[Review] Geschreven door Mink op 2016-03-19 09:30:00

LEGO Marvel Avengers

Het is al decennia een wilde jongensdroom: als een superheld de mensheid redden. Of wellicht de duistere variant: een schurk zijn die overal waar hij gaat onheil achterlaat. Deze jongensdromen werden in eerste instantie dankzij stripboeken verwezenlijkt. De verhalen van de ongelofelijke Hulk of de man uit zijn tijd, Captain America, worden hedendaags vertolkt in spectaculaire blockbusters. Het miljardenproject Marvel Avengers en Marvel Avengers: Age of Ultron is een commercieel en kritisch succes. Sinds decennia spelen jongeren tevens met de bekende LEGO-blokjes. Weet LEGO Marvel Avengers de faam van beide films moeiteloos over te nemen, of was het toch niet verstandig om de helden na te bouwen?

Another LEGO-Brick in the wall LEGO Marvel Avengers is de zoveelste LEGO-game waarin een film wordt nagespeeld. De game start heel logisch met LEGO Marvel Avengers: Age of Ultron om vervolgens in een flashback het gehele verhaal van de eerste Avengers-film te doorkruisen. Als je niet bekend bent met de franchise, zal het geheel wat chaotisch overkomen. Je gaat van Iron Man naar The Incredible Hulk om vervolgens naar Hawkeye en Loki te gaan. In de films is er één groot overkoepelend verhaal aanwezig, maar in de game ontbreekt er een gevoel van samenhang. Tevens is de verhaalmodus iets aan de korte kant en kun je met gemak in een tiental uren de game uitspelen. Jammer genoeg kent het spel wel enorm veel cutscènes, waardoor je soms het gevoel hebt meer te kijken dan daadwerkelijk te spelen. Gelukkig zijn de cutscènes wel goed gevuld met typische LEGO-humor. In deze nieuwe LEGO-titel heeft TT Games wederom van alles uit de kast gehaald om een fris gevoel achter te laten. Hoewel het nog altijd de bedoeling is om het lineaire verhaal te volgen en de verschillende verzamelobjecten te vinden, is de manier waarop verfrissender gemaakt. Zo kun je overal microgames vinden die je met de juiste personages moet activeren. Ze variëren van memorie tot “buttonmashen” tot het hacken van computers. Dit is een verademing in vergelijking met voorgaande LEGO-spellen, waar deze microgames slechts sporadisch langskomen.

Too much Power! In de LEGO-spellen is één spelelement niet weg te denken: de levels opnieuw spelen met recent vrijgespeelde personages. Door het verhaal uit te spelen, speel je tevens nieuwe personages vrij met unieke krachten en gameplay. Zo kan Iron Man het luchtruim kiezen, is Nick Fury een onzichtbare spion die camera’s kan omzeilen, is The Hulk een bron van kracht en kun je met Hawkeye obstakels opblazen. De levels herspelen met nieuwe personages geeft je de mogelijkheid om alle verzamelobjecten te confisqueren en zo het spel 100% uit te spelen. Dit is een toffe bezigheid, maar zal zeker niet voor iedereen zijn weggelegd. De meesten zullen het spel te herhalend vinden en na het verhaal te hebben voltooid stoppen. Een ander aspect van LEGO Marvel Avengers zijn de relatief grote hubwerelden. Zo kun je onder meer New York aandoen, en dan het gehele stadsdeel Manhattan, en ben je vrij om rond te lopen in het enorme vliegschip van S.H.I.E.L.D. Deze vrijheid is een waar genoegen en geeft je genoeg om te doen wanneer je klaar bent met alle trammelant van de Story Mode. In deze grote werelden liggen tevens enorm veel verzamelobjecten en ze allemaal opsporen en verzamelen is een gigantische taak. Dit komt mede omdat er geen mogelijkheid is om de wereldkaart te bekijken. Een groot gemis, aangezien de vele verzamelobjecten zoeken via de minimap vrijwel niet te doen is.

Multiplayer Zoals bij wel meer LEGO-spellen heeft ook LEGO Marvel Avengers de mogelijkheid om met twee spelers samen te werken. Ditmaal geeft het de Wii U GamePad-bezitter een apart beeldscherm en hoef je niet samen het beeld te delen. Dit werkt vele malen beter aangezien sommige puzzels in voorgaande LEGO-spellen soms vrijwel onmogelijk gemaakt werden door de camera. Dit probleem is nu helemaal verholpen en werkt vele malen fijner. Mocht je met twee man spelen zonder de Wii U GamePad te gebruiken, dan maakt het spel nu gebruik van een splitscreen. Ideaal. Grafisch en geluid LEGO Marvel Avengers is een prachtig ogende LEGO-titel en TT Games heeft daarmee de lat hoog gehouden. Van het prachtige ogende water tot de uitdrukkingen van de LEGO-poppetjes, alles heeft genoeg aandacht en finesse gekregen. Het spel heeft een geweldige voice-cast waarbij alle sterren hun tekst hebben mogen inspreken. Tevens is het spel volledig in het Nederlands ondertiteld, iets wat een mooie grootte heeft. Deze ondertiteling is vrijwel foutloos, wat bijna een anomalie is bij Nederlandse ondertitelingen. Conclusie LEGO Marvel Avengers is een toffe titel die veel gameplay van voorgaande titels foutloos heeft overgenomen. Gelukkig is er ook genoeg vernieuwing te vinden in de vele microgames en de open hubwerelden. De vele personages en diens krachten komen in de game goed tot hun recht en zorgen tevens voor genoeg variatie in de verschillende levels. De grote hoeveelheid cutscenes kan je wellicht wat afschrikken, maar deze zitten gelukkig wel vol met de typerende LEGO-humor. De 100% zullen niet veel spelers halen, omdat het spel na een tijdje te repetitief wordt. Al met al een titel waar alleen Clark Kent niet echt op zit te wachten.

N1 Score: 7.3

+ ["Grote open HUB-werelden","Grote verscheidenheid aan gameplay","Meer dan honderd speelbare personages","Multiplayer werkt vlekkeloos"]

- ["Te veel cutsc\u00e8nes","Na voltooien snel repetitief","Weet niet echt te overtuigen"]

Gekoppelde games

LEGO Marvel Avengers (Wii U)