[Special] Geschreven door Jeroen K. op 2015-12-28 14:00:00

N1’s Top 10 beste games van 2015 - Eervolle vermeldingen

Jullie hebben kunnen stemmen op je favoriete games van 2015, waarvan de uitslag tijdens de kerstdagen op N1ntendo bekend werd gemaakt. Hoewel dit zonder twijfel de tien populairste games van het jaar waren, resteren er enkele spelletjes die wij alsnog graag in het zonnetje wilden zetten. In dit artikel lees je daarom welke spellen de toplijst niet gehaald hebben, maar waarom ze wellicht toch de moeite waard zijn! The Legend of Zelda: Tri Force Heroes (Nintendo 3DS)8.6% stemde op deze titel Terwijl iedereen stiekem afwacht tot Nintendo eindelijk wat meer informatie deelt over The Legend of Zelda voor de Wii U, verscheen dit najaar nog wel Tri Force Heroes. In dit spel speelt niet één Link de hoofdrol, maar bundelen drie Links hun krachten. De focus van het spel was dan ook geen episch avontuur waarin je Zelda uit de handen van Ganondorf redt, maar een spelletje dat zich duidelijk richt op het samenspelen met vrienden. Hoewel het spel niet populair genoeg bleek om bij de bovenste tien te eindigen, kreeg het toch erg veel stemmen waardoor het nét buiten de top-10 eindigde. Niet geheel onterecht, want als je van puzzel- of multiplayergames houdt is het nog best een aardige game om eens te proberen.

Deze game volgt niet de bekende The Legend of Zelda-formule, maar is desalniettemin een Nintendo 3DS-titel die een speelsessie waard is

Project Zero: Maiden of Black Water (Wii U)7.9% stemde op deze titel Eén van Nintendo's meest geanticipeerde spellen dit najaar was het vijfde deel in de Project Zero-serie. Hoewel het spel verre van een typische Nintendo-game is, bleek toch een behoorlijk aantal fans van The Big N geïnteresseerd in de onheilspellende avonturen op Mt. Hikami. Het spel ontving wisselende recensies en was uiteindelijk vooral een topper voor de fans van het genre, maar deed het ook goed in de lezerspoll. Het scheelde niet veel of de camerashooter was in de top-10 geëindigd. Mocht je de game nog niet aangeschaft hebben, maar wel een liefhebber zijn van traditionele Japanse horrorgames? Dan mag je het spel eigenlijk niet aan je voorbij laten gaan. Project Zero: Maiden of Black Water bevat een sterk verhaal dat zich op een inspirerende vervloekte berg afspeelt en houdt je van begin tot eind in zijn greep. Mocht je nog steeds twijfelen: de eerste hoofdstukken van het spel kun je bij wijze van demoversie gratis downloaden via de Wii U eShop!

Geesten verjagen in Project Zero: Maiden of Black Water zorgde voor veel (gezonde) spanning op de Wii U

Kirby and the Rainbow Paintbrush (Wii U)3.6% stemde op deze titel Kirby kladderde zich in mei al een weg naar de Wii U, maar wist jullie aandacht uiteindelijk niet lang vast te houden. De vrolijke en meestal ook populaire roze blob wist niet zo veel stemmen binnen te halen, ondanks het feit dat Kirby and the Rainbow Paintbrush best wel een goede game is! In deze game heb je geen controle over Kirby, maar over de kleurrijke kwast waarmee je letterlijk de lijnen uitzet op de Wii U GamePad. De game geeft een frisse twist aan het oude platformergenre, maar veel Nintendo-fans bleven toch sceptisch. En dat is ook wel begrijpelijk: Kirby heeft de laatste jaren al vele avonturen meegemaakt en deze wisselden in kwaliteit. Toch is dit een spelletje om nogmaals te overwegen als je geïnteresseerd bent in de roze kleine held.

De eerste originele Kirby-titel voor de Wii U mag niet vergeten worden

Animal Crossing: Happy Home Designer (Nintendo 3DS)2.9% stemde op deze titel Kirby, The Legend of Zelda en nu ook Animal Crossing... Dat is al de derde grote Nintendo-serie waarvan een spin-off verschijnt dit jaar. En ook voor deze game geldt dat hij niet bijzonder goed ontvangen wordt door gamers. Happy Home Designer wist nog niet eens in de buurt te komen van de top-10 spellen van het jaar volgens jullie. In Happy Home Designer woon je een keer niet in je eigen fabeltjesdorp, maar werk je voor Tom Nook als huizenontwerper. Het lijkt een logische zijweg voor de dierenserie om in te slaan, maar door zo'n nauwe focus viel het spel redelijk veel in herhaling - zelfs al zat de kern van het spel goed in elkaar.

Een negatieve vermelding is ook een bepaalde eer

Japanse third-partygames Als Japans handheldsysteem ontkom je er niet aan: het jaarlijks aandeel van Japanse actiespellen. Omdat de Nintendo 3DS en PlayStation Vita de populairste spelsystemen in Japan zijn en de ontwikkelkosten voor deze hardware relatief laag zijn, verschijnen vrijwel alle Japanse nicheseries wel voor de broekcomputers. Wat dat betreft was Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2: Record Breaker waarschijnlijk de grootste release dit jaar. In de strategische RPG wordt Japan opnieuw bedreigd door gevaarlijke monsters en moet je hand-in-hand de strijd met ze aangaan. Het spel kwam met een aantal voor het genre moderne features, zoals bijna volledig ingesproken teksten en flitsende cutscenes. Een ander Japans handheldspel combineerde dit jaar zelfs twee grote series in Etrian Mystery Dungeon. Etrian Odyssey en Mystery Dungeon wisten middels gebundelde krachten een interessante game te ontwikkelen voor fans van het genre.

Onder het motto 'beter laat dan nooit', kwam de bekende demonenserie Shin Megami Tensei met Record Breaker dit jaar toch nog naar Europa

Ook fans van schaars geklede dames kwamen dit jaar aan hun trekken... bij wijze van spreke dan. Senran Kagura 2: Deep Crimson leverde solide gameplay, maar viel na enige tijd wel redelijk in herhaling - voor zover vurige gevechten met halfnaakte meisjes in herhaling kunnen vallen althans. Een ander Japans spel met schattige kleine meisjes in de hoofdrol deed het iets minder goed. Hatsune Miku: Project Mirai DX past weliswaar goed op de Nintendo 3DS en heeft een mooie lijst aan muzikaal entertainment, maar de serie heeft betere delen gehad in het verleden. Tenslotte verscheen ook Lord of Magna: Maiden Heaven voor de Nintendo 3DS met een interessant verhaal, al kan de game wat repetitief worden op termijn.

Multiplayerpret op de Wii U hoeft niet altijd van Nintendo af te komen, zo bewees Runbow dit jaar

Hoogtepunten van de Nintendo eShop! Indiespelletjes uit de Nintendo eShop bereiken maar zelden een groot publiek. Ergens is dat logisch, maar ook heel jammer. Dit jaar was N1ntendo bijvoorbeeld uitermate enthousiast over SteamWorld Heist voor de Nintendo 3DS, een uniek en diepgaand strategisch indiespel. Ook Affordable Space Adventures voor de Wii U zette een mooie prestatie weg, wist de Wii U GamePad optimaal te benutten en bewees zich als unieke indiegame. Een derde game die uniek genoemd mag worden is Year Walk: een puzzelgame die zijn oorsprong vindt in Zweedse folklore en zich onderscheidt door middel van een mooie grafische stijl, puike besturing en interessant verhaal. De pret is nog niet op: ook Runbow verscheen dit jaar voor de Wii U eShop en bleek een waanzinnige multiplayermodus te bieden. Voor de muziekliefhebbers kwam Broken Rules met een puik ritmespelletje. Op de maat van bonzende elektronische deuntjes baan je je een weg door Electronic Super Joy. Zo vrolijk als je in die game rond rent, zo voorzichtig moet je zijn tussen de lugubere vijanden in The Binding of Isaac: Rebirth. In deze game ren je door angstaanjagende kerkers heen, maar blijft vooral bij hoe verslavend en leuk dat wel niet is. Een retroplatformer die wat minder beangstigend oogt was Elliot Quest; een interessante sidescroller van ontwikkelaar Ansimuz Games voor de Wii U eShop. Tot slot wist ook Swords & Soldiers II zijn weg naar de Wii U eShop te vinden, gemaakt door de - jawel - Utrechtse studio Ronimo Games. Hoewel er jaarlijks enorm veel games naar de Nintendo eShop komen, kunnen we jullie deze acht zonder meer aanraden. Conclusie De écht populaire games zag je tijdens de kerst al langskomen in de top-10 van 2015, maar er zijn genoeg andere toffe spelletjes uitgekomen dit jaar. Nintendo leek de plank eerst mis te slaan met zoveel spin-offs van bekende series, maar The Legend of Zelda: Tri Force Heroes en Kirby and the Rainbow Paintbrush zijn toch goede spellen gebleken. Ook Animal Crossing: Happy Home Designer weet fans van de serie te bekoren, al is het op zichzelf een minder bijzonder spel. Met Project Zero: Maiden of Black Water bracht Nintendo dit jaar nog een echte topper naar de Wii U, maar toch was het spel net niet populair genoeg voor een notering bij de bovenste tien. Daarnaast zijn er dit jaar nog een paar toffe Japanse spellen van third-party ontwikkelaars verschenen voor de Nintendo 3DS, zoals Shin Megami Tensei: Devil Surivor 2: Record Breaker en Etrian Mystery Dungeon. Ook verscheen er genoeg tofs in de Nintendo eShop, wat dacht je bijvoorbeeld van SteamWorld Heist of Runbow? Alles bij elkaar lijken de Nintendo-consoles een prima jaar achter de rug te hebben met nog zo veel interessante spelletjes buiten de top-10.

Gekoppelde games

Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2: Record Breaker (Nintendo 3DS)

Lord of Magna: Maiden Heaven (Nintendo 3DS eShop)

Swords & Soldiers II (Wii U eShop)

Senran Kagura 2: Deep Crimson (Nintendo 3DS)

Project Zero: Maiden of Black Water (Wii U)

Kirby and the Rainbow Paintbrush (Wii U)

Affordable Space Adventures (Wii U eShop)

Hatsune Miku: Project Mirai DX (Nintendo 3DS)

SteamWorld Heist (Nintendo 3DS eShop)

Runbow (Wii U eShop)

The Binding of Isaac: Rebirth (Nintendo 3DS eShop)

The Binding of Isaac: Rebirth (Wii U eShop)

Etrian Mystery Dungeon (Nintendo 3DS)

Elliot Quest (Wii U eShop)

Animal Crossing: Happy Home Designer (Nintendo 3DS)

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes (Nintendo 3DS)

Year Walk (Wii U eShop)

Electronic Super Joy (Wii U eShop)