[Review] Geschreven door Erik op 2016-10-02 10:30:00

Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice

“Orde! Orde in de rechtszaal!” Rechter: “We zijn hier vandaag bijeengekomen om een verdict te leveren over de zaak Phoenix Wright: Ace Attorney – Spirit of Justice. Deze titel is aangeklaagd wegens een chronisch gebrek aan vernieuwing. Het zou de aanschaf niet waard zijn, zelfs voor fans. De verdediging is er echter vol van overtuigd dat deze aanklacht ongegrond is.” De rechter kijkt vastberaden naar de twee voor hem: “De rechtszaak voor case Spirit of Justice zal nu beginnen. Beide partijen, make your argument!" "Maar voor het zo ver is, lees ik de zaak nog even voor." De rechter schraapt zijn keel: “Het gaat hier om een nieuw avontuur van Phoenix Wright en zijn vrienden. Dit speelt zich grotendeels af in het geheimzinnige Khura’in Kingdom, een ver koninkrijk waar men zeer gelovig is. Maar dat is niet eens het ergste: hun rechtssysteem heeft advocaten jaren geleden afgeschaft.” Hij strijkt even verwonderd door zijn haar: “In plaats daarvan maken ze gebruik van een mysterieuze techniek, séance visions, dat de laatste momenten van een slachtoffer gebruikt om iemand te berechten. Vlak nadat Phoenix hier voet aan wal heeft gezet om zijn oude vriendin Maya Fey op te zoeken, komt hij noodgedwongen tóch in de positie om iemand te verdedigen die ten onrechte van moord is beschuldigd.”

Tussen twee fronten De aanklager aarzelt niet: “Ziet u, edelachtbare, dit is meteen het moment waarop Spirit of Justice de fout in gaat. Het Khura’in Kingdom met zijn advocaatloze insteek creëert een geweldige mogelijkheid om een frisse wind door de serie te gooien. Maar toch, toch vervalt het spel direct weer in hetzelfde patroon. Een patroon dat we al vijf keer hebben gezien.” Tegenover hem klinkt opeens een snerpende uitroep: “Objection!” De rechter trekt een wenkbrauw op: “Moet dit nou in het Engels?” De verdediging knikt enthousiast: “Zeker. Kijk de aanklager heeft gelijk dat de opzet precies gelijk is. Je verzamelt nog steeds eerst bewijsmateriaal, praat met getuigen en probeert de gedaagde te beschermen in court.” Hij pauzeert even. “Toch is het een leugen dat het spel geen vernieuwingen biedt. Die eerdergenoemde séance visioenen voegen daadwerkelijk meer dynamiek toe aan de rechtszaken, doordat alle vijf zintuigen erbij betrokken worden. Dit gaf de makers kans om veel creatiever met een getuigenis om te gaan. De speler moet bijvoorbeeld nu ook letten op geluiden, geuren en bepaalde visuele aanwijzingen.”

“U weet dat het uiteindelijk gewoon weer neerkomt op het vinden van contradicties in de getuigenis, of niet?” De aanklager kijkt hoofdschuddend naar de verdediging. “Ehm ja, maar...” Hij dendert zonder pardon door hem heen: “Toegegeven, de visioenen zijn inderdaad leuk, maar ze spelen maar een te kleine rol. Dit wordt verder bewerkstelligd doordat de helft van het spel gewoon de avonturen van Apollo Justice en Athena Cykes volgt in hun vertrouwde omgeving, in hun vertrouwde opzet. We hebben het allemaal al eens gezien, edelachtbare.” De rechter pakt zijn houten hamer extra stevig vast. “Hmm, de aanklager lijkt een sterke zaak te maken. Verdediging, heb je hier nog iets tegenin te brengen?” Stilstand is achteruitgang? De advocaat kijkt naar aanklager tegenover zich. Er vormt een verwaande grimas op zijn gezicht, alsof ie al had gewonnen. Hij zucht. “Kijk, de aanklager baseert zijn volledige argument op de aanname dat een gebrek aan vernieuwing slecht zou zijn. Maar is dat echt zo slecht, als het concept zo sterk is dat er helemaal niet aan gesleuteld hoeft te worden?” Objection! “Ja, natuurlijk verdediging. Stilstand is achteruitgang.” Objection! “Wat de aanklager niet inziet, is dat fans van een franchise als Phoenix Wright helemaal niet zit te wachten op groteske vernieuwingen. Objection! “Hoe kom je daar nou weer bij? Die-hard fans willen juist…” Objection! “Die-hard fans willen gewoon een nieuw avontuur beleven met de personages die ze kennen, waar ze van houden. En Spirit of Justice stelt op dat gebied zeker niet teleur. Het biedt een perfecte combinatie van oud en nieuw en heeft een verhaal dat op het einde prachtig alle losse touwtjes uit de franchise bij elkaar verweeft. Juist die fans worden op hun wenken bediend!”

Teruggrijpen naar het verleden De aanklager doet zijn mond open: “Ho eens even. Dus jij vindt het helemaal niet erg dat de verdachten ditmaal wéér zo voorspelbaar zijn? Het vorige deel, Dual Destinies, was juist zo verfrissend doordat het ons voorstelde aan allemaal nieuwe, extravagante personages. Dat heeft deze titel ook niet mee. Met al die referenties naar het verleden, zullen nieuwkomers nauwelijks een idee hebben wat er gaande is.” De verdediging schudt zijn hoofd: “Dual Destinies bood inderdaad verfrissing, maar was tegelijkertijd ook heel beperkt. Het was juist teveel op nieuwkomers gericht, je werd constant aan je handje vastgehouden. Spirit of Justice laat je veel vrijer en je kunt weer naar hartenlust de omgevingen uitpluizen. Een onderzoek is ook daadwerkelijk een onderzoek.” Het was alsof er een bom ontplofte, zo heftig was de woordenwisseling die volgde. De ene na de andere objection galmt door de zaal. De rechter pakt zijn hamer en geeft een paar flinke tikken op het bureau. “Orde, orde in de rechtszaal!” Hij wendt zijn blik naar de twee heren voor hem, die nog steeds dodelijke blikken op elkaar afvuren. “Volgens mij heb ik genoeg gehoord. Het is tijd voor mijn uiteindelijke oordeel.” Ineens was het muisstil.

Het verdict Met een ongewoon serieuze blik op zijn gezicht, begint de rechter te praten: “Ik moet de verdediging teleurstellen. De aanklager heeft een solide zaak voor zichzelf gemaakt. Hoe ijzersterk een concept ook is, na zes keer wordt allemaal net wat te voorspelbaar. Hier kunnen toekomst-voorspellende séances niets aan veranderen. Daarnaast ligt de drempel voor nieuwkomers te hoog met al die referenties.” Hij wendt zijn blik naar de verdediging: “Dat gezegd hebbende, ik ben er niet volledig van overtuigd dat fans deze moeten laten liggen. Een grotere focus op onderzoek, de terugkeer van oude bekenden én een gewoonweg geweldig verhaal maken het stiekem toch weer bijzonder onderhoudend.” De rechter geeft een paar ferme tikken op het bureau. “Ik kan dan ook niet anders dan clichématig eindigen. Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice maakt zich schuldig aan een gebrek aan vernieuwing. Maar hoe erg dit meeweegt, mogen de fans zelf bepalen. Zaak gesloten!”

N1 Score: 7.5

+ ["Toekomst-voorspellende s\u00e9ances zijn tof uitgewerkt","Verhaal is ook ditmaal sterk","Investigation-gedeelte is een stuk leuker gemaakt","Fans worden op hun wenken bediend"]

- ["Concept begint wat van zijn glans te verliezen","Opzet rechtszaken is voorspelbaar","Drempel voor nieuwkomers ligt te hoog"]

Gekoppelde games

Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice (Nintendo 3DS eShop)