[Review] Geschreven door Erik op 2016-04-08 10:00:00

Etrian Odyssey 2 Untold: The Fafnir Knight

De begindelen van Etrian Odyssey waren heel ontoegankelijk voor westerse fans. Dit was ongetwijfeld één van de redenen voor Atlus om het tweede deel in de Etrian Odyssey-reeks, Heroes of Lagaard, van een flinke opfrisser te voorzien. Het resultaat: Etrian Odyssey 2 Untold: The Fafnir Knight. Tijd om eens te kijken hoe deze remake het ervan afbrengt. Eén ding is in ieder geval zeker: er staan weer een hoop mysterieuze gebieden klaar om uitgeplozen te worden! Etrian Odyssey 2 Untold: The Fafnir Knight komt in twee smaken: Classic en Story Mode. Beide kennen dezelfde opzet: er is een grotesk labyrint (en stiekem ook een tweede) met allerlei verdiepingen die tot op het bot uitgespit moeten worden. Ondertussen versla je diverse monsters, worden jij en je metgezellen steeds sterker en ontluik je steeds meer vecht- en wapenopties. Classic Mode biedt de klassieke, meer experimentele ervaring van Etrian Odyssey II: Heroes of Lagaard terwijl de Story Mode een compleet nieuw verhaal in de mix gooit.

Mysterieus ritueel Dit nieuwe verhaal is Etrian Odyssey 2 Untold’s grootste toevoeging. De hoofdpersoon is The Fafnir Knight (die je zelf een naam mag geven) en samen met zijn beste makker Flavio krijgt hij de opdracht om Arianna, de prinses van Caledonia door een grote ruïne te leiden. Ergens buiten dit stenen labyrint moet deze dame een onbekend ritueel uitvoeren dat slechts één keer in de honderd jaar plaatsvindt. De weg daar naartoe blijkt echter lastiger dan gedacht. Gelukkig stuitten ze al snel op Chloë en Bertrand, wiens hulp de boel een stuk gemakkelijker en veelzijdiger maakt. Met je vijfkoppige reisgezelschap ontluik je zo steeds meer mysteries die de wereld van High Lagaard tarten - wat heeft er zich eigenlijk in het verleden tussen Arianna en de hoofdpersoon afgespeeld? Het verhaal is onderhoudend genoeg om te volgen, maar heeft te weinig om het lijf om écht interessant te worden. Het zijn vooral de leuke personages die het geheel laten floreren. Naar typische Japanse maatstaven, kennen ze allemaal hun typerende persoonlijkheid, compleet met gekke karaktereigenschappen. Zo is de schattige prinses Arianna heerlijk goedgelovig en naïef, terwijl de tengere heks Chloë een einzelgänger en echte veelvraat is. De geweldig geschreven gesprekken tussen je metgezellen maakt het doorploegen van de dungeon vermakelijker en soms zelfs heel wat intenser. Een leuk detail is dat je doorgaans zelf kunt kiezen hoe je wilt reageren. Helaas is dit niet van invloed op het verhaal.

Klamme handjes Gelukkig heeft het spel vanuit zichzelf al meer dan genoeg sfeer. Deze is totaal anders dan wat je de laatste tijd qua Japanse rollenspellen op de Nintendo 3DS gewend bent. RPG’s als Bravely Second proberen je het zo gemakkelijk mogelijk te maken, met allerlei opties om vijandelijk gespuis op afstand te houden, terwijl jij je onderuitgezakt richting de volgende stad begeeft. Etrian Odyssey 2 Untold laat je echter constant waakzaam zijn. Monsters liggen altijd op de loer en een verkeerde beweging of aanval kan fataal zijn. Met klamme handjes zit je dus achter je Nintendo 3DS omgeving na omgeving af te speuren, hopend dat je het looppatroon van die sterke vijand dit keer wel kan omzeilen… Heerlijk! Dit wordt onderstreept doordat het nooit helemaal helder is wat je weg vooruit is. Je beweegt je in een eerstepersoonsperspectief door een duister bos vol doodlopende paden, rondlopende monsters en bijzondere geheimen, terwijl je op zoek bent naar de trap voor de volgende etage. De plattegrond? Die moet je zelf maken – net als in de eerdere delen. Je krijgt gelukkig een uitgebreid scala aan teken- en invulopties, waardoor je tot in detail je weg vooruit en de bijzondere zaken die je tegenkomt kunt beschrijven. Dit klinkt misschien als een vervelende extra taak – in andere spellen gebeurt dit doorgaans automatisch – maar het is broodnodig, wil je al die verborgen gangen onthouden. Het werkt zelfs verslavend: al snel wil je elk hoekje en gaatje op de kaart zetten.

Intense gevechten Buiten de cartografie en spannende sfeer om is Etrian Odyssey 2 Untold: The Fafnir Knight een traditionele RPG. Het spel zit vol met random encounters, turn-based gevechten en alsmaar krachtiger wordende personages. Het gevechtssysteem legt zichzelf uit: jij en je metgezellen selecteren vanuit een menuutje een vaardigheid, waar vervolgens allerlei statistieken (zoals aanvalskracht, het type element en je snelheid) bepalen wanneer je mag aanvallen en hoeveel schade dit doet bij de vijand. Dit systeem is vrijwel gelijk gebleven aan eerdere delen, dus veteranen voelen zich ongetwijfeld direct thuis. De voornaamste vernieuwing in de mix is Force: gebruik van deze optie maakt de vaardigheden of aanvalskracht van je personage extra krachtig voor maximaal drie beurten. Voor The Fafnir Knight levert dit zelfs een aantal gevechtsbepalende vaardigheden op. Je kunt ze echter eenmaal per verkentocht gebruiken: tactisch gebruik is vereist! Er zijn wel enkele verschillen tussen Classic en Story Mode. Naast het verhaal, zitten deze voornamelijk in de vrijheid die je hebt. In de Classic Mode kun je je party volledig zelf vormgeven middels een breed scala aan Classes. Zo is er de Protector, die zich specialiseert in defensie en de Survivalist, die focust op lange afstandsaanvallen en het om de tuin leiden van een vijand. Vervolgens kun je ze naar eigen hand vaardigheden en wapens toekennen, waardoor veel gevarieerde speelstijlen mogelijk zijn. De Story Mode kent deze ook, maar is wat dat betreft beperkter: de personages hebben een vooraf bepaalde taak in het team. Gelukkig kun je die, met uitzondering van The Fafnir Knight, met een levelverlaging van vijf wel aanpassen. Die prijs is echter relatief fors, waardoor experimenteren ietwat wordt tegengehouden. Toch zal niet iedereen dat experimenteren missen. Hoewel de game gemakkelijk te begrijpen is, houdt het ervan om je constant onder druk te zetten. Etrian Odyssey stond al niet bekend als een makkelijke franchise en ook dit deel doet flink zijn best om dit punt te bewijzen. Vooral bij eindbazen moet je heel scherp in de gaten houden wat hun aanvalspatronen zijn en wat hun krachten en zwaktes zijn. Lukraak ‘Attack’ kiezen wordt vrijwel altijd bestraft – zelfs bij de ogenschijnlijk makkelijke gevechten tussendoor. Bereid je voor op een bijzonder intense ervaring. Wel is het jammer dat eindbaasgevechten de neiging hebben om veel te lang te duren – aan het einde ben je ook wel klaar met die grote Chimaera. De titel kan soms ook bijzonder frustrerend zijn (zeker als je aan het einde van dat gevecht nog sneuvelt). De makers lijken dit zelfs ook toe te geven, want moeilijkheidsgraad ‘Standard Mode’ geeft je zelfs een tweede kans als je op het slagveld sneuvelt.

Herkenbare verkentocht Zowel de Classic als de Story Mode houden je met gemak wel een uur of veertig bezig. Er is dan ook ontzettend veel te beleven in de wereld van Etrian Odyssey 2 Untold. Er zijn bijvoorbeeld diverse extra queesten: deze variëren van voorwerpen bemachtigen in de kerker tot oppas spelen voor de dochter van de eigenaar van het lokale hotel. Ze leveren vrijwel altijd een hoop ervaringspunten en zeldzaam materiaal op, dus het is zeker aan te raden om ze op je te nemen! Ook kun je met verzamelde voorwerpen en ingrediënten diverse voorwerpen ontgrendelen of zelfs heuse gerechten bereiden. Deze gerechten geven je een passieve bonus tijdens de verkenning en kunnen je bovendien flink wat geld opleveren onder de lokale bezoekers. Vooral nieuwkomers kunnen uitkijken naar een zeer veelzijdig ervaring die je constant op scherp houdt. En de oudgedienden? Die kunnen genieten van een veel gestroomlijnder avontuur. Al die kleine toevoegingen uit de vorige delen, zoals de mogelijkheid tot autobattle, een flinke visuele oppoetsbeurt en het (deels) automatisch invullen van de kaart, zitten hier ook in, waardoor het veel beter afgestemd op het westerse publiek dan het originele tweede deel. Leuk detail is dat de gloednieuwe dungeon uit de verhaalmodus, ook in Classic Mode te spelen is! Verwacht echter geen wereldschokkende vernieuwingen.

Conclusie Ten opzichte van het gros aan rollenspellen is Etrian Odyssey 2 Untold: The Fafnir Knight een heerlijk intense ervaring die je constant onder druk houdt. Het verkennen en in kaart brengen van dungeons blijft bijzonder en de hoge moeilijkheidsgraad zorgt weer voor flink wat spanning en klamme handen. Daarnaast is er ontzettend veel te doen en krijg je talloze vindingrijke gevechtsopties en mysterieuze gebieden voor je kiezen. In vergelijking tot eerdere Etrian Odyssey-delen steekt het echter wat kariger af. Het verhaal is leuk om te volgen en zit vol aansprekende personages, maar buiten dat heeft Atlus zich vooral gericht op het stroomlijnen van de franchise. Echte vernieuwingen blijven uit. De titel is echter toegankelijker dan ooit, dus zeker als je nieuw bent in de wereld van dungeon crawlers, is Etrian Odyssey 2 Untold: The Fafnir Knight een niet te missen aanwinst!

N1 Score: 8.5

+ ["Twee veelomvattende verkenningstochten","Labyrinten uitpluizen is heerlijk spannend","Gevechten zetten je constant onder druk","Leuk uitgewerkte personages in Story Mode","Meest toegankelijke versie van Etrian Odyssey"]

- ["Echte vernieuwingen zijn niet aanwezig","Story Mode geeft minder ruimte tot experimentatie"]

Gekoppelde games

Etrian Odyssey 2 Untold: The Fafnir Knight (Nintendo 3DS)