[Preview] Geschreven door Randy1 op 2004-05-20 18:00:23

Resident Evil 4

Pak een stressballetje, en knijp je vingers eromheen. Pak een nat washandje, en knijp je andere vingers eromheen. Dit mag je gaan doen in de komende secondes, die je naar de meest complete Preview van de ultieme horrorgame tot nu toe leiden...fear my story...fear Resident Evil... ''Nuke It'' De geur van rottend vlees hing overal, toen Jill Valentine, Clair Redfield, en nog vele anderen zich in de angstjagende steegjes van Raccoon City bevonden. De acties van de Umbrella Corporation zorgde voor gruwelijke, ondode zombie-monsters, die ooit de straten doorwandelden als moeders, zonen, dochters...en vaders. Het zorgde voor de Nemesis, voor de Tyrant. Twee gigantische, vrij rondlopende, bewapend als tanks zijnde monsters. Het zorgde voor een 6-tal titels die het horror genre als een groot gebied naast de andere genres plaatste, en het zorgde voor miljoenen, en nog meer miljoenen verkochte in verkochte games aantallen voor Capcom.

[img]http://www.gameqube.nl/viewerscreen.php?screen=resis1.jpg border=1[/img]
''Nuke it''. Een japanse stem galmt door het geluid van twee dichtslaande deuren heen, en elke designer kijkt op. ''What did you say sir?'', klinkt wazig vanachter een beeldscherm. ''I said that we should nuke it. We should erase the past.''. ''But...Mr. Mikami, sir...?''. Resident Evil bedenker, en Resident Evil 4 director Shinji Mikami mengt zich tussen het team, en na z'n verhaal gedaan te hebben start het werk aan het begin van iets nieuws... Goodbye To The Past 13 Mei, 2004, Los Angeles. Die combinatie van getallen en namen geeft de plaats weer waar de opening cinema van Capcom's GameCube exclusieve 4de deel in de Resident Evil serie werd afgespeelt. Men ziet de ontwikkelingen die deel 4 voorafgaan, en ziet dus hoe de Amerikaanse regering de bedenker van het ziekelijke T-Virus voorgoed heeft uitgeschakelt. Met dat uit de weg geruimt, zien we hetgene plaatsvinden waar Mikami naar refereerde. Een atoomexplosie veegt Raccoon City, een legendarische omgeving voor miljoenen gamers, compleet van de wereld weg...en het is over met de horror...toch? ''Six years have passed since that horrendous accident'', verteld een diepe, duistere, doch kalme stem. Een blonde, achteruit gestroken haarlok verder kijken we in de ogen van een oude bekende. Leon S. Kennedy is een speciale training ondergaan, en onderweg naar een onbekend land in Europa om de gekidnapte dochter van de President te gaan redden. Diep in gedachtes land de helicopter, wordt de tocht vervolgt via een wagen...en staat na een harde knal de wagen stil tussen de bomen... Weg met de diepe stem die mijn eigen woorden voorleest in m'n hoofd, en start met de duidelijkheid. Resident Evil 4 is een vernieuwing, een gloednieuwe start van de serie, en alhoewel de veranderingen qua gameplay je vast al een beetje duidelijk zijn geworden, gaat het verder dan dat. De tegenstand is anders, en sterker nog, de hele speelwereld waarin de voorgaande Resident Evil games zich afspeelden is verdwenen, overleden, verbrand...vernietigd.
[img]http://www.gameqube.nl/viewerscreen.php?screen=resis5.jpg border=1[/img]
Het gaat nog verder. Naast de verandering van eigelijk alles waar Resident Evil voor stond, zijn ook alle technische aspecten veranderd. De graphics zijn, voor de mensen die het niet wisten, niet te peilen zo mooi, en alleen games die pas ergens in het midden van 2005 gaan verschijnen komen er kwalitatief gezien overheen. Ook het camera werk is met volledige 3D omgevingen compleet anders, en de grootste irritaties aan de serie, zoals dus deze camera en de laadtijden bij bijvoorbeeld het openen van een deur, zijn verdwenen. En dan heb ik het nog niet gehad over de plaatsvervanging van de crappy voiceacting, door een geweldig bij Leon passende stem. Hoppa, dat is nog eens een lijstje samengevatte vernieuwingen, waar vooral Electronic Arts van mag rillen... Ashley Leon krijgt in het begin van de game meteen te maken met een dorp vol mensen die dezelfde monsterlijke acties vertonen als de zombies in de voorgaande Resident Evil games. Er is alleen een twist. Hoe die oude zombies in groepjes van zo'n 5 als maximum kwamen aanzetten, zo zijn de dorpsbewoners aanwezig met tientallen leden van hun samenleving, die niet geinteresseerd zijn in jouw sappige lichaamsvlees, maar gewoon in jouw overlijdingsbericht. Ze zijn namelijk allemaal bewapend met messen, hooivorken, en andere soorten wapens die niet vaak op die manier gebruikt worden. Dit tafereel zorgt natuurlijk voor een ongelovelijk hoog bloedgehalte, waarbij Leon met minder krachtige wapens z'n tegenstander op afstand houdt, terwijl hoofden van rompen knallen, en ingewanden kapot spatten als het zwaardere geschut ''klikt''. Kennedy is echter niet de enige met moordwapens. De cirkel-zaag gast die we al vele malen hebben mogen zien heeft de optie om op het hoofd van onze held te gaan richten, en aangezien realisme in het gebruik van wapens toch wel aanwezig is in Resident Evil 4, betekend dat natuurlijk een onthoofding en dus een instand-kill. Als je dacht dat dit wel genoeg actie was, krijg je nog eens te maken met de, ''so I've heard'', aantrekkelijke jongedame Ashley. Ashley is Leon's missie, de gekidnapte dochter van de President dus, en met al deze gruwelijke wezens op moordtocht neem jij Ashley ala de PS2-hit ICO aan de hand mee door de horrorwereld die zich Resident Evil 4 noemt. Ashley is natuurlijk een stuk minder krachtig dan de goed getrainde Leon S. Kennedy, en dit zorgt voor spannende situaties...
[img]http://www.gameqube.nl/viewerscreen.php?screen=resis7.jpg border=1[/img]
Ten eerste zit namelijk iedereen in de eerste plaats achter haar aan, en zoals je al in de trailer kon zien zorgt dit voor momenten waarop Leon en Ashley moeten samenwerken. Zo zal die laatste kunnen bukken als Kennedy schiet, zodat wezens die haar van achter willen aanvallen wel geraakt worden en zij niet, en zal Ashley van hoogtes afspringen waarbij ze opgevangen moet worden om er zonder beenbreuken vanaf te komen. Een ander aspect aan Ashley is haar mysterieuze ziekte. Om de een of andere reden verteld een nog onbekende character die je op een gegeven moment tegenkomt dat er ''bepaalde symptonen zullen zijn, die gaan aangeven wanneer zij in een van hen veranderd''... Mysteries en Eindbazen De ziekte van Ashley is niet het enige onverklaarbare aan de game en haar verhaal. Zo toont Capcom gruwelijke beelden van groepjes dorpbewoners die met een roeibootje naar het midden van een meer peddelen, en daar vervolgens een stel lichamen dumpen. Ook zien we Leon terug in bergachtige gebieden, waar hij een rotsblok van een heuvel afduwt, en wordt er nadruk gelegt op bloederige monnikken in een Kerk die dichterbij de Hel dan de Hemel lijkt te staan. Eindbazen zijn er deze keer niet in de vorm van één Tyrant of één Nemesis. Deze keer kom je er meerderen tegen, waaronder een gigantische cycloop die het leven uit Leon wilt slaan met een knuppel, en nog pijnlijkere stunten uithaalt in de frustrerende bui die bij 'em opkomt als onze held dat wapen ontwijkt. Ook een reus die Kennedy met de hand om de nek optilt ziet er niet al te lief uit, en bewijst dat er zowel letterlijk als figuurlijk veel kwaliteiten gevraagt worden van de gamer om het einde van de game ooit tegen te komen. De Voorlopige Conclusie Alhoewel ik nog een beetje bang was bij de vorige Preview die ik over deze game schreef, zijn die angsten nu verdwenen voor ECHTE angsten. De game lijkt me waanzinwekkend eng worden, en voor elk beetje bangheid in me die me vertelde dat het weleens fout zou kunnen gaan met al die vernieuwingen, is een portie adrenaline en drijfkracht om wederom m'n angsten te gaan overwinnen teruggekomen.
[img]http://www.gameqube.nl/viewerscreen.php?screen=resis10.jpg border=1[/img]
We hebben The Legend of Zelda: Reborn, Metroid Prime 2: Echoes, en nog bergen andere Nintendo exclusives nu onder de lamp genomen, als gamer zijnde. Jammer genoeg worden bepaalde titels dankzij de ''grotere'' overschaduwd, en ik vraag me echt af waarom Resident Evil 4 tot die groep hoort. Het is de nummer 2 op mijn verlanglijstje, en ik hoop dan ook dat jullie na deze Preview deze uberveel belovende game ook in de gaten gaan houden. Ik doe dat zeker.

Gekoppelde games

Resident Evil 4 (Nintendo GameCube)