[Nieuws] Geschreven door Nathan op 2016-02-02 17:34:28

Nintendo maakt financiële resultaten derde kwartaal fiscale jaar 2016 bekend

Nintendo heeft de financiële resultaten van het derde kwartaal van het fiscale jaar 2016 bekendgemaakt. In het afgelopen kwartaal, dat liep van 1 oktober tot 31 december, werd ongeveer 1,7 miljard euro omgezet. Dit is lager dan in dezelfde periode vorig jaar, toen was dit ruim 2,0 miljard euro. De winst die hierop werd gemaakt bedraagt 255 miljoen euro, tegen bijna 241 miljoen euro een jaar eerder. Verder publiceerde het bedrijf veel informatie omtrent de resultaten die in de eerste drie maanden van het huidige fiscale jaar samen zijn geboekt. Zo blijkt dat er van april tot december dit jaar 3,9% minder software is verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoewel er minder licenties verkocht zijn, ging de operationele winst wel met 34,4% omhoog. Sinds april zijn er wereldwijd 3,06 miljoen Wii U-systemen en 22,62 miljoen softwarelicenties voor de console verkocht. De afgelopen negen maanden zijn er een aantal grote games verschenen voor de Wii U, waaronder Splatoon in mei en Super Mario Maker in september. Deze games boekten beide zeer goede resultaten en werden wereldwijd respectievelijk 4,06 miljoen en 3,34 miljoen keer verkocht. Samen met Yoshi's Woolly World en het eerder verschenen Mario Kart 8 en Super Smash Bros. for Wii U brachten zij het leeuwendeel van de softwareverkopen voort.

Voor de Nintendo 3DS ziet het er allemaal nog mooier uit. De eerste drie kwartalen van het fiscale jaar wist de inmiddels bijna vijf jaar oude handheld betere resultaten te boeken dan de twee jaar jongere Wii U. In februari vorig jaar werd de New Nintendo 3DS-lijn gelanceerd buiten Japan en Nintendo maakt melding dat een groot deel van de verkochte Nintendo 3DS-exemplaren uit die lijn komen. Exacte cijfers worden niet genoemd. Wel zijn er van april tot en met december wereldwijd in totaal 5,88 miljoen Nintendo 3DS-systemen en 38,87 miljoen stukken software verkocht. Noemenswaardige resultaten werden geboekt door Animal Crossing: Happy Home Designer, waarvan wereldwijd 2,93 miljoen stuks over de toonbank gingen. Ook het oudere Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire en Super Smash Bros. for Nintendo 3DS waren de afgelopen negen maanden populair. In Japan boekten tevens Rhythm Heaven: The Best+ en Fire Emblem Fates: Birthright/Conquest mooie resultaten. De massale schaarste van amiibo na de lancering in november 2014 is inmiddels allang verleden tijd, maar dat betekent niet dat niemand deze figuurtjes meer wil. Ook in de periode sinds april zijn er vele nieuwe amiibo verschenen en dit leidde tot in totaal 20,50 miljoen verkochte figuurtjes en 21,50 miljoen verkochte amiibo-kaarten. Het rapport onthult dat amiibo wereldwijd zeer populair is en geen momentum verloren heeft. Wat betreft DLC noteert Nintendo een totale omzet van 30,50 miljard yen (~€231 miljoen), wereldwijd en verkopen voor de Nintendo 3DS en de Wii U gecombineerd.

Hiermee komt de totale omzet uit verkopen in de periode van april tot en met december op 425,6 miljard yen (~€3,23 miljard) te staan, waarvan 308,9 miljard yen (~€2,34 miljard, of 72.6%) in het buitenland werd verdiend. Hier komt nog een operationeel inkomen van 42,4 miljard yen (~€321 miljoen) bovenop. Voor het laatste kwartaal van dit fiscale jaar heeft Nintendo hoge verwachtingen van de klassiekers Pokémon Red/Blue/Green/Yellow voor de Nintendo 3DS Virtual Console, Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games voor de Nintendo 3DS en The Legend of Zelda: Twilight Princess HD voor de Wii U. Tegelijkertijd blijft het bedrijf inzitten op successen als amiibo en het ontdekken van nieuwe mogelijkheden, zoals de mobiele markt met Miitomo. De first-party en third-party games die binnenkort verschijnen voor de Nintendo 3DS en/of de Wii U zijn in de tabellen onderaan dit artikel weergegeven. Ten slotte maakte Nintendo bekend dat er wereldwijd life-to-date 12,60 miljoen Wii U-consoles en 57,94 miljoen Nintendo 3DS-systemen zijn verkocht, waarvan respectievelijk 3,06 miljoen en 5,88 miljoen systemen in het lopende fiscale jaar. De financiële resultaten van het gehele fiscale jaar 2016, dat op 31 maart afloopt, zullen op 7 mei worden gepresenteerd.

Gekoppelde games

Super Smash Bros. for Wii U (Wii U)

Super Smash Bros. for Nintendo 3DS (Nintendo 3DS)

Yoshi's Woolly World (Wii U)

Mario Kart 8 (Wii U)

Pokémon Omega Ruby (Nintendo 3DS)

Pokémon Alpha Sapphire (Nintendo 3DS)

Super Mario Maker (Wii U)

Splatoon (Wii U)

Animal Crossing: Happy Home Designer (Nintendo 3DS)