[Review] Geschreven door Jeroen K. op 2017-10-02 18:30:00

Culdcept Revolt

Soms komt een gamerelease ineens uit onverwachte hoek. Altijd houd ik de actuele releaselijsten in de gaten van de PlayStation 4, PlayStation Vita, maar vooral die van de Nintendo 3DS en Nintendo Switch. Nichegames uit dat gekke land in het oosten van onze wereld springen mij dan altijd in het oog, maar Culdcept Revolt wist aan mijn oplettende blik te ontsnappen. Nu verschijnt het spel, dat toch daadwerkelijk een cultgroep zou kunnen weten te mobiliseren, ineens voor de Nintendo 3DS. Na een ruime maand spelen kunnen wij vandaag een eindoordeel vellen. Culdcept Revolt Hoewel deze vraag niet in elke review even concreet aan het licht komt, beginnen we er vandaag maar wel even mee: wat is Culdcept Revolt? De game combineert een bordspel (zoals Monopoly) met tactische kaartengameplay, zoals je die vroeger nog vaak zag in de hoogtijdagen van Yugioh en Pokémon. Je speelt dit bordspel tegen één of meerdere tegenstanders en verdient geld, totdat één van de spelers het beoogde eindbedrag bereikt en over de streep sprint. Alternatief speel je ook potjes twee-tegen-twee.

Waarom moet je vechten? Je vecht vooral om een stuk land van je tegenstander over te nemen. De waarde van zo'n land neem je dan in één keer helemaal over. Als je echter verliest, moet je de waarden van het land betalen aan je tegenstander. Vaak kun je zo'n hoge waarde nooit in één keer betalen (het is niet slim om veel geld op zak te houden), dus moet je bij een verlies land gaan verkopen. Op deze manier kun je het wat vergelijken met monopoly: als je een flink uitgebouwd stuk land hebt dat zichzelf goed kan verdedigen, ga je ook flink cashen als iemand op bezoek komt. Complex Aan deze extreem lange introductie in de basis van het spel, merk je ongetwijfeld al wat een tactiek en strategie er hier om de hoek komt kijken. Een heleboel onderdelen van het spel zijn in deze lange uitleg niet eens aan bod gekomen, zoals spell-kaarten, neutrale monsters, en meer. Gelukkig bevat het spel een hulpoptie om je te begeleiden in de (wellicht) beste keuzes die je kunt maken. We laten nu de uitleg van de complexe gevechten rusten, om nog wat andere zaken te kunnen bespreken.

Multiplayer Je kunt tegen vrienden spelen op lokaal of online niveau. Op lokaal niveau kun je met maximaal vier spelers een spel spelen en je eigen regels bepalen. Je kunt AI-personages toevoegen, de muziek uitkiezen, alliances maken, de kaart kiezen en zelfs een tijdslimiet instellen. Dit kun je ook offline doen (alleen tegen AI-tegenstanders). Hoewel we de lokale multiplayer niet hebben kunnen testen, zien we hier zeker potentie in. Online kun je kiezen om ofwel tegen een willekeurig uitgekozen tegenstander te spelen, ofwel tegen een vriend die je toegevoegd hebt aan je Nintendo 3DS-systeem middels een vriendcode. Ook hier kun je een spel geheel aankleden met regels en dergelijken naar eigen inzicht. En ook hier geldt dat de online gameplay helaas nog niet klaar was voor ons om te testen, maar dat we er zeker potentie in zien. Conclusie De gameplay staat centraal in Culdcept Revolt, en doet dat met verve. De ongekende complexiteit van het spel overstijgt dat wat we hier in de review kunnen aankaarten, maar zal de strategen onder ons zeker tevreden stellen. De keerzijde is dat de geluksfactor voor deze zelfde strategen wellicht een iets te grote rol speelt, wat tot frustratie kan leiden wanneer je de potjes van 45 minuten opnieuw moet spelen. Althans, dat geldt voor de verhaalmodus, die helaas niet al te goed uit de verf komt. Deze frustratie zal wat minder sterk zijn in multiplayer, die we helaas niet konden testen voor deze review. De strategische gamers onder ons zullen in Culdcept Revolt hun gram halen, met name wanneer je vrienden dit ook wel zien zitten en het spel ook aanschaffen.

N1 Score: 7

+ ["Complexe strategiegame","Uitstekende gameplay","Potentie voor multiplayer "]

- ["Te grote geluksfactor","Verwaarloosbaar verhaal"]

Gekoppelde games

Culdcept Revolt (Nintendo 3DS)