend natuurgetrouwe wijze overgezet naar de Nintendo 3DS, met enkel slimme verbeteringen als een verbeterd Bomber’s Notebook, om die speelervaring nog grootser te maken. The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D zit vol intrigerende personages, extravagante maskers en vernuftige kerkers en is wat jullie betreft de beste Nintendo 3DS-game die dit jaar is verschenen.

3. Xenoblade Chronicles X (Wii U)54.0% stemde op deze titel Xenoblade Chronicles X is alleen al een buitengewone titel omdat het korte metten maakt met het stigma dat de Wii U geen gigantische open werelden af kan leveren. In deze titel verken je Mira, een gebied dat grootser en technisch verfijnder is dan veel van al die zogenoemde ‘next-gen spellen’. Het speelt zich af in een prachtig vormgegeven wereld dat vol leven, natuur en queesten om te voltooien zit. Elk van de zes gebieden laat je je ogen uitkijken, om vervolgens zonder waarschuwing door een veel te sterk monster afgeslacht te worden. Xenoblade Chronicles X is ook zeer lastig en laat je werken, heel hard werken voor die ervaringspunten. Maar de beloning is het altijd waard. Welk ander spel gooit na dertig uur spelen nog zo’n gameplay-veranderende toevoeging op je af? In zo’n krachtige Skell ligt Mira opeens aan je voeten en zijn zelfs de meest grootse wezens gewillig voer. Alleen voor deze ervaring is Xenoblade Chronicles X al het spelen waard.

2. Super Mario Maker (Wii U)63.3% stemde op deze titel Wie heeft niet gedroomd om de maestro te zijn van je eigen 2D Mario platformlevels? Wij zijn verbaasd dat het tot 2015 heeft moeten duren voordat deze droom uit kon komen. Maar het wachten was het zonder meer waard. Super Mario Maker is niet alleen een geweldige ode aan dertig jaar aan Super Mario Bros., maar geeft ons eindelijk een gegronde reden waarom de Wii U GamePad bij de Wii U zit. Zonder het touchscreen was het niet mogelijk om zo gemakkelijk een prachtig platformlevel met de hele wereld te delen. En wat heeft Nintendo ons veel mogelijkheden gegeven om dit te doen! Maar deze Wii U-titel is meer dan een tool om levels te maken. Ook als je niet zo creatief bent, gaat er een wereld van duizenden levels voor je open, met prachtige muziekstukken, levels die hordes aan vijanden op je afgooien en gebieden die zo tenenkrommend lastig zijn dat het alleen de maker al negen uur kostte om het te voltooien. Niet elk level dat je in de levelwereld van Super Mario Maker vindt, is een pareltje. Maar dat hoeft ook helemaal niet, het totaalpakket is briljanter, chaotischer en langer houdbaar dan we ooit hadden kunnen dromen. Hoe gaat Nintendo hier zelf ooit nog aan toppen?

1. Splatoon (Wii U)74.1% stemde op deze titel Natuurlijk kan er maar één game zijn die de lofzang van Super Mario Maker weet te overtreffen. De titel werd uit het niets aangekondigd tijdens het Nintendo Digital Event op de E3 van 2014 en viel direct op doordat het totaal anders was dan alles wat Nintendo voorheen heeft uitgebracht. Misschien is Splatoon daarom ook wel zo bijzonder: het is een perfecte illustratie van die eigenzinnige gedachte waar Nintendo voor staat. Er vliegen je geen kogels om de oren tijdens het spelen van deze shooter, maar klodders verf. Je wint niet als je de meeste tegenstanders hebt verslagen, maar als je de meeste ‘turf’ in jouw kleur hebt beklad. Zelfs het stoere skatestijltje van het spel, ademt een heerlijk tegendraadse houding. Nintendo heeft ons door de maanden ook steeds meer mogelijkheden gegeven om lekker met dat verf te kunnen kliederen. We zagen de komst van briljante modi als Rainmaker en Tower Control, de mogelijkheid om samen met vrienden te spelen en de toevoeging van steeds meer toffe locaties om met verf te bekliederen. En poeh, wat waren die gekke recensenten kritisch op het spel bij zijn lancering. Maar daar hebben jullie Nintendo-fans je natuurlijk niets van aangetrokken, jullie zijn immers net zo tegendraads als het spel zelf. Uiteindelijk draait het natuurlijk vooral om het plezier wat je uit een titel kunt halen – toevallig ook iets waar Nintendo voor staat. En aan jullie stemmen te zien, heeft deze titel voor ongelofelijk veel plezier gezorgd. Splatoon mag zich met recht de allerbeste game van 2015 noemen.

Gekoppelde games

The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D (Nintendo 3DS)

Yoshi's Woolly World (Wii U)

Xenoblade Chronicles X (Wii U)

Super Mario Maker (Wii U)

Splatoon (Wii U)