[Review] Geschreven door Benjamin op 2017-07-28 10:00:00

Dr. Kawashima's Duivelse Brain Training: Kun jij je blijven concentreren?

Soms kijk je ergens zó lang naar uit, dat het eigenlijk alleen nog tegen kan vallen. Denk bijvoorbeeld aan een film die je na de eerste trailer al omver geblazen heeft of een game die al zo lang in ontwikkeling is, dat het uiteindelijke resultaat nooit meer aan je verwachtingen kan voldoen. Het nieuwste deel in de Brain Training-serie is echter weer een geval apart: terwijl Japanners en Amerikanen de game al sinds 2012 en 2013 kunnen spelen, was het spel bij ons nog niet beschikbaar. Na jarenlang wachten verschijnt Dr. Kawashima’s Duivelse Brain Training: Kun jij je blijven concentreren? nu eindelijk in Europa. Houdt de game zich na al die jaren nog staande of heeft het de tand des tijds niet overleefd? Dr. Kawashima’s Duivelse Brain Training verscheen al in 2012 in Japan, op moment van schrijven exact vijf jaar geleden. Het spel verscheen in het voorjaar van 2013 in Amerika en zou ook in diezelfde periode beschikbaar komen in Europa. Op het laatste moment besloot Nintendo de game om onbepaalde redenen uit te stellen, zonder een nieuwe datum te geven. Maanden en jaren verstreken zonder ook maar enige duidelijkheid. De game en het bijbehorende uitstel kregen een heuse cultstatus op onder andere Twitter en niemand had verwacht dat de game ooit nog in Europa uit zou komen. Dit voorjaar kondigde Nintendo aan dat de game vanaf 28 juli beschikbaar zou zijn, samen met de nieuwe New Nintendo 2DS XL. Nintendo lijkt deze nieuwe handheld dan ook meer als gelegenheid aan te grijpen om de game, die toch al vertaald was, nog even snel in Europa uit te brengen.

Brain Training-fan Als fan van de Brain Training-serie keek ik eerlijk gezegd wel uit naar dit nieuwe Brain Training-deel. Elke dag maak ik graag een paar minuten tijd om simpele maar soms pittige oefeningen te doen om je hersenen te trainen. Hoewel ik betwijfel of ik er nou zo slimmer van geworden ben, was het in ieder geval wel leuk. Duivelse Brain Training zet dit patroon voort, maar doet wel een aantal dingen fundamenteel anders. In Duivelse Brain Training draait het allemaal om het verbeteren van je concentratie. Dr. Kawashima gebruikt hiervoor extra pittige opdrachten, die zijn ingedeeld in de categorie Duivelse Training. In totaal bevat deze categorie acht verschillende opdrachten, waaronder Duivelse sommen. In deze opdracht moet je het antwoord van één of twee sommen terug onthouden en opschrijven, terwijl je ook de nieuwe som weer dient te onthouden. Deze opdracht is behoorlijk pittig, helemaal als het niveau blijft stijgen. Hetzelfde geldt voor de overige opdrachten in deze categorie, zoals Duivelse duo’s (memory met steeds meer kaarten) en Duivelse blokken (onthouden welke blokken verdwijnen, in de juiste volgorde).

Elke oefening in deze categorie duurt zo’n vijf minuten. Het aangename van deze Duivelse Training is dat het niveau zich aanpast aan jouw resultaten. Als je boven en bepaald percentage goede antwoorden komt, krijg je een lastigere opdracht voorgeschoteld. Scoor je net wat minder, dan blijft het niveau gelijk. Als je de volgende dag dezelfde opdracht opnieuw speelt, ga je bovendien verder op het niveau waar je de vorige dag eindigde. Dat maakt het spelen van deze opdrachten ook de moeite waard, omdat je niet telkens opnieuw hoeft te beginnen en je zo elke dag een stapje hoger kunt komen. Elke opdracht in Duivelse Training kun je maximaal één keer per dag spelen, wat jammer is als je jezelf wil trainen in een bepaalde oefening. Overige trainingen De meer klassieke opdrachten uit de Brain Training-serie zijn onderverdeeld in de categorieën Aanvullende Training en Brain Training. Je vindt hier bijvoorbeeld de bekende opdracht Rekenen x 20 en Woorden uitroeien en Meesterwerk spelen. In deze opdrachten speel je om het behalen van een zo hoog mogelijke score of de snelste tijd, die je ook kunt vergelijken met andere spelers die op jouw Nintendo 3DS spelen. Deze opdrachten doen meer denken aan de vorige Brain Training-games en verrassen niet echt. Veel opdrachten zijn wel nieuw, maar lijken lang niet zo effectief als de opdrachten uit Duivelse Training.

Om een beetje tot rust te komen zijn er de modi Recreatie en Concentratietest. Onder Recreatie vind je allerlei spelletjes die je ook al in de eerdere Brain Training-games vond, zoals Vetverwijderaar (een soort Dr. Mario). Leuk om even te spelen, maar dat is niet waar je Duivelse Brain Training voor in huis haalt. De Concentratietest is vergelijkbaar met Duivelse sommen, maar dan met een bepaald aantal blokjes in plaats van rekensommen. Hoe beter je concentratie, hoe langer je dit volhoudt. Deze opdracht is minder leuk dan de andere beschikbare trainingen, dus het is minder erg dat je ook deze maar één keer per dag kunt spelen. Wijze les van Kawashima Tussen het trainen door geeft Dr. Kawashima jou de nodige lessen over de werking van het geheugen en wat het werkgeheugen precies betekent. Zo af en toe krijg je een korte quiz, waarin je antwoord moet geven op een vraag die betrekking heeft op de zojuist getoonde korte les. Dit is een leuke afwisseling op de trainingen die je normaal gesproken in de game doet en je steekt er ook nog wat van op.

De game heeft zo een wat educatievere insteek dan de vorige Brain Training-games en dat past goed bij het genre. Toch is het spel in bepaalde opzichten minder leuk dan de originele games. Een groot gemis is bijvoorbeeld dat je geen leeftijd toebedeeld krijgt aan de resultaten die je boekt. In plaats van een concrete leeftijdsbeoordeling, krijg je een meer betekenisloze letterbeoordeling bij het spelen van Duivelse Training. Een cijfer C zegt veel minder dan een leeftijdsbeoordeling als 32. Is de beoordeling C goed voor mijn leeftijd, of juist niet? Bovendien wordt de letterbeoordeling alleen maar beter als je meer speelt, waardoor dit ook minder zegt over je daadwerkelijke resultaten. Een andere kanttekening is dat de handschriftherkenning niet altijd even accuraat is. Vooral het cijfer 5 wordt vaak minder goed herkend, waardoor je soms onterecht een fout antwoord geeft of je langer over een oefening doet dan nodig. Je moet dan ook redelijk netjes schrijven, wat in de snelheid van bepaalde opdrachten best lastig kan zijn. Ook blijft het spel het gevoel houden dat het een jaar of vijf geleden beter tot zijn recht komt. Er zijn inmiddels zoveel kleine games beschikbaar waarin je je hersenen kunt trainen, voornamelijk voor smartphones en tablets, dat het was lastiger te verantwoorden is om hier weer drie tientjes voor uit te geven. Hierdoor is het spel minder relevant dan voorheen. Dr. Kawashima zelf is in dit nieuwste deel veel prominenter aanwezig. Een voice-over spreekt alle tekst hardop uit. In het geval van de Nederlandse versie is dat Just Meijer, bekend van de stem van Patrick uit SpongeBob SquarePants en Goofy uit Donald Duck. Zijn stem klinkt goed en duidelijk, maar past toch niet helemaal bij het karakter van Dr. Kawashima. Dr. Kawashima kan, en dat is vooral storend, zijn mond niet houden. Hij lult lekker de oren van je hoofd en praat voor een game als deze veel te veel, ook tijdens de opdrachten. Telkens als je in niveau stijgt, moet Dr. Kawashima dat volop uitspreken. Je kunt dit gelukkig wel versneld afspelen, maar het blijft desondanks behoorlijk storend. Conclusie Het is bijna onvoorstelbaar dat Nintendo na vijf jaar de moeite genomen heeft om Dr. Kawashima’s Duivelse Brain Training: Kun jij je blijven concentreren nog in Europa uit te brengen. Fans van de Brain Training-games kunnen eindelijk aan de slag met dit veruit lastigste deel in de serie, maar de hype rondom dit genre ligt inmiddels al jaren achter ons. De game is daardoor niet zo relevant meer als vijf jaar geleden en zal daardoor ook minder mensen aanspreken. Toch valt er nog genoeg train-plezier uit de game te halen, al werkt het vele gepraat van Dr. Kawashima ons wel behoorlijk op de zenuwen.

N1 Score: 7.4

+ ["Duivelse Training bevat leuke pittige opdrachten","Educatieve insteek past bij het spel","Volledig Nederlandstalig"]

- ["Niet alle opdrachten even leuk","Dr. Kawashima praat veel te veel","Voelt klein beetje als mosterd na de maaltijd"]

Gekoppelde games

Dr. Kawashima's Duivelse Brain Training: Kun jij je blijven concentreren? (Nintendo 3DS)