[Review] Geschreven door Daan op 2016-07-12 12:30:00

Disney Art Academy

De afgelopen paar jaar zijn er aardig wat Art Academy-games op de markt verschenen. Vanaf 2012 mochten we ieder jaar een nieuw deel verwelkomen en dat is dit jaar zeker niet anders. Het draait hier om Disney Art Academy, wat je de opvolger van Pokemon Art Academy zou kunnen noemen. Je tekent weer verschillende figuren na en volgt meer gedetailleerde instructies dan normaliter gebruikelijk. Kan Headstrong Games ook met deze opvolger in de roos schieten en opnieuw een product afleveren dat iedereen met plezier speelt? Wederom een introductie tot kunst In Disney Art Academy maken we kennis met Professor Ian. Hij runt de Art Club op Summer Island waar jij net bent gearriveerd. Onmiddellijk vraagt Ian of je gekomen bent voor het Disney Art Festival, want ze zitten met een groot probleem. Ze hebben niet voldoende studenten om tekeningen te maken en hierdoor komt het festival in groot gevaar. Volgens de professor ben jij de aangewezen persoon om hem te helpen de festiviteiten door te laten gaan. Hij zal je alles leren over het tekenen van je favoriete figuren van Disney en Pixar, waardoor je met een gerust hart aan de slag kunt. Een direct minpunt is dat de dialogen en opzet niet zo vermakelijk zijn als Pokemon Art Academy. Disney Art Academy speelt het een tikkeltje serieuzer en to the point. Daar is in principe niet heel veel mis mee, maar meer charme had zeker niet weerstaan. Wat niet helpt, is dat de game alleen in het Engels doorlopen kan worden, terwijl dit deels een game voor kinderen betreft.

Gelukkig levert de ervaring geen half werk af, gezien veertig grote en verscheidene kleinere lessen je te wachten staan. De lessen beginnen op vriendelijke wijze, want je begint alleen met het tekenen van gezichten met makkelijk te volgen instructies. Langzaamaan begin je aan complete lichamen, decorstukken en groei je naar een grote finale toe. De progressie in Disney Art Academy voelt fantastisch en Ian neemt de tijd voor ieder aspect. Het wordt je voorgedaan, waarna de teugels direct aan jouw worden overgedragen. Enthousiaste tekenaars zullen niet springen om deze vriendelijke houding, maar voor de jongere speler zal dit als een aangename warme douche aanvoelen. Ze kunnen over hun creaties nadenken en het lekker rustig aan zonder dat er een limiet aan verbonden zit. Gedegen gelegen Disney Art Academy komt vanuit een technisch perspectief vrij sterk samen. De menu's zijn kleurrijk, strak en direct. Je weet meteen wat er van je verwacht wordt en het spel legt je duidelijk alle kleine dingen uit. Binnen deze menu's heb je snel toegang tot al het gereedschap en hiermee verspil je geen tijd voordat je begint met spelen. Dit is niet nieuw, want de vorige Art Academy-games deden dit al op de juiste manier. Wat echter het verschil maakt, is hoe alle elementen gepresenteerd worden. Je kunt veranderingen in de systemen vinden en dit verandert geheel hoe je het kunstwerk onder handen neemt. Als je lekker aan het tekenen bent op het touchscreen, wil je snel kunnen wisselen tussen de verschillende lagen. Hierdoor kun je specifieke details aanbrengen in de achtergrond en wordt het een mooier plaatje. Het ging niet van harte in de vorige games en daarom heeft Headstrong Games besloten de controle aan jouw over te laten. Je kunt zelf de lagen aanwijzen in je opties en dit scheelt een hele hoop tijd. Het is ook makkelijk om je lijnen dunner/dikker of onzichtbaar/zichtbaar te maken dankzij sliders. Deze sliders worden absoluut je vrienden tijdens dit tekenavontuur!

Naast de grote selectie aan lessen, kun je ook helemaal los gaan in Free Paint. Je kunt een Disney-plaatje als inspiratie gebruiken of compleet je eigen gang gaan met graffiti, verf, pastels, potloden en meer. Het is een sterke set wat gereedschap betreft en in bepaalde opzichten is de selectie nog sterker dan de vorige games. Je kunt zelfs stijlvolle achtergronden, simpele kleuren of foto's van de SD-kaart gebruiken om de creatie meer 'jij' te maken. Een afknapper is dat de Quick Sketch onderdelen uit Pokemon Art Academy compleet verleden tijd lijken te zijn. Je leerde hiermee op een vlotte manier om een Pokémon tekenen. In diens oefeningen mocht je het ook meer op je eigen manier doen. Dit ging in tegen wat je eerder geleerd hebt, maar het was wel leuk om eens uit losse hand een schilderij te bewerkstelligen. Misschien voelde Disney hier niets voor en zien ze liever dat je de professionele instructies op volgt. De informatie komt weg van echte Disney artiesten en die zouden zich met Quick Sketch bekrompen voelen. Delen tot je een ons weegt Wanneer je eenmaal klaar bent met je tekening, wordt het tijd om je kunstwerk te delen. Je verplaatst hem naar je SD-kaart en hij komt eigenlijk vrij groot uit de bus. Dit is, opnieuw, niet nieuw. Hetzelfde geldt voor het feit dat je data kunt wisselen via de lokale multiplayer van de Nintendo 3DS. Zo is het mogelijk om elkaars werk af te maken of een demo versie te sturen naar je vrienden. Voor online is Miiverse een belangrijk deel van de ervaring en je kunt de creaties direct naar de community sturen met een bericht. Het duurt wel even om te laden, maar voordat je er erg in hebt, deel je schilderijen met vrienden en andere Miiverse-gebruikers. Helaas lijkt Nintendo niet van plan om competities te gaan organiseren, zoals ze in het verleden deden. Dit kan altijd nog komen in een update of simpelweg via Miiverse, maar wij hebben tot nu toe niets vernomen. Het zou hartstikke zonde zijn.

Graphics en geluid Disney Art Academy is per definitie geen game die om grafische capaciteiten draait, maar om de efficiëntie van de presentatie. Het spel ziet er goed uit en presenteert de verschillende onderwerpen op een redelijke manier. De vriendelijke presentatie is een lust voor het oog en gaat niet snel vervelen, al liet Pokemon Art Academy meer pracht en praal zien. De soundtrack van Disney Art Academy bestaat voornamelijk uit opbeurende deuntjes, die goed bij de toon van de software passen. Sterker nog: voor de allereerste keer in een Art Academy-game heb je leuke deuntjes om te luisteren tijdens het schilderen. Nog beter is dat je zelf kunt bepalen wat je hoort tijdens het spelen en je hebt de keuze uit maar liefst dertien nummers. Het is fijn om te zien dat Headstrong naar deze kritiek heeft geluisterd en een goede oplossing op tafel heeft weten te zetten. Conclusie Disney Art Academy is een game met het hart op de juiste plaats. Het biedt aangename lessen en je wordt constant goed bijgepraat door Professor Ian. Het tekenen met de stylus voelt lekker en je kunt er een flink aantal uur aan verknocht raken. Uiteindelijk blijft dit wel als een mindere versie van Pokemon Art Academy aanvoelen. Quick Sketch en de competities zijn verdwenen, de personages zeggen minder boeiende dingen en het is iets minder flitsend. Begrijp ons niet verkeerd, het is ver weg van slecht, maar er zitten meer haken en ogen aan. Voor wie dit kan accepteren en zijn of haar creativiteit de vrije loop wil laten gaan, is Disney Art Academy een goede keuze op de Nintendo 3DS.

N1 Score: 7.5

+ ["Aangename lessen voor ieder","Verbeterde tools en mogelijkheden","Muziek tijdens het spelen","Vrij kliederen in Free Paint","Delen met Local Play en Miiverse"]

- ["Zal enthousiaste tekenaars niet bekoren","Personages hebben iets minder karakter","Quick Sketch en competities uit het pakket gehaald","Alleen in Engels speelbaar"]

Gekoppelde games

Disney Art Academy (Nintendo 3DS)