[Review] Geschreven door Daan op 2016-10-14 13:00:00

Disney Magical World 2

Het originele Disney Magical World is al weer twee jaar oud. De Nintendo 3DS game, gemaakt door h.a.n.d. en Bandai Namco, bleek tot de nok gevuld met opdrachtjes om te vervullen. Het was vermakelijker dan we hadden durven dromen en uitermate geschikt voor iedereen die Disney een warm hart toedraagt. Toch waren er ook gebreken, want Disney Magical World liep niet uitermate soepel en het duurde even voordat de game op gang kwam. Zou het vervolg hier wat aan kunnen doen? We komen er snel genoeg achter! Ontdek de magische wereld opnieuw Disney Magical World 2 lijkt enorm op het origineel: het heeft veel weg van een simulatiespel, maar neemt ook happen uit andere genres en vormt zo een aardige mix. Daarnaast bevat Disney Magical World 2 een open wereld, waar je vooral wordt gevraagd verschillende opdrachten af te werken. Door deze verzoeken te voltooien speel je meer activiteiten vrij en kun je uiteindelijk meer plezier hebben in de wereld zelf. In het begin volg je een linear pad en leer je elk onderdeel van de gameplay. Je springt van opdracht naar opdracht en krijgt niet echt de mogelijkheid om op avontuur te gaan. Het spel begint makkelijk zat met wat tutorials, maar wordt veel complexer dan je zou verwachten van een Disney-game. Nadat je voldoende missies hebt volbracht om het eerste stickerboek in te vullen, worden de teugels los gelaten en zul je zelf moeten gaan uitzoeken waar je zin in hebt. Je kunt aan een eigen café werken, verzoeken vervullen, materialen verzamelen en nog heel veel meer.

Deze avonturen beginnen in het paleis bij de plaats Castleton, waar je met je Mii-personage (of een origineel karakter) Mickey en zijn beste vrienden meermaals aan mag spreken. Je kunt vissen met Donald Duck, winkelen met Dagobert Duck en in de avond genieten van een prachtige vuurwerkshow. Er valt echter ook genoeg buiten Castleton te beleven en dat is waar de game zijn ware aard laat zien. Zo kun je dansen in een ritmische minigame met de personages uit Lilo & Stitch, door het bos lopen met Winnie de Pooh, doolhoven trotseren in Wonderland en Arendelle ontdekken met de Frozen-cast. Daarnaast zijn er mini dungeons in bijna iedere wereld, waar je met een magische staf in de hand de strijd aangaat met gespuis. Castleton is groter dan ooit. In het origineel zat alles dichter bij elkaar en raakte je sneller op de werelden uitgekeken. Het bestaat uit drie complexere onderdelen (plein, kasteel en huizen). Daarnaast is elke andere wereld ook een stukje groter geworden. Je bezoekt unieke locaties tijdens de quests, wat alles dat beetje extra glans geeft. Zo zul je Lilo's huis op Hawai betreden en personages als Jumba en Pleakley aantreffen. Een ander aandoenlijk moment is als je personage zich introduceert aan Pooh en zijn vrienden. Je wordt er aardig enthousiast en vrolijk van. Dat gezegd hebbende, kan ik ook nog een groot minpunt aanwijzen. Jongere spelers zullen er minder van genieten, want er zit geen optie om in het Nederlands te spelen. De Disney-fan zal de bekende dialogen op prijs kunnen stellen, dus er is zeker een doelgroep in zijn huidige vorm.

Het feestje stopt nooit Het spelen van Disney Magical World 2 voelt als een feest. Er is een vrij gevoel en de game laat je uiteindelijk lekker je gang gaan. Tijdens onze speelsessies wilden we niet stoppen! Soms zit dat in het aantrekken van nieuwe kledij, terwijl je andere momenten versteld staat van de speciale baasgevechten in de dungeons. Het belangrijkste is dat Disney Magical World 2 tot de nok toe gevuld met charme. Dit geldt voor de personages die je ontmoet, de omgevingen die je afstruint en de opdrachten die je volbrengt. Er is een behoefte om de wereld te blijven ontdekken en doorgronden. Uiteraard wist het origineel dit ook te bewerkstelligen, maar het komt beter samen in het nieuwe deel. Het speelt net iets vlotter weg. Naast de grote variatie aan pracht en praal, kun je ook een verslavende verzameling beginnen. Zo kom je personages op bepaalde tijden van de dag tegen, doordat de game volgens onze eigen klok loopt. Door naar Disney-personages te zwaaien ontvang je speciale puzzelstukjes voor een verzamelboek. Verzamel alle stukjes in een puzzel, en je speelt een droom vrij. Dit levert unieke interacties tussen jou en de Disney-personages op. Het zorgen voor leuke momenten om een paar foto's te schieten en ze te bewaren in je Nintendo 3DS-album. Daarnaast moet je proberen alle recepten voor het café en de winkels te voltooien, vissen in de game te vangen of de verscheidene groenten te kweken. Dit zal je nog lang bezig houden, zelfs als je alle missies weet te voltooien.

Als je de Nintendo 3DS met het internet verbindt, kun je samen met een vriend je eigen café en de stad Castleton onveilig maken. Je maakt ook vrienden via StreetPass, gezien nieuwe mensen op deze wijze je thuishaven betreden en altijd een cadeautje voor je meenemen. Cadeaus worden ook verspreid via SpotPass, Nintendo Zones en AR-kaarten die je op een tal van plekken kunt vinden. Zo blijf je nieuwe content ontgrendelen en redenen vinden om naar het spel terug te keren. Helaas zijn er geen local wireless of DLC opties meer in Disney Magical World 2, waardoor het duidelijk is dat er geen verdere support zal zijn. Het originele avontuur kreeg extra werelden na loop van tijd, maar dat zit er dus nu niet in. Graphics en geluid Disney Magical World 2 ziet er goed uit op de schermen van de Nintendo 3DS. Het komt goed uit de verf en de verschillende locaties zijn aandoenlijk om doorheen te struinen. Het is kleurrijk en het kent een cartoony stijltje wat past bij een game als deze. Het enige probleem is de framerate die niet erg geweldig is. Je kunt ermee overweg na een tijd, maar het zal absoluut voor frustratie zorgen. De muziek is ook niet echt geweldig, maar het is op zich redelijke achtergrondmuziek.

Conclusie In werkelijkheid maakt Disney Magical World 2 dezelfde fouten als het origineel. Je rent maar wat rond in het begin en er is geen benul van waar het naar toe gaat. Hoewel dit probleem na loop van tijd verdwijnt, blijft de teleurstelling van de framerate aanwezig. Het loopt aardig stroef en we hadden gehoopt dat Bandai Namco van de vorige game had geleerd. Je zult flink water bij de wijn moeten doen om het te accepteren en het irriteert in het bijzonder als je net met de game start. Na een tijdje kun je erover heen kijken en het complete plaatje zien. Het avontuur biedt leuke missies, aandoenlijke personages en een wereld waar je bovenop wil duiken. Dat is de kracht van Disney.

N1 Score: 7.5

+ ["Wederom aandoenlijk avontuur met Disney","Verscheidenheid aan opdrachten","Grotere werelden","Aangename presentatie"]

- ["Openingsmomenten voelen traag","Fikse framerate problemen"]

Gekoppelde games

Disney Magical World 2 (Nintendo 3DS)