[Review] Geschreven door Patrick op 2016-03-25 10:00:00

SADAME

Lekker op alles wat los en vast zit inhakken! Dit staat in de game-industrie beter bekend als het hack-and-slash genre. Een type game waarvan er maar weinig de Nintendo 3DS aandoen. SADAME van ontwikkelaar Mebius brengt daar verandering in! Rising Star Games, bekend van het in Europa uitgeven van de Harvest Moon-serie, heeft deze hack-and-slasher onlangs uitgebracht in Europa via de Nintendo 3DS eShop, waardoor wij de mogelijkheid hebben deze onbekende game te ervaren. Stop de demonen! SADAME is een hack-and-slash game waarbij je hordes vijanden van het leven moet beroven. De wereld van SADAME wordt overheerst door demonen en het is jouw taak als de aangewezen strijder om dit een halt toe te roepen. Dit doe je als samurai, ninja, monk of rogue en ieder van deze classes heeft zijn voor en nadelen. Zo vertrouwt de samurai volledig op zijn zwaarden, terwijl de rogue het moet hebben van zijn pijl en boog. De afwisseling tussen classes is verder prima, maar waar de game te kort komt is het aantal speciale aanvallen.De speciale aanvallen lijken erg sterk, zoals een water aanval die alle vijanden op het scherm schade doet. In eerste instantie is dit erg vet, maar al snel kom je erachter dat je beter continu je standaard aanval kunt gebruiken. Dat is gewoon ontzettend jammer. Als je gebruik maakt van je speciale vaardigheden, ben je enkele seconden erg kwetsbaar. Hordes vijanden kunnen je zo zonder moeite omsingelen en afslachten. Gebruik je gewoon je standaard aanval dan is er niets of nauwelijks iets aan de hand.

Een van de meest vervelende tekortkomingen aan SADAME is dat je niet diagonaal kunt aanvallen. In een hack-and-slash game hoort dat gewoon thuis en je gaat het dan ook geheid missen. Het uitgebreide uitrustingssysteem is dan wel weer goed. Net als in bijvoorbeeld Diablo 3 heeft uitrusting verschillende kwaliteitsniveaus en zijn de hogere niveaus zeldzamer. De variatie is groot en dat is altijd mooi voor de verzamelaar. Wil je een set van de beste kwaliteit verzamelen dan ben je wel even zoet. Naast de uitrusting verzamel je tijdens de missies ook ervaringspunten waardoor je personage steeds sterker wordt. The big bad bosses De enige echte reden waarom je SADAME toch gaat blijven spelen zijn de vette eindbazen na ieder level. Dit zijn gigantische demonen die in sommige gevallen de helft van je scherm innemen. Ze zien er vet en angstaanjagend uit en gaan niet neer zonder slag of stoot. Dit zijn in de meeste levels ook de enige nog ietwat uitdagende stukjes. De uitdaging is verder helaas vrij ver te zoeken. Als je dood gaat begin je het level gewoon weer van voor af aan, zonder enige vorm van afstraffing. Alle verzamelde ervaringspunten behoud je en zodoende ben je dus een hoger level als je het de tweede keer probeert, waardoor het doorgaans nog gemakkelijker is. Een duidelijk balans hierin is dan ook ver te zoeken.

Graphics en geluid De gekozen grafische stijl komt goed tot zijn recht. Het betreft een mooie getekende 2D Japanse stijl die doet denken aan het SNES-tijdperk. Ook hier zijn het de eindbazen die in het oog springen. Dit hebben de ontwikkelaars erg goed voor elkaar. Qua geluid is er verder niet veel aan te merken. Geluidseffecten zijn wat je ervan zou verwachten en ook de muziek is niet bijzonder maar ook niet slecht.

Conclusie SADAME is een simpele hack-and-slash game en daar is alles wel mee gezegd. Je kunt helaas niet diagonaal aanvallen (dit is echt een gemis), je speciale aanvallen zijn later in de game nutteloos en uitdagend is het niet te noemen. Toch is SADAME best een vermakelijke game. De eindbazen zijn vet en laten je doorspelen tot de volgende, iedere class voelt anders aan, het spel zit boordevol verschillende uitrustingen en het grafische stijltje spreekt retroliefhebbers zeker aan. Ben je dus op zoek naar een hack-and-slash game die best oké is? Dan is SADAME prima te doen voor een middagje. Helaas is de prijs van €14,99 dan weer aan de hoge kant.

N1 Score: 6.7

+ ["Grafisch stijltje","Vette bazen"]

- ["Weinig uitdagend","Speciale aanvallen zijn zinloos"]

Gekoppelde games

SADAME (Nintendo 3DS eShop)