[Review] Geschreven door Daan op 2016-01-19 19:38:31

Steel Empire

De kans is groot dat je Steel Empire nog nooit gespeeld hebt. Deze side-scrolling shooter was alleen verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage op de SEGA Mega Drive. De game was uniek dankzij de setting, aangezien het een ware steampunk look er op na hield. Met de groeiende populariteit van deze werelden zagen de ontwikkelaars kans om een vernieuwde uitvoering voor de Nintendo 3DS eShop te ontwikkelen. Is het mosterd na de maaltijd of weet Steel Empire ook nieuwe gamers te boeien? Boom boom, shoot shoot Steel Empire is een traditionele horizontale shoot-'em-up met zeven levels om te doorgronden. Dat klinkt misschien wat kort door de bocht, maar het is daadwerkelijk niet meer dan dat. Je beweegt over het scherm, ontwijkt inkomende kogels en gooit een gehele lading terug richting de vijand. Er zijn twee verschillende schepen om uit te kiezen, dus zo rechtlijnig is het geheel nou ook weer niet. Zo kun je rijden in de Etopirica, een klein vliegtuig met niet zo krachtige schoten, en de Zappellon. Die laatste is zo bijzonder omdat hij erg langzaam gaat, maar schoten afvuurt alsof het niets is. Het vraagt je om strategieën aan te leren en je aan te passen naar hun speelstijlen.

De game kan niet als een bullet-hell shooter worden beschreven en dat heeft te maken met de lay-out van het spel. Vijanden kunnen van alle kanten komen. Zij vormen ook meer het gevaar dan de kogels. Het is erg verfrissend en vraagt ook meer attentie van je. Steel Empire wordt pittig als een flink aantal grondtroepen tegelijk zich ermee gaan bemoeien, want gericht op hen schieten is moeilijker dan het lijkt. Gelukkig kun je fouten maken, gezien een levensmeter je langer in de race houdt. Je leert zodoende van de fouten die je maakt en levels bieden genoeg herspeelwaarde om te proberen je scores te verbeteren. Power-ups zijn een belangrijk onderdeel van iedere sidescrolling shooter en dat doet Steel Empire niet anders. Je kunt bommen oppakken, extra vuurkracht, meer gezondheid, bonuspunten en nog wat andere zaken. De balans van de power-ups is vrij uniek in Steel Empire, want de speler hoeft zich niet verplicht te voelen om er eentje op te pakken. De game kan uitgespeeld worden zonder iets mee te pikken. De power-ups vormen meer een extra laken van bescherming en zijn daarom ook minder tijdens het gehele avontuur te vinden. Dat is fijn, want het betekent dat Steel Empire met alleen je vaardigheden uitgespeeld kan worden.

Graphics, geluid en extra's Steel Empire ziet er prachtig uit op de Nintendo 3DS. Het kent zeer gedetailleerde achtergronden en er is een sterk gevoel qua kleur. Het is simpelweg aangenaam om naar te kijken, zowel in 2D als in 3D, doordat er duidelijke lagen in zitten om alles beter te kunnen overzien. Elk level kent daarnaast zijn eigen deuntje, die zonder meer in het geheugen blijven hangen. Ze bereiden je voor op de strijd en zodra je ze raken, laten ze je niet meer los. De game heeft helaas bar weinig te bieden als je het spel eenmaal hebt uitgespeeld. Je kunt een paar instellingen aanpassen en de moeilijkheidsgraad beetje bij beetje omhoog gooien, maar dat is het wel. Er zijn ook geen online leaderboards om scores te kunnen delen, wat voor een game als deze de grootste zonde is die je je maar kunt bedenken.

Conclusie Voor de liefhebber van de side-scrolling shooter is het niet de vraag óf je Steel Empire moet gaan aanschaffen. Het ziet er allemaal strak uit, de game speelt heerlijk weg en de balans is strakgetrokken tot perfectie. Nee, de vraag is of je gaat wachten tot de game een keer in de aanbieding is. Er zijn maar zeven levels met een paar moeilijkheidsgraden en geen manieren om je scores te kunnen delen. Voor velen vormt dit een gemis en zij zullen hierover mopperen tot een beter moment zich aandoet. Het valt allemaal te begrijpen, maar mocht je het niet kunnen laten, dan doe je ook geen miskoop!

N1 Score: 7.8

+ ["Prachtige presentatie","Game kent een uiterst fijne besturing","Moeilijkheidsgraad goed uitgewerkt","Keuze met of zonder power-ups te doorgronden","Constant gevaar van alle kanten"]

- ["Geen enkele extra na de zeven levels","Totaal geen opties om scores te delen"]

Gekoppelde games

Steel Empire (Nintendo 3DS eShop)