[Review] Geschreven door Mink op 2016-07-15 12:11:49

Pokémon GO

Twee generaties zijn opgegroeid met de avonturen van Ash Ketchum en zijn vertrouwde Pikachu. Deze elfjarige vertrok uit Pallet Town om zijn regio onveilig te maken en alle 150 Pokémon te vangen. Met Nintendo’s nieuwste smartphone-applicatie, Pokémon GO, is het de bedoeling dat de gamer zelf deze reis maakt. Is het ontwikkelaar Niantic gelukt om deze ervaring interessant en nostalgisch te maken of heeft het ondanks de potentie stiekem niet zo veel in huis?

Pokémon GO heeft een uniek format: ga bewapend met je mobiele telefoon door de wijde wereld lopen, op zoek naar bekende Pocket Monsters. Het is dus daadwerkelijk de bedoeling dat gamers hun mancave verlaten en de frisse lucht opsnuiven. Dit is belangrijk omdat je de virtuele beestjes daadwerkelijk moet zoeken! Het uiteindelijke doel is om alle zakmonsters te vangen of de beste trainer ooit te worden - iets wat thuis niet snel te bereiken is. Dit principe staat ons enorm aan en weet van de “echte wereld” een heus pretpark te maken. PokéPower Iedere Pokémon die je vangt, heeft een cijfer boven zijn hoofd met daarachter CP. Dit staat voor Combat Power en laat zien hoe sterk je monster is. Des te hoger dit cijfer, des te sterker je beestje. Dit nummer is zelfs nog te verhogen door het monster Stardust en Candy te geven. Iedere Pokémon heeft een andere soort Candy nodig. Je verkrijgt Candy door dezelfde Pokémon te vangen. Stel, je wilt een Pidgey sterker maken, dan heb je Pidgey Candy nodig. Bij iedere vangst krijgt de speler er drie en wanneer je jouw Pidgey transfert naar de professor, krijg je nog één Pidgey Candy. Deze Candy is er niet alleen om je Pidgey sterker te maken. Wanneer je er genoeg hebt gespaard, kun je het tevens gebruiken om de vogel te laten evolueren in een Pidgeotto. Dit werkt over het algemeen best goed, maar in sommige gevallen is het haast onmogelijk een Pokémon te laten evolueren. Zo is Grimer een vrij zeldzame Pokémon en heb je ruim vijftig Grimer Candy nodig om hem te transformeren in een Muk. Wanneer je dan eindelijk een Grimer vindt, duurt het daarom een eeuwigheid voordat hij een Muk kan worden (mocht dit überhaupt ooit gebeuren). Wellicht was het interessanter geweest als je tevens Candy kreeg als je met jouw Pokémon een gevecht wint (daarover straks meer). Dan zou je jouw favoriete Pokémon gewoon kunnen gebruiken en evolueert hij na genoeg battles – zoals ook in de 'gewone' Pokémon-spellen het geval is.

EggWatch Om alle Pokémon te vangen, heb je een hele berg Poké Balls nodig. Er zijn drie mogelijkheden om aan hieraan te komen: je krijgt ze door een level omhoog te gaan, je koopt ze met echt geld in de shop óf je gaat op pad naar verschillende Poké Stops. Deze zijn overal en nergens over de wereld verspreid en de kans is vrij groot dat je - mits je in een redelijk bevolkt gebied woont - er binnen een half uur een stuk of twintig kunt vinden. Bij Poké Stops krijg je een willekeurig aantal items, welke variëren van Poké Balls tot Potions en van Revives tot Razz Berries. Het aandoen van Poké Stops is daarom alleen maar aan te raden aangezien het een gratis manier is om je voorraden te vergroten. Daarbij kun je ze iedere vijf minuten gebruiken als je in de buurt bent, waardoor het zeker de moeite waard is even te blijven hangen. Bij Poké Stops krijg je soms ook een Egg! Deze moet je uitbroeden om erachter te komen welke Pokémon erin zit. Dit moet je doen door zelf twee, vijf of tien kilometer te lopen terwijl Pokémon GO actief aan staat. Des te meer kilometers je moet lopen, des te groter de kans dat het eitje een zeldzame Pokémon bevat. Zo heeft het tien kilometer ei een kans om Snorlax te bevatten, terwijl een ei dat na twee kilometer uitkomt meestal een Zubat of Caterpie oplevert. Het laten uitkomen van eieren is een belangrijk aspect van het spel en dit kun je doen door een Egg in een Incubator te stoppen. Het spel geeft je er eerst eentje en deze kun je in principe zo vaak gebruiken als je wilt. Wanneer je meer eieren tegelijkertijd wilt uitbroeden, heb je de keuze om meer Egg Incubators te kopen. Je krijgt er nog enkele van het spel door te stijgen in level, maar deze gaan allemaal slechts drie keer mee en vallen dan uit elkaar. Het leuke hiervan is dat je vrij zeldzame Pokémon kan bemachtigen door simpelweg te lopen. De Rattata en Pidgey overheersen namelijk in je encounters. De Eggs uitbroeden voelt als een frisse wind op een zomerdag.

The Eye of the Tiger Wanneer je level vijf bereikt, geeft het spel je de keuze om je bij een team te voegen. Je hebt de keuze uit Team Mystic (Articuno), Team Instinct (Zapdos) en Team Valor (Moltres). Deze drie teams strijden tegen elkaar in de grote wereld om zoveel mogelijk macht te veroveren. Dit doe je door de vele Gyms over te nemen en van jouw kleur te voorzien. Deze gevechten ga je aan met de gevangen of uitgebroede Pokémon. Het vechten gaat niet zoals je gewend bent bij een Pokémon-spel. Iedere Pokémon heeft twee aanvallen, de eerste is de “standaard” aanval terwijl de tweede eerst opgeladen moet worden. Door op de vijandige Pokémon te klikken met je duim, val je de tegenstander aan. Je kan tevens, mits je een goede timing hebt, de aanvallen van de tegenstander ontwijken door je Pocket Monster naar links of rechts te swipen. Helaas stellen deze gevechten voor nu niet zo heel veel voor: een echte tactiek lijkt te ontbreken. Toch is het enigszins vermakelijk omdat je samen met je vrienden de Gyms kunt aanvallen. Het is dan wel een vrij oneerlijk gevecht, maar je kunt zo wel die ene krachtige Lapras met 1600 Combat Points eindelijk van de troon stoten.

Dit is een gigantisch element van Pokémon GO: de straat op gaan met je vrienden om Pocket Monsters te vangen of Gyms over te nemen. Het is enorm leuk en ook verrassend sociaal. Vaker wel dan niet komen we andere trainers tegen en zitten we met zijn allen bij de verschillende Poké Stops gezellig te praten of onze Pokémon te showen. Het enige wat echt nog ontbreekt is het onderling ruilen en vechten. Niantic heeft al laten weten dat het ruilen van Pokémon er zeer spoedig aankomt en we juichen deze feature alleen maar toe. Accubesparende servercrashes Het is cruciaal om te beseffen dat Pokémon GO een zeer passief spel is om te spelen. De game moet het vooral hebben van de random encounters die de speler krijgt en het is daarom jammer dat Pokémon GO Plus nog niet is verschenen. Met dit accessoire krijg je automatisch bericht wanneer er in de omgeving een zakmonster of Poké Stop in de buurt is. Dit past perfect bij de passieve speelwijze die het spel biedt en het is eigenlijk een beetje jammer dat het spel zonder de extra accessoire niet op stand-by kan staan en toch de informatie van Pokémon GO ontvangt. Dit zou het spel een stuk interessanter maken aangezien je het nu non-stop aan moet hebben staan.

Een van de grootste nadelen van Pokémon GO is het intensieve gebruik van de accu. Aangezien dit een smartphone-applicatie is, moet het spel goed te spelen zijn op je telefoon. Echter, zonder de juiste maatregelen vreet Pokémon GO enorm veel energie. Dit mogen Niantic en The Pokémon Company zeker adresseren in toekomstige updates. Voor nu is het aan te raden in Google Maps je omgeving te downloaden. Dit zal de accuduur terwijl Pokémon GO actief is zeker verdubbelen en maakt de applicatie een stuk geschikter voor de mobiele telefoons. Een ander groot nadeel van Pokémon GO is dat het spel op het moment nog vreselijk instabiel is. Dit komt door verschillende redenen en de belangrijkste is omdat het spel nog niet officieel is verschenen in Nederland. Langzaam maar zeker krijgt Europa het spel in de Google Play- en de App Store en we hopen dat daarmee de vele servercrashes verleden tijd zullen zijn. Grafisch en geluid Pokémon GO heeft een leuke sfeer en hoewel het geheel totaal niet lijkt op de aankondigingstrailer, oogt het meer dan prima. De Pocket Monsters hebben een prima uiterlijk en de omgevingen worden gevuld door je camera, wat een prima zicht oplevert. De verschillende muziekstukjes in Pokémon GO klinken als een genot voor het oor en spelen allemaal terug naar de bekende deuntjes van de Pokémon-reeks. Al met al is de presentatie van Pokémon GO enorm uitnodigend, iets wat de hype enigszins uitlegt. Conclusie Pokémon GO is een geweldige applicatie die het beste omschreven kan worden als een passief doch verslavend spelletje. Het sociale aspect van het spel is vrij belangrijk en maakt het vele malen interessanter dan wanneer je het slechts alleen speelt. Wees echter niet getreurd als geen van je vrienden Pokémon GO spelen, want de community is super vriendelijk waardoor je vrijwel direct in contact komt met de trainers uit jouw buurt. De grootste nadelen zijn de servercrashes, de accukosten en de missende features zoals het ruilen en het onderling vechten. Verder kan ik alleen maar positieve woorden reppen over Pokémon GO. Het spel laat je de buitenwereld verkennen en sinds de release heb ik geen enkele dag meer binnen gezeten. Al met al is Pokémon GO dé mobile game van Nintendo zoals we dat hadden verwacht: baanbrekend.

N1 Score: 8.9

+ ["Enorm sociaal","Pok\u00e9mon vangen in de echte wereld","Het spel stimuleert je buiten rond te lopen","D\u00e9 Pok\u00e9mon-ervaring","Samen spelen heeft voordelen"]

- ["Servers zijn nog niet stabiel","Gevechten nog wat simplistisch","Accu wordt veel gebruikt"]

Gekoppelde games

Pokémon GO (iOS)

Pokémon GO (Android)