[Review] Geschreven door Patrick op 2016-01-11 14:00:00

Minecraft: Wii U Edition

Wie kent het fenomeen van ontwikkelaar Mojang niet? Minecraft is sinds 2011 één van de grootste successen op gamegebied. De game is over alle platforms heen ondertussen meer dan 70 miljoen keer verkocht en in 2014 nam Microsoft alle eigendommen van Mojang over voor 2,5 miljard dollar. Dat komt neer op ongeveer €2.000.000.000. De Zweedse Markus “Notch” Persson was daarmee in één keer multimiljonair. Over de jaren heen verscheen Minecraft op nagenoeg ieder platform. De enige platforms die de game in zijn vijf jarige bestaan nog niet had aangedaan, waren de platforms van Nintendo. Ondertussen is dit fenomeen ook verkrijgbaar voor de Wii U in de vorm van de Minecraft: Wii U Edition. Wat heeft Mojang van deze versie gemaakt? Als je nog niet bekend bent met Minecraft, heb je mogelijk de afgelopen jaren onder een steen geleefd. Iedere gamer heeft de afgelopen vast wel een keer het geblokte spelletje van Mojang voorbij zien komen en zichzelf afgevraagd wat nu precies de aantrekkingskracht van de game is. Dat Minecraft met meer dan 70 miljoen verkochte exemplaren een groot succes is, mag duidelijk zijn. Fanatieke spelers hebben al vele honderden uren in de game gestoken. De wereld van Minecraft is opgebouwd uit veel verschillende soorten blokken en jij loopt daarin rond. Het is je doel om te overleven, want ’s nachts komen de monsters tevoorschijn en die doen hun best om je het leven zo zuur mogelijk te maken.

Er zijn door de jaren heen verschillende varianten verschenen van Minecraft. Het begon op de PC, vervolgens kwamen daar de consoleversies en “Pocket Edition” voor mobiele apparaten bij. In het begin was het verschil tussen de versies erg groot. Dat verschil is de afgelopen jaren steeds kleiner geworden. De PC-versie loopt nog altijd voorop, maar de consoleversies komen er snel achteraan en lopen normaliter maar één versienummer achter. De Wii U Edition loopt echter twee versienummers achter wat dan weer erg bijzonder en jammer is. De Wii U biedt hiermee minder mogelijkheden dan de andere consoleversies. Survivallen Minecraft kent twee spelmodi, genaamd Survival en Creative. In Survival is het je doel om zoveel mogelijk materialen op te graven en jezelf te verdedigen tegen de monsters die iedere nacht tevoorschijn komen. Daarnaast kun je een volledig willekeurig gegenereerde wereld verkennen die bestaat uit verschillende gebieden met bepaalde uiterlijke kenmerken. Zo kun je woestijnen verkennen, bergen beklimmen, door bossen wandelen en zijn er gebieden bedolven onder sneeuw. Ook zitten er vele kerkers verstopt waar leuke voorwerpen maar ook sterke vijanden kunt tegenkomen. Voor de verkenners onder ons is er dan ook genoeg te ontdekken. De Creative modus gooit dit allemaal aan de kant en geeft je onbeperkt blokken van iedere soort naar wens. In deze modus hebben creatievelingen al hele steden nagebouwd. Wil je alleen maar het vetste kasteel bouwen? Dan is dit de modus voor jou.

De survivalmodus is daarmee ook de “hoofdmodus” te noemen. Hier vind je de meeste gameplay-elementen. De tutorial doet zijn best om je alles over deze modus en de mogelijkheden bij te brengen. Dit gaat van de meest simpele zaken zoals het omhakken van bomen tot aan de meest geavanceerde spelelementen zoals het betoveren van je wapens en gereedschappen. Het deel van de tutorial dat simpele zaken uitlegt is helder, maar aangezien de mogelijkheden ontzettend uitgebreid zijn, zal het tweede deel van de tutorial voor nieuwe spelers nogal lastig te volgen zijn. Zo kun je in Minecraft vee houden, eten koken, een boer spelen, mijnkarretjes construeren, hele lichtconstructies maken, vallen uitzetten en ga zo maar door. Je wordt als nieuwe speler echt overdonderd door de mogelijkheden. Helaas stopt de duidelijke uitleg nadat alle simpele mechanieken uitgelegd zijn. De geblokte vijanden In Minecraft loopt een dag/nacht cyclus. In de nacht komen de monsters tevoorschijn die je proberen te doden. Er veel verschillende vijanden te vinden. Op de “begane grond” kom je echter alleen skeletten, zombies, spinnen en enkele andere zwakke vijanden tegen. Zodra je kerkers ingaat, verandert dit. Hoe dieper je komt, hoe sterker de vijanden in het algemeen worden. Ook de beloningen worden groter, want het sterkste materiaal om spullen mee te maken is alleen te vinden in de diepste lagen van de wereld. Vooral diamant is waar je naar op zoek bent in die regionen. De variatie op het gebeid van vijanden is prima, al zijn ze allemaal simpel te verslaan, op enkele uitzonderingen daargelaten. De Enderman is een goed voorbeeld van een vijand die je niet wilt tegenkomen. Ook kent de game twee “baas” vijanden. Alleen de beste spelers gaan deze tegenkomen. Als je je dat als doel stelt, dan ben je best wel een tijdje zoet, want het vinden en verslaan van die twee bazen is zeer uitdagend.

Het laatste belangrijke aspect in Minecraft is het creëren van allerlei materialen. Zo kun je een werkbank of een fornuis gebruiken om van bestaande blokken iets nieuws te maken. Zo kun je hele uitrustingen smeden, vlees bakken, deuren en ramen voor je huis creëren en allerlei soorten gereedschappen en wapens samenstellen. Zodra je een werkbank activeert, verschijnt er een scherm met de mogelijke dingen die je kunt maken en dat zijn er nogal wat. De keuze is reuze waardoor je na een lange tijd nog nieuwe dingen kunt maken. Zeker als deze gemaakt moeten worden op basis van zeldzame blokken. Met iedere nieuwe versie worden er ook weer nieuwe mogelijkheden toegevoegd, waardoor de replaywaarde hoog is. Ben je eenmaal overgehaald door Minecraft, dan zit er voorlopig wel even aan vast. Dat heeft ontwikkelaar Mojang ontzettend goed gedaan. Wii U Edition? Deze versie van Minecraft heet de Minecraft: Wii U Edition. Je zou daarom zeggen dat er op de ene of andere manier onderscheid gemaakt wordt met andere versies, maar dat is helaas niet het geval. Of ja, deze versie loopt zelfs achter op alle andere versies, wat betekent dat dit de minst complete versie van Minecraft is. Er wordt helaas geen gebruikgemaakt van de Wii U GamePad. Als je de televisie gebruikt, dan is er zelfs niets zichtbaar op de Wii U GamePad. Off-TV Play wordt wel ondersteund. Verder lijkt het er op dat de Minecraft Miiverse-community redelijk actief is, waardoor het makkelijker is om mensen te vinden om samen mee te spelen. In tegenstelling tot alle andere versies, kun je op de Wii U niet met vreemden spelen. Je moet daarom potentiële spelers eerst als vriend toevoegen op je Wii U. Minecraft is juist een toegankelijke game die prima met vreemden gespeeld kan worden en het spel is daar zelfs groot mee geworden. Het is dan ook jammer dat de deze mogelijkheid er niet is.

Graphics en geluid Minecraft is opgebouwd uit allerlei soorten blokken en is daarmee een “pixelachtige” game. Minecraft onderscheidt zich dan ook met een uniek uiterlijk dat grafisch zeker geen hoogstandje is, maar voor de gameplay wel doeltreffend werkt. De vijanden zijn geblokt, je personage is geblokt en de pixels spatten van vuur af. Ook de muziekjes en geluidseffecten zijn simpel maar doeltreffend. De verschillende deuntjes ben je snel moe en ook het herkenbare geluidje zodra je gaat minen is al snel om niet meer aan te horen. Toch is dit niet belangrijk, want het gaat om de gameplay en de creativiteit die mensen kwijt kunnen in dit spel. Minecraft bewijst dat graphics niet belangrijk hoeven te zijn voor het succes van een game.

Conclusie Heb je altijd al Minecraft willen spelen op je Wii U, dan is dit je kans. Helaas is de Minecraft: Wii U Edition de slechtste en duurste consoleversie die op het moment van schrijven beschikbaar is. Op de Wii U loopt de game één versienummer achter ten opzichte van de andere consoleversies, wat erg jammer is. Dit wordt, als het goed is, nog rechtgetrokken maar voor nu biedt deze versie de minste opties. Daarnaast zijn ook de multiplayermogelijkheden minder uitgebreid. Als je die twee negatieve punten echter aan de kant kunt zetten, kun je gewoon genieten van de complete Minecraft-ervaring. Dat is een unieke en uitgebreide ervaring die zeker voor de creatievelingen onder ons veel plezier kan geven. De community op Miiverse is ook erg levendig. Zodoende is het gemakkelijk om mensen te vinden om mee samen te spelen. Eén laatste minpuntje is dat deze Wii U Edition geen gebruikmaakt van de functionaliteiten van de Wii U GamePad. Ze hadden de controller op een leuke manier kunnen toepassen door bijvoorbeeld je inventaris te tonen. Dit had deze versie van Minecraft net even dat beetje extra “Wii U Edition” gegeven. Al met al is het een geslaagde port die ten opzichte van andere versies, in ieder geval op dit moment, zijn tekortkomingen heeft.

N1 Score: 7

+ ["Biedt de complete Minecraft-ervaring op de Wii U","Miiverse-community is levendig"]

- ["Duurste consoleversie","Loopt achter in versienummer","Multiplayermogelijkheden minder uitgebreid","Gebruikt geen unieke features van de Wii U GamePad"]

Gekoppelde games

Minecraft: Wii U Edition (Wii U)