[Review] Geschreven door Daan op 2016-04-04 19:46:01

Mutant Mudds Super Challenge

In 2012 verscheen één van de grootste klassiekers voor de Nintendo 3DS eShop: Mutant Mudds. Het bleek een aangename platformer waarin je veertig levels moest overbruggen en een rits aan moddermonsters ging vernietigen. Het succes voor Renegade Kid snakte naar meer en ze waren geïnteresseerd in het maken van een uitbreiding. Het resultaat is een nieuw spel met de subtitel Super Challenge. Met moeilijkere levels en dezelfde mechanieken wordt het een rit voor de veteranen, maar kan iedereen hier plezier aan beleven? Super joh, die uitdaging We vallen meteen met de deur is: Mutant Mudds Super Challenge is niet bedoeld voor de nieuwkomers. Mocht je het origineel nooit hebben aangeraakt, dan zal deze game je niet bekoren. Hij is pittiger dan de eerste Mutant Mudds en de ruimte om fouten te maken is kleiner geworden. Je kunt besluiten om in te springen, gezien de game cross-buy ondersteunt, maar slim is het niet. De game zal je niets uitleggen over de besturing, de bewegingen die je moet maken en schept de verwachting dat je weet wat je kunt verwachten. Weet je dat niet, dan raden we je aan om eerst de recensie van het origineel eens te gaan lezen.

De game begint direct op het niveau van de latere levels in het origineel. Afgronden, spijkermatten en een groot aantal vijanden laten je gelijk weten dat het een serieuze aangelegenheid betreft. Zo voelt het ook als je speelt. Je gaat vaker af dan je zou willen, vooral omdat de meeste obstakels gelijk dodelijk zijn. Oneerlijk is het nauwelijks, maar een leuke ervaring is toch wel andere koek. Er is een scherpte en focus nodig om de veertig nieuwe levels te overbruggen. Het afgaan zit hem niet meer in een domme fout, maar het missen van een bepaalde visie. Je zult gericht moeten kijken terwijl je aan het spelen bent. Er zijn checkpoints om het enigszins dragelijk te maken, maar gezien er een tijdslimiet op de levels zit, heb je geen moment om daadwerkelijk laks te zijn. Het houdt de spanning er in ieder geval goed in en daarom hebben we hem ook uitgespeeld. Wat het ook dragelijk maakt, is de besturing. Het speelt allemaal nog net zo fijn als in 2012 en dat moet ook wel. Max, het hoofdpersonage, kan vrij hoog in de lucht springen, zweven voor een aantal seconden met de A- of B-knop en projectielen afvuren met de X- of Y-knop. Daarnaast kun je zowel de Circle Pad als de D-Pad gebruiken om grondig van links naar rechts te manoeuvreren.

Minder joh, die uitdaging Hoewel de game veertig nieuwe levels bevat, zitten er nauwelijks nieuwe achtergronden of muziek in Super Challenge. Alles in de game is in een remix van het origineel, dus je weet wat je kunt verwachten. Het gevoel van diepte in 3D, de verschillende lagen in omgevingen en goede chiptunemuziek: alles is kleurrijk en mooi om te aanschouwen, ongeacht of je op de Wii U of de Nintendo 3DS speelt. Renegade Kid heeft echter twee dingen in het pakket veranderd, maar geen beiden pakt daadwerkelijk goed uit. De unlockables zijn nu moeilijker te verkrijgen dan in het origineel. Het valt te verwachten, maar de manier waarop is uiterst teleurstellend. Er zitten nu scheurtjes in de muur die je zelf moet uitkammen totdat je iets geheimzinnigs tegenkomt. Je krijgt er kristallen, CD's en speelbare gastpersonages voor terug, maar overweldigend is het helemaal niet. De personages maken het nog wel de moeite waard, al is het maar om met Rusty uit SteamWorld Dig te spelen.

Een ander teleurstellend onderdeel zijn de bazen. Bazen waren een groot gemis in het origineel en Renegade Kid zag zijn kans schoon om ze hier in te voeren. Er zijn er vijf en drie daarvan zitten vreselijk in elkaar tot het punt dat je bijna een handdoek in de ring wilt werpen. Ze zijn puur frustrerend en hebben veel tijd nodig om uiteindelijk het loodje te leggen. Wat maakt die andere twee dan beter? Ze combineren de platformelementen uitstekend met het schieten op de baas. Als ze allemaal zo in elkaar hadden gezeten, dan hadden we het alleen maar gaver gevonden! Conclusie Mutant Mudds Super Challenge is leuk om eens te doorlopen, maar je zult er niet naar terugkeren. De levels zijn lekker uitdagend en je hebt een focus nodig die het meeste uit je weet te halen. Mocht je dat echter niet willen, dan is het slimmer om het helemaal links te laten liggen of het origineel te spelen. Zelfs voor de veteranen is wat wikken en wegen, want er is niet zo heel veel veranderd. De dingen die aangepast zijn maken juist het minste indruk en dat zijn de unlockables en bazen. Deze hadden vele malen beter uitgewerkt moeten worden, maar dat heeft Renegade Kid achterwege gelaten. Als je echter meer Mutant Mudds wilt, dan kom je met Super Challenge niet bedrogen uit. Soms is dat nodig.

N1 Score: 7

+ ["Uiterst uitdagende game","Groot aantal levels om te doorkruisen","Speelt heerlijk op Wii U en 3DS","Gastpersonages zijn een leuke toevoeging"]

- ["Meeste bazen zijn niet denderend","Unlockables moeilijk te verkrijgen","Qua presentatie niet veel veranderd "]

Gekoppelde games

Mutant Mudds Super Challenge (Wii U eShop)

Mutant Mudds Super Challenge (Nintendo 3DS eShop)