[Preview] Geschreven door Daan op 2016-06-24 15:00:00

Monster Hunter Generations

Het is nog niet zo lang geleden sinds we een nieuw spel in Monster Hunter-reeks mochten verwelkomen. In februari 2015 speelden we met veel plezier Monster Hunter 4 Ultimate en deze bracht de franchise naar nieuwe hoogten. Er was meer variatie in de missies, een groot aantal monsters om te bevechten en je speelde in vrij open werelden. De nieuwe richting voor Monster Hunter was een feit en het was maar wachten op wat dit ging opvolgen. Het resultaat is Monster Hunter Generations, een game die niet alleen de huidige technieken omarmt, maar ook locaties en monsters terugbrengt voor een nieuw publiek. Vrijheid, blijheid Het eerste wat opvalt aan Monster Hunter Generations is hoe vrij alles aanvoelt. De momenten waar je hand worden vastgehouden zijn maar kort en de game gooit je al vrij snel in het diepe. Je krijgt het gevoel dat je werkelijk snel op je eigen benen staat en je mag doen waar je maar lust aan hebt. Uiteraard is het jagen nog steeds het belangrijkste en dat voelt meer dan fantastisch in het nieuwe deel. Als je een nieuw personage aanmaakt, krijg je de keuze uit vier Hunting Styles. Deze geven je Hunter speciale vaardigheden om de strijd op een nieuwe manier aan te kunnen.

Guild Style is hoe je het gewend was in Monster Hunter 4 Ultimate. Je krijgt het traditionele Monster Hunter-gevoel van het jagen in de derde persoon en je zult je doeltreffende aanvallen moeten gebruiken om creaturen klein te krijgen. Met Striker Style wordt er de focus gelegd op de nieuwe Hunter Arts. Dit zijn speciale aanvallen en met deze stijl mag je maar liefst drie kiezen. Zo er is Hunter's Oasis, wat onmiddellijk een plek creëert waar Hunters zich kunnen herstellen. Een ander voorbeeld is een speciale aanval waarmee alle Hunter Horns tegelijkertijd kunnen worden geactiveerd. Dit stelt je staat om jezelf meteen op alle mogelijke manieren te versterken. De derde stijl, genaamd Aerial, laat je vrij om te springen wanneer je maar wilt. Dit is belangrijk als je snel op de monsters wilt klimmen om ze te overmeesteren. Dit was een gegeven dat Monster Hunter 4 Ultimate introduceerde, maar met deze nieuwe stijl is dit leuker dan ooit te voren. De Adept Style is gebruiksvriendelijk voor iedere speler. Het focust zich op het blokkeren van aanvallen en het beloont hen die afwachten tot het juiste moment. We hebben iedere stijl kunnen proberen en de resultaten zijn verbluffend. Het brengt nieuwe strategieën met zich mee, wat perfect is als je het met een groep vrienden speelt. Waarheen, waarvoor Monster Hunter Generations brengt elementen van de afgelopen tien jaar samen op een aangename manier. Er zijn een groot aantal locaties in de game, zowel oude als nieuwe. Sommige van deze oude plekken zijn nooit in het westen geïntroduceerd en dat maakt het avontuur meer nieuw voor ons. Wat wel belangrijk is om te vermelden: ze hebben veel hebben aangepast om het gevoel van nu naar voren te halen. Elke locatie kent nu afgronden, muren om op te klimmen en de mogelijkheid om op de rug van de monsters te belanden.

Over monsters gesproken, de gehele insteek is anders dan de vorige spellen. Normaal is het zo dat één of twee creaturen het belangrijkste zijn in het gehele spel, maar Generations kent er vier. Ze dragen samen de titel ''The Fated Four'' en je zult alles op alles moeten zetten om ze te verslaan. Naast deze nieuwkomers keren favorieten terug op het strijdtoneel. Zo komt Lagiacrus uit Monster Hunter Tri terug, al heeft hij veranderingen ondergaan. Voorheen was het zo dat je hem deels water en deels land moest bevechten, maar nu is dat geheel land geworden. De gevechten zijn er niet minder om geworden en voelen nog steeds episch en compleet over de top. Met simpele aanvallen en snel voetwerk kom je al een heel eind, maar met Deviant Monsters kun je je borst echt nat gaan maken. Deze monsters hebben al eerder met Hunters gevochten én hebben de kennis om het na te vertellen. Zij weten hoe deze strijders opereren en spelen daarop in met nieuwe aanvallen om je te blijven verrassen. Hoe je het ook went of keert, het gaat eindelijk om het verdienen van monster-onderdelen en Deviants leveren goede beloningen op. Ze zorgen voor sterke armor en hiermee wordt de volgende tocht een koud kunstje! Miauw, Miauw Ken je trouwens die leuke katten uit de Monster Hunter-reeks? Als je direct hebt geantwoord hebt met Palicos, dan weet je dus meteen waarover we het hebben. Deze vrolijke vrienden stonden je al bij in het gevecht voorheen en dat is gewoon weer het geval in Generations. Een belangrijk verschil is dat je ook zelf als hen kunt spelen. Ja, je kunt in de huid van een Palico kruipen en direct controle erover nemen. De beesten hebben hun eigen hub met armor, wapens en wat al niet meer. Ze kennen ook hun eigen quests, al is het toegestaan om het verhaal als hun te doorlopen. Je hoeft hiervoor ook niet te wachten, want dit kan meteen bij het begin gedaan worden.

Nu zul je waarschijnlijk denken: "Brengt dit voordelen met zich mee?" Absoluut. De katten hebben een veel beter uithoudingsvermogen dan de menselijke Hunters, kunnen verschillende support voorwerpen met zich mee dragen en kunnen vaak af zonder progressie te verliezen. Daarentegen zijn ze minder sterk, maar dat valt voor lief te nemen, vooral zodra ze de juiste armor en wapens hebben. Voor wie anders wil zijn in een groep met Hunters, is dit een perfecte keus. We hebben zelfs een aparte save file gestart om het meeste uit de Palicos te halen en hopelijk komen daar mooie resultaten uit voort! Voorlopige conclusie Monster Hunter Generations heeft veel te bieden voor zowel de veteraan als de nieuwkomer. Met de nieuwe Hunting Styles, Palico Hunters en verbeterde gameplay-elementen, voelt het lekker aan in de eerste uren. Daarnaast brengt het avontuur een grote variatie aan creaturen met zich mee en dat is uiteindelijk waar Monster Hunter ook om draait. Het valt te bezien of alles blijft groeien op de huidige lijn, maar tot nu toe is het een positieve ervaring waar we niet genoeg van kunnen krijgen. Capcom verdient in elk geval een dikke pluim voor het verbeteren van ieder deel, zelfs als we denken dat het niet beter kan.

Gekoppelde games

Monster Hunter Generations (Nintendo 3DS)