[Special] Geschreven door Nathan op 2016-09-02 17:30:00

Nintendo Direct 1.9.2016 - de nabeschouwing

Voor de eerste keer in maanden zond Nintendo weer een Nintendo Direct uit. Met de focus van het bedrijf op de NX, verwachtte ik niet veel nieuws. Achteraf zit ik met gemengde gevoelens deze nabeschouwing te schrijven. Positieve gevoelens, want ik kreeg waarop ik zat te wachten: aankondigingen van nieuwe games. Pokémon Sun & Moon zijn de najaarsknallers voor de Nintendo 3DS, maar in de maanden daarvoor stonden alleen Metroid Prime: Federation Force (dat vandaag verschijnt), Dragon Quest VII: Fragments of the Forgotten Past, Mario Party: Star Rush en Rhythm Paradise Megamix op de planning voor de handheld. De Wii U moet het met Paper Mario: Color Splash doen. Een najaarsline-up om van te janken. Nieuwe aankondigingen, dat is wat ik wilde zien. En die kreeg ik dan ook.

[/align] Recyclen doen we samen Gemengde gevoelens, want de games die Nintendo heeft onthuld voor de Nintendo 3DS zijn...hoe zeg je dat netjes...geïnspireerd door spellen die we echter al op de Wii U mochten spelen. Super Mario Maker en Yoshi's Woolly World gaan Hyrule Warriors achterna en maken de overstap naar de wereld van draagbare systemen. Het zijn geen regelrechte ports, maar innovatief is anders. Ik ben geen fan van Super Mario Bros.-serie en mij kan Super Mario Maker for Nintendo 3DS dan ook gestolen worden. Voor de fans van de level editor is het goed nieuws, maar ik vind het erg jammer dat je levels niet online kunt delen. Dit kan via StreetPass of lokale draadloze verbindingen, maar alleen naar spelers die fysiek dus in de buurt zijn. Een gemiste kans, naar mijn mening.

[/align] Klein maar fijn De vijf nieuwe minigames voor in StreetPass Mii Plaza waren een blije verrassing voor mij. Baanbrekers, Koerskoorts, Kookkunsten, Ninjavlucht en Schattenjagers zien er allemaal erg leuk uit om even kort te spelen nadat je weer een lading bezoekers hebt toegelaten in je park. Normaal ben ik niet zo van de StreetPass-games (van StreetPass in het algemeen, eigenlijk), maar ik ben nu toch nieuwsgierig. De games zijn nu al te koop, maar ik heb nog niet kunnen kiezen tussen de gratis versie van Baanbrekers en Koerskoorts. Nu wordt de nood om mijn Nintendo 3DS-systeem overal mee naartoe te nemen alleen ook groter.

Een letterlijk voorbeeld van klein maar fijn is er ook: Olimar en de Pikmin komen naar de Nintendo 3DS. Het is een side-scrolling platformer die mij ergens aan Yoshi's New Island doet denken. Dat is een prima spel, maar niet echt iets waar ik Pikmin mee zou verbinden. In de Pikmin-game voor de Nintendo 3DS, die nog geen definitieve naam heeft, moet je de Pikmin zo in de omgeving plaatsen dat ze objecten meenemen op hun weg terug naar Olimar, vijanden gaan aanvallen of andere problemen gaan oplossen. Dit kan best leuk zijn, maar na de trailer een tweede keer te hebben bekeken ziet het er uit als een manier om zonder al teveel kosten een game te maken die niet slecht is maar ook niet één die we ons over tien jaar herinneren. Het moet gewoon een gat in het releaseschema opvullen. Deze gedachte kwam bij mij te vaak voor tijdens deze Nintendo Direct en dat zien we ook terug in het derde spelletje dat Nintendo in deze uitzending onthuldde.

Geen spel maar een spelletje, want Tank Troopers is een game die alleen in de Nintendo eShop zal verschijnen. Iemand bij Nintendo heeft een keer World of Tanks gespeeld op de tablet en leek het een leuk idee om zo'n zelfde soort spel te ontwikkelen voor de Nintendo 3DS. Wat grafisch realisme eraf, wat gekleurde verfballen erbij en voilà, een vermakelijk spelletje is daar! Niks mis mee, maar het laat weer zien dat alle ogen bij Nintendo eigenlijk ergens anders op gericht staan. Iets waar de fans al maanden op wachten, iets waar de geruchtenmolens al maanden overuren van draaien, maar ook iets wat Nintendo al maanden voor zichzelf houdt. De focus ligt daar. Tot die tijd zullen we het met kleinere ervaringen en third-party games moeten doen. Want die zijn er wel genoeg de komende maanden. Met gemengde gevoelens keek ik naar een Nintendo Direct die met gemengde gevoelens werd uitgezonden.

Gekoppelde games

Pokémon Moon (Nintendo 3DS)

Pokémon Sun (Nintendo 3DS)

Super Mario Maker for Nintendo 3DS (Nintendo 3DS)

Hey! Pikmin (Nintendo 3DS)

Mario Sports Superstars (Nintendo 3DS)

Poochy & Yoshi's Woolly World (Nintendo 3DS)

Tank Troopers (Nintendo 3DS eShop)