[Special] Geschreven door Nathan op 2016-02-27 16:00:00

Pokémon Direct 26.2.2016 - de nabeschouwing

Woensdag werd de Pokémon Direct aangekondigd, donderdag werden de games gelekt, vrijdag wist ik niet of ik blij of verdrietig moest zijn. Speculatie Deze week is het dan zover: Pokémon als een serie bestaat deze week twintig jaar! Ik herhaal: twintig jaar! Hoewel het zeker niet de enige is, is het voor een gameserie erg knap om twee decennia te overleven en The Pokémon Company probeert dit feest op alle mogelijke manieren te vieren. Het kan dan eigenlijk ook niet anders dan dat er een speciale Nintendo Direct komt voor deze gelegenheid. Woensdag werd die speciale Pokémon Direct aangekondigd. Zeker dankzij de schaarste van onthullingsvideo's sinds de E3 was die onthulling een groot festijn. Toen die ene tweet van Nintendo, waarin de Pokémon Direct werd aangekondigd, de wereld inging, ontplofte de Pokémon-community: iedereen was vol verwachting, overal waren speculaties. Het moest iets groots zijn. De vraag was echter: in welke vorm? We hebben nog geen derde versie van Pokémon X & Y gezien en met de nieuwe animeserie, die 'Pokémon XYZ' heet, lijkt dat toch overduidelijk: de aankondiging wordt Pokémon Z, aldus het ene kamp. Het andere kamp vond echter dat zo'n derde spel nergens voor nodig was en dat bij een twintigste verjaardag een gloednieuwe generatie hoort.

Het gerucht De discussie was in volle gang toen het Europese patentbureau zich ermee ging bemoeien. Nintendo had twee handelsmerken geregistreerd en aan de titels was te zien dat het duidelijk geen 'derde versie van' betrof. Met logo en al leek kamp 2 op de overwinning af te gaan. Er was veel ongeloof: één dag voor de Pokémon Direct komt dit gerucht naar buiten, dat kan toch niet waar zijn? Is dit één of andere gek die denkt grappig te zijn? Al snel bleek echter het tegengestelde, want de Europese patentendatabase bevatte inderdaad de handelsmerken 'Pokémon Sun' en 'Pokémon Moon', aangevraagd op 25 februari 2016, de dag zelf. De echte verrassing was er dus van af, maar over de inhoud van de spellen was nog niets bekend. Toch nog de moeite waard om de Pokémon Direct te bekijken dus. Vlak van tevoren werd bekend dat de Pokémon Direct slechts zes minuten zou duren, maar dat is geen echte reden om je zorgen om te maken: de aankondiging van Pokémon X & Y duurde ook maar zeven minuten en voor een grote Pokémon-fan als ik was dat was één van de meest geweldige onthullingen van de afgelopen paar jaren. Er bleef goede moed en voor ik het wist was het vier uur.

De onthulling Zes minuutjes later wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik ervan moest vinden. Tsunekazu Ishihara, de CEO van The Pokémon Company, had ons te woord gestaan en Pokémon Sun en Pokémon Moon werden officieel uit de doeken gedaan – dus dat was nu definitief waar. Mooi, maar we willen wat zien van die games. Een aantal schetsen en prototypeplaten werd getoond, maar het wachten was op de trailer die nooit zou komen. Het nieuws dat je je Pokémon van de Virtual Console-versies van Pokémon Red, Blue en Yellow kunt overzetten naar de nieuwste games kon dit gebrek van bewegende beelden voor mij niet goedmaken. De titels en logo's van de nieuwe spellen waren al gelekt, de Pokémon Direct moest dus van de extra informatie hebben. Maar dat bleef uit. Als een nieuw deel in de hoofdserie van Pokémon wordt aangekondigd, wil ik het liefste meteen alles weten. In welke regio spelen de games zich af? Welke legendarische Pokémon staan op het doosje, en welke types hebben ze? Wie zijn de Starter Pokémon? Wat zijn de namen van de Professor, de Champion en de personages waarmee je het verhaal van de spellen gaat doorlopen? Komt er misschien een nieuw type bij? Wie weet. Wij weten het nu in ieder geval nog niet. Natuurlijk vraag ik er niet om om al deze dingen meteen te onthullen, dan blijft er niks meer over voor andere momenten tot de release. Na afloop van de Pokémon Direct werd nog wel onthuld via de officiële website van de games dat Pokémon Sun en Pokémon Moon "een nieuwe wereld, nieuwe Pokémon en een nieuw avontuur" bevatten.

De reactie Na een tijdje naar het concept art uit de trailer te hebben gekeken, kan het speculeren beginnen. Pokémon Sun en Pokémon Moon spelen zich niet in dezelfde regio af als Pokémon X & Y. Hoewel ik ook graag nog een keer terug had willen keren naar Kalos, geven die eerste plaatjes goede hoop. De regio is wellicht anders, maar toch het lijkt erop dat het toch wel een soortgelijke sfeer neer te zetten als de regio van Pokémon X & Y. Het kleurrijke Kalos, met evenzeer kleurrijke routes, levendige steden, gezellige cafés en stijlvolle boutiques. Het gevoel dat je een spel speelt dat zich afspeelt op een plek waar je graag wil zijn. Hoewel we niets van de games hebben mogen zien, en de teleurstelling nu wellicht wat groot is, zorgen deze aankondiging en die paar tekeningen toch weer dat gevoel dat bij de onthulling van een nieuwe Pokémon-game hoort: de drang om te willen spelen, te vechten en te ontdekken. En dat is dan ook precies wat ik ga doen: nu eerst met de originele games – het herbeleven van vergane tijden – en aan het einde van het jaar met de nieuwe spellen, de volgende stap in de evolutie van Pokémon.

Gekoppelde games

Pokémon Moon (Nintendo 3DS)

Pokémon Sun (Nintendo 3DS)