[Special] Geschreven door Erik op 2016-02-07 15:30:00

Zes Pokémon spin-offs die zeker de moeite waard zijn

Pokémon bestaat alweer twintig jaar. Hiermee zijn ook zes geweldige generaties aan spellen verschenen waarin je ze allemaal moest vangen - iets dat we ook anno 2016 nog met al het plezier van de wereld doen. Toch zijn er in al die jaren ook genoeg spellen uitgebracht die dat vangen een beetje naar de achtergrond hebben geschoven. We zijn even in de geschiedenis van de Pokémon-franchise gedoken en hebben de zes leukste spin-offs boven water gehaald! Pokémon Snap (Nintendo 64) We beginnen deze lijst met misschien wel de meest befaamde Pokémon spin-off. Pokémon Snap is een titel voor de Nintendo 64 waarin je lekker foto’s mag maken van de zakmonsters. Nu klinkt dit niet per se heel spannend (en dat is het stiekem ook niet), maar dit gaf wel bloei aan een ontzettend toffe en vooral originele spelervaring. Als fotograaf Todd zat in een karretje waarin je op een vast parcours de mooiste plaatjes moest proberen te schieten van Pikachu en zijn vrienden. Professor Oak keek vervolgens of Pikachu wel een beetje interessant erop stond en gaf je allerhande voorwerpen om toch een beetje spanning aan het geheel te geven. Deed je goed je best, dan mocht je zelfs proberen om de legendarische Mew op je kijker te krijgen. Waarom we niet de Wii U GamePad mogen gebruiken voor wat sprankelende HD-kiekjes, is ons nog steeds een raadsel.

Pokémon Puzzle Challenge (Game Boy Color) Pokémon Picross, Link, Shuffle… Puzzelliefhebbers komen goed aan hun trekken met die Pocket Monsters. Toch steekt er één titel met kop en schouders bovenuit: Pokémon Puzzle Challenge voor de Game Boy Color. Hoewel de Nintendo 64-versie misschien wat meer bekendheid heeft vergaard door zijn connectie met de anime is die op de handheld veruit superieur. Niet in de eerste plaats omdat slim blokjes manoeuvreren om kettingreacties en combo’s te genereren gewoon ontzettend verslavend werkt op een handheld, maar vooral ook omdat de game - in de vorm van diverse toffe speelstanden als Garbage en Time Zone - zoveel te bieden heeft. Dat we de Johto Gym Leaders mochten uitdagen en allerlei Pokémon konden vrijspelen uit Gold & Silver, was eigenlijk alleen een mooie kers op een al overheerlijke taart. En het leukste van alles? Je kunt hem tegenwoordig gewoon in de Nintendo 3DS eShop downloaden!

Pokémon Pinball: Ruby & Sapphire (Game Boy Advance) Nintendo heeft er een handje van om zijn grootste iconen om te zetten tot een pinball-spelletje. En met een spel als Pokémon Pinball: Ruby & Sapphire begrijpen wij best waar dit wegkomt. Een hoge score proberen te verkrijgen door flink te flipperen is op zichzelf al een leuke bezigheid, maar zoiets wordt nog veel leuker (en hectischer!) als het vol gekke mechanieken zit en je op queeste kunt gaan om ze allemaal vangen. Helemaal spannend wordt het als je die vers gevangen Torchic probeert te laten evolueren of als je een Pokémon-ei uit gaat broeden. Voeg hier een Pokédex, een tweetal machines en een hoop bonus stages aan toe en je bent algauw ongemerkt uren aan het flipperen. En hier heb je niet eens een Game Boy Advance voor nodig: de titel is ook in de Wii U eShop te vinden!

Pokémon Colosseum (Nintendo GameCube) Game Freak lijkt niet te geloven in een ‘echt’ Pokémon-avontuur op een console. Vandaar dat de Nintendo 64 en Wii eigenlijk alleen maar veredelde gevechtssimulators hebben gekregen. Op de Nintendo GameCube werd het geheel echter nét iets ambitieuzer aangepakt. Dit resulteerde onder andere in Pokémon Colosseum, een vrij traditioneel Pokémon-spel met een twist. Je speelt als Wes en probeert de harten van duistere Shadow Pokémon weer normaal te maken. Poké Balls en andere zaken waren in dit spel uit den boze: je moet de beestjes ‘snaggen’ van andere trainers. Door vervolgens flink wat robbertjes met hen te vechten, kun je hun harten weer wat normaal maken. De titel viel vooral op door zijn – voor die tijd – prachtige graphics en nog best aansprekende verhaal. Het meest karakteristieke element in de serie mocht dan misschien ontbreken, maar Pokémon Colosseum was een erg leuke console-vertaling van de franchise.

Pokémon Conquest (Nintendo DS) Het oer-Japanse Nobunaga’s Ambition is nou niet zozeer een spellenserie waarbij er veel belletjes gaan rinkelen hier in het westen. Gelukkig is de Pokémon-serie meester in de kunst van het belletjes-doen-rinkelen. In de vorm van Pokémon Conquest kwam deze franchise in 2012 dan ook onze kant op. In deze turn-based strategygame speel je met diverse ‘Warriors’, die allemaal hun eigen Pokémon onder de hoede hebben. Met een selectie van deze strijders (maximaal zes) strijd je tegen kwaadwillende koninkrijken. Tijdens een gevecht probeer je je zakmonsters slim te positioneren op het veld en handig gebruik te maken van hun krachten en zwaktes tegen vijandelijke beestjes. Het moet gezegd worden: een dergelijke insteek is ontzettend verfrissend binnen het Pokémon-universum. Ook als je niet zoveel hebt met Pokémon en simpelweg op zoek bent naar een onderhoudend strategiespelletje, kunnen we Pokémon Conquest van harte aanbevelen.

Pokémon Art Academy (Nintendo 3DS) Altijd al de ambitie gehad om kunstenaar te worden? Pokémon Art Academy zou zomaar kunnen dienen als de eerste stap. Met dit spel leer je spelenderwijs lekker kliederen en kladderen op je Nintendo 3DS. Mocht je dit al een beetje in de vinger hebben, dan teken je zo een stoere Squirtle of schattige Chikorita op je touchscreen. De titel geeft een hoop tools en mogelijkheden om een waar kunstwerkje op je Nintendo 3DS te creëren. Het slimme aan Pokémon Art Academy is echter dat ook diegene die dit niet zo goed in de vingers hebben, stap voor stap heel aangenaam worden begeleid in het meesteren van de tekenkunst. Uiteindelijk is het ook niet zo uitgebreid als andere Art Academy-spellen, maar het is wel uiterst geschikt om dat hele schildergebeuren eens uit te proberen. En waarom ook niet? Wie weet huist er wel een waar kunstenaar in je!

Als je op deze twintig jaar terugkijkt, merk je dat Pokémon best een veelzijdige geschiedenis heeft gehad buiten de hoofdserie om. Het is dan ook geen wonder dat we nog talloze andere spellen in onze zoektocht tegenkwamen. Wie weet verrast ook het aankomende Pokémon Super Mystery Dungeon of Pokkén Tournament vriend en vijand wel! Maar wat zijn nou eigenlijk jouw favorieten? Laat het ons weten in de comments!

Gekoppelde games

Pokémon Colosseum (Nintendo GameCube)

Pokémon Snap (Wii Virtual Console)

Pokémon Conquest (Nintendo DS)

Pokémon Art Academy (Nintendo 3DS)

Pokémon Pinball: Ruby & Sapphire (Wii U Virtual Console)