[Review] Geschreven door Jay. op 2004-05-22 16:16:09

Pokémon Colosseum

Naar Pokémon Colosseum werd uitgekeken vanwege zijn 3D Story Mode. Maakt het de verwachtingen waar of stort Pokémon zich nu echt in een diep ravijn? Gotta Gatch 'Em All Pokémon draait nu al een aardig tijdje mee en nog steeds is de rage niet uitgewaaid. Verder is het een absolute top-franchise van Nintendo, vooral de Game Boy games deden het buitengewoon goed. De laatste tijd zien we echter kleine foutjes opduiken. De reeks wordt iets teveel uitgemolken en games worden gemaakt zonder heel veel zorg, gewoon om de serie draaiende te houden. Pokémon Channel was leuk, maar het was dat enkel voor Pokéfielen, mensen met een niet al te hoog IQ, kinderen, en mensen die de zeldzame Jirachi in handen wilden krijgen. Pokémon Colosseum is de nieuwste telg en kan je beschouwen als de next-generation versie van Pokémon Stadium, kan die daar ook aan tippen?

Put 'em up, put 'em up ...
Pokémon ruleert als een god in de hel Pokémon Colosseum is opgesplitst in twee delen. Om te beginnen heb je de Story Mode, waar je je het meeste mee zal bezighouden, en dan is er de Colosseum Mode, waar je gewoon vecht zonder dat er een verhaal rondhangt. In de Story Mode speel je een jonge held die niet heel veel zegt en zich ietswat duister gedraagt. Vergelijk het met Aragorn, vergelijk het met Neo, vergelijk het met nog iemand anders als je wil. Deze held spreekt je in ieder geval meteen aan want het is gewoon leuk en cool om zo iemand te spelen. Je bent dus een Pokémon Trainer van het type ' hard in de strijd en lief erbuiten tegen mensen die niet gemeen zijn '. Je krijgt het aan de stok met Team Snagem. Zij vangen/stelen Pokémon en sluiten de weg naar hun hart af waardoor ze tot alles in staat zijn en uiteraard zal het slechte Team Snagem daar maar al te graag gebruik van maken. Jij hebt een van hun basissen vernield en je bent ervandoor gegaan met een apparaatje waarmee je Pokémon kan snaaien. Snaaien is het vangen van een Pokémon van een andere trainer, wat normaal niet kan. Je gaat er dus vandoor en je hervat je gewone leventje weer gedurende 5 minuutjes totdat ... ... er een vrouw in het spel komt. Je ziet twee leden van Team Snagem iemand ontvoeren en je besluit hen te stoppen. Na hen te hebben verslagen, bevrijd je een meisje en dan wordt het duidelijk waarom ze haar koste wat het kost mee wilden nemen. Zij kon namelijk zien wat er met bepaalde Pokémon was gebeurd, welke een kwaadaardige was en welke niet. Daarom vormde ze een bedreiging en daarom moest ze ook uit de weg geruimd worden. Pech dus want jij kwam er op tijd bij. Je besluit dan om alle slechte Pokémon, die trouwens Shadow Pokémon worden genoemd, van hun trainers te stelen en ze weer te zuiveren van het kwade.
[img]"http://www.gameqube.nl/viewerscreen.php?screen=pokecs1.jpg" border=1 width=450[/img]
Al snel kom je erachter dat er meer aan de hand is en je zal het uitgebreid moeten opnemen tegen kopstukken van de organisatie en haar leden. Verder zal je ook het nodige denkwerk moeten verrichten wil je alles tot een goed einde brengen. Je kan deze Story Mode het best beschrijven als een 3D Game Boy game op je Cube. Dat is het ook en in dat opzicht zijn de developers zeker geslaagd. Er zijn verschillende stadjes en allemaal hebben ze de nodige huisjes en eventueel een Pokémon Center en/of een PokéMarkt. Je komt ook trainers tegen waartegen je moet vechten en de ene zal een Shadow Pokémon bij zich hebben die je kan vangen, terwijl de andere helemaal geen slechte Pokémon in zijn team heeft zitten. Dit is de Story Mode, een heel avontuur waar je de nodige uurtjes aan zal besteden en het is al bij al toch wel de moeite waard. De Shadow Pokémon die je vangt kan je later overzetten naar je GBA-spel van Ruby en/of Sapphire, vaak Pokémon die je niet in de GBA-games kan vangen en vaak ook niet de meest allerdaagse Pokémon. Pokémon suckt als een duivel in de hemel Naast de uitgebreide Story Mode hebben we ook nog de Colosseum Mode. Hier kan je kiezen voor verschillende gevechten. Om te beginnen kan je ervoor kiezen het op te nemen tegen 100 trainers na elkaar, tussen elk gevecht worden wel je Pokémon hersteld van eventuele opgelopen schade. Verder zijn er een reeks Colossea waaraan je kan deelnemen, een soort Cups. Je hebt een Colosseum voor Pokémon van een laag level, je hebt een Colosseum voor Pokémon van een middelmatig level en guess what, je hebt ook nog een Colosseum voor Pokémon van een hoog level. Houd er rekening mee dat elk Colosseum kan gespeeld worden in een 1-aan-1 gevecht of een 2-aan-2 en je hebt, samen met nog enkele bonus Colossea, een aardig rijtje uitdagingen. Dan mag er uiteraard geen multiplayer optie ontbreken en die is dus aanwezig in de game. Enige minpuntje is echter de enorme ingewikkeldheid om er mee aan de slag te gaan. Je kan het enkel tegen iemand anders opnemen wanneer je minstens 1 GBA hebt, meestal heb je dat wel maar handig was ook geweest moest je multiplayer ook kunnen spelen met 1-4 Cube-controllers. Daabij komt nog eens dat je je eigen Pokémon zal moeten gebruiken, je kan er dus geen lenen zoals bij Pokémon Stadium wel het geval was. Dit alles is zeker niet het einde van de wereld want velen zullen het er graag voor over hebben.
[img]"http://www.gameqube.nl/viewerscreen.php?screen=pokecs2.jpg" border=1 width=450[/img]
Story Mode, Colosseum Mode, ... oh oh ... waar is de rest? Waar is dat lab waar je Pokémon kon bestuderen? Waar zijn die Pokémon Mini-Games? Die zijn er niet! Geen groot minpunt, alleen een grote teleurstelling want die mini-games waren steeds erg leuk (ook voor non-Pokélovers) en het niveau en de funfactor lag vaak erg hoog. Dit zorgde ook voor erg veel multiplayer gameplezier, maar helaas, die zal nu dus ontbreken en je zal het dan ook moeten doen met de gevechten.

Pokémon Colosseum: conclusie

Graphics Pokémon heeft altijd wel zijn eigen stijltje gehad en dat heeft het nu ook weer. De graphics kan en mag je eigenlijk niet slecht noemen, maar topkwaliteit is toch iets anders. De Pokémon zien er in ieder geval goed uit, aan de omgevingen stoor je je niet, de characters zijn leuk en de aanvallen met bijhorende effecten ook.

[img]"http://www.gameqube.nl/viewerscreen.php?screen=pokecs3.jpg" border=1 width=450[/img]
Sound De muziek is eerlijk gezegd zwakjes. Je hoort er het typische Pokémon thema inzitten, maar toch slaagt het erin om je uiteindelijk te gaan vervelen. In de Game Boy games en Pokémon Stadium had je er geen problemen mee en begon je zelfs mee te neuriën, iets wat nu veel minder het geval zal zijn. De muziek is niet erg variërend en uiteindelijk lijkt het wel of je op een warme zomerdag ergens op een verlaten Jazz-festival staat. Gameplay Het is Pokémon. Veel praten, denken (hier iets minder uitgebreid dan in de Game Boy spellen) en vechten. In de Story Mode is het de bedoeling om het ' mysterie ' te ontsluieren en om zowat alle Shadow Pokémon terug te vangen en weer gezond te krijgen. Pokémon in hoog gras vangen of iets dergelijks zit er niet in. De Story Mode is, en dat is echt de beste manier om het te stellen, de Game Boy game op je GameCube. In de Colosseum Mode is het ook vooral vechten, vechten op een manier die we ondertussen al gewoon zijn uit de Pokémon games. Opnieuw een goede gameplay voor wat het is, maar het is weggegooid geld wanneer je nauwelijks iets van Pokémon kan verdragen. Replay Tja, de replaywaarde van de game had langer kunnen zijn moesten er mini-games hebben ingezeten. Nu ben je een (aardig) tijdje bezig met de Story Mode en de game helemaal uitspelen is ook niet op 1,2,3 gedaan. Daarna kan je alles nog eens overdoen en je bezighouden met de multiplayer mode, maar zoals gezegd, spijtig van de mini-games en de gevechten alleen zijn niet altijd even aantrekkelijk.
[img]"http://www.gameqube.nl/viewerscreen.php?screen=pokecs4.jpg" border=1 width=450[/img]
Conclusie Hield/hou je van Pokémon Stadium, hou je van Pokémon, dan is deze game een goede keuze om niet te zeggen een aanrader. Zeker vanwege de Story Mode, die je de kans geeft om een nieuw avontuur te beleven en daarnaast nog eens nieuwe Pokémon te vangen. Kan je Pokémon nauwelijks uitstaan, dan is het logisch dat je de game niet koopt. Een goede en mooie game met de nodige minpuntjes, maar wie weet krijgen we binnenkort wel iets met de naam Pikachu Party.

N1 Score: 8.7

+

-

Gekoppelde games

Pokémon Colosseum (Nintendo GameCube)