[Review] Geschreven door Daan op 2016-04-24 18:00:09

Star Fox Guard

Star Fox Zero is nu uit en de mensen zijn ervan aan het genieten! Mocht je echter de First Print Edition hebben aangeschaft, dan zit er een cadeau bij je game: een discversie van Star Fox Guard, een tower defense game die je anders alleen in de Nintendo eShop kunt kopen. De game, die voorheen door het leven ging als Project Guard, moet zich nu bewijzen als een op zichzelf staande titel voor €14.99. Waren Miyamoto's ideeën diep genoeg om het die prijs te veroorloven? We besloten een kijkje te nemen! Terwijl de oorlog tegen Andross niet lijkt te eindigen, is er een bedrijf dat weinig last lijkt te hebben van alle ongein. Corneria Precious Metals, gerund door Grippy Toad, heeft vestigingen overal in het heelal om de metalen zo uit de grond te pompen. Grippy, oom van Slippy, is een lakse baas en hij denkt dat je er zelf wel uit komt. Dit bedrijf heeft echter wel je hulp hard nodig met een soort van insectenverdelging. Robots lijken meer en meer bij de vestigingen te verschijnen, wat zaken zeker niet ten goede komt. Het is jouw taak om alle inkomende bedreigingen de kop in te drukken voordat ze de toren in het midden van de basis vernietigen. Het verhaal heeft niet veel cinematische pracht en praal, maar de dialogen tussen Slippy en Grippy houden je wel zoet. De wereld van Star Fox Zero wordt meer gebruikt als een achtergrond en het wordt minder belangrijk geacht dan de gameplay.

Wat een plaatje De gameplay kan het beste omschreven worden als een tower defense game. De vijandelijke robots marcheren richting het doel met de intentie om je uit te schakelen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan voor ze, want jij hebt een ultra technisch beveiligingssysteem tot je beschikking. Oké, misschien zijn camera's niet het nieuwste van de nieuwste, maar ze zijn een goede hulp, ongeacht hoe lang ze al verkrijgbaar zijn. Ze kunnen lasers afvuren richting de tegenstander, 360 graden draaien en snel naar een locatie gedragen worden met de Wii U GamePad. Je gebruikt de controller niet alleen daarvoor, want je selecteert de camera's ook daarmee en dat is belangrijker dan je wellicht zou denken. Star Fox Guard speelt heerlijk op de Wii U GamePad en het voelt altijd dat je de juiste tools hebt om een probleem de baas te blijven. De robots komen van alle kanten, dus je aandacht erbij houden is zeer belangrijk. Je krijgt een duidelijk overzicht van alle cameras op je televisie, je kiest de juiste camera op het touchscreen en ziet dan het beeld van de geselecteerde camera groter in het midden van het grote scherm verschijnen. Je taak is om dan de vijanden al daar uit te schakelen en door te gaan naar de volgende camera. Er gaat heel wat planning en reactie mee gepaard, en dat is juist hetgene wat het zo vermakelijk maakt. Star Fox Guard laat het level doorgaan zonder onderbrekingen, zelfs niet als je even wegkijkt van de televisie. Het creëert een panische ervaring, iets wat een unieke beleving betreft in het tower defense genre.

Een ander ding dat speelt met je verwachtingen is hoe je levels moet uitspelen. Er zijn twee soorten bots die je basis aan zullen vallen. De Chaos Class bots zijn simpelweg hier om je security systemen plat te leggen en camera's te deactiveren. Zo zal de Dishruptor het signaal van een camera blokkeren, terwijl een Green Tank er op zal schieten en dan door gaat naar de volgende. Ze dienen als afleiding voor de Combat Class robots, die één enkel doel in hun hoofd hebben. Niet alleen zijn ze moeilijker om neer te knallen, maar ze zijn ook slimmer in hoe ze rond bewegen. Door een bepaald aantal Combat bots te vernietigen, win je en ben jij de held die Grippy's bedrijf nodig heeft. Level problemen en online Het grootste probleem met Star Fox Guard is dat de rits aan missies nog niet zo heel veel bijzonders doen. Zodra meer bots vrij komen, wordt het allemaal een stuk leuker en spannender om elk level te doorlopen. Wat niet bepaald helpt, is dat de speciale missies alleen ontgrendeld kunnen worden door jezelf te levelen. Je levelt door de materialen in de stages zorgvuldig te verzamelen en dit levert je nieuwe camera's en opdrachten op. In deze missies zul je vijanden uit te lucht moeten schieten of moet je de klus te klaren met een beperkt aantal kogels op zak. Deze speciale uitjes waren meteen al vermakelijk, dus het zou fijner zijn geweest om ze meer bij de progressie te betrekken.

In zes uur ben je wel door Star Fox Guard heen, wat absoluut niet mis is. De game houdt je echter bezig lang na de credits zich hebben voltrokken. My Squad stelt je in staat om een map uit te kiezen en zelf een leger aan robots samen te stellen. Deze kun je lokaal door je vrienden laten spelen, maar je kunt ze ook online delen met de gehele wereld. Je kunt hier ook op zoek gaan naar andere squads, deze downloaden en laten zien wie hier de baas is. Het is een slimme zet van Nintendo en het maakt deze kleinere game aantrekkelijker voor een groter publiek. Graphics, geluid en amiibo Grafisch ziet Star Fox Guard er prima uit. Het is niet verbazingwekkend, maar kleurrijk genoeg in onze optiek. Hetzelfde kan gezegd worden over de muziek. De deuntjes die we horen zijn meer dan prima, maar ze blazen ons niet weg. Wat ons wel wegvaagt, is het gebruik van amiibo. Eens per dag kun je de amiibo van Fox of Falco gebruiken om je ervaring met Star Fox Guard meer kracht te geven. Wanneer de amiibo actief is, kun je het Star Fox-team oproepen en zij zullen alle vijanden op het speelveld meteen vernietigen. Het brengt de nodige pracht en praal met zich mee!

Conclusie Al met al is er genoeg plezier te putten uit Star Fox Guard. Het is jammer dat de eerste missies zo traag verlopen en levelen niet zo plezierig is, maar je krijgt er een hoop voor terug. Er is zes uur aan strakke gameplay waarin je lekker aan de weer gaat met camera's, vijandige robots en Grippy Toad. De twee schermen werken hier fantastisch samen en hierdoor kan dit spel alleen op de Wii U gespeeld worden. Nadat je de game uit hebt, kun je lekker squads gaan bouwen en laten zien wie de beste van de wereld is. Star Fox Guard is één van de betere tower defense games ooit gemaakt.

N1 Score: 8

+ ["Harmonie tussen de twee schermen","Unieke panische ervaring","Interessante omgevingen","Grote variatie qua Chaos en Combat bots","My Squad laat je nog uren doorspelen"]

- ["Eerste missies verlopen traag","Content vrijspelen door te levelen"]

Gekoppelde games

Star Fox Guard (Wii U)