[Interview] Geschreven door Dyon op 2018-06-08 08:00:00

Interview: eSporter Ramin Delshad over Super Smash Bros. voor de Nintendo Switch

Tijdens de komende E3 zien we Super Smash Bros. voor de Nintendo Switch voor de eerste keer in actie. Op dinsdag 12 juni, omstreeks 21:00 uur Nederlandse tijd vindt tijdens de E3 ook de Super Smash Bros. Invitational 2018 plaats, waar ’s werelds beste Smash Bros.-spelers aan meedoen. Eén van deze deelnemers is Ramin Delshad, deze man behoort tot de top-10 beste Super Smash Bros. Wii U-spelers ter wereld, maar is ook nog eens Nederlander! Momenteel zit Ramin al in het vliegtuig naar Los Angeles, maar vlak voor zijn vertrek hadden wij een interview met hem. Goedemorgen Ramin, jij bent de nummer 10 van beste Smash Bros.-spelers ter wereld, maar eerst even helemaal naar het begin. Met welke versie van Smash Bros. ben jij ooit begonnen? Competitief ben ik begonnen met Super Smash Bros. Brawl in 2008 en deed ik mee aan een toernooi in Amsterdam. Vervolgens ben ik meerdere toernooien afgegaan in Europa, maar vooral Nederlandse toernooien. In 2012 kon ik voor het eerst naar Amerika, en sindsdien begon het echt een onderdeel van mijn leven te worden. Daarvoor ging ik naar school, en deed ik het als hobby, maar toen werd het meer een baan. eSports werd in 2013 veel groter waardoor ik me echt kon gaan focussen op de toernooien. In 2015 ben ik overgestapt naar Super Smash Bros. Wii U. Wow, Amerika. Hoe ging dat in zijn werk die allereerste keer, werd dat betaald, en hoe reageerden je ouders? Ik was toen nog redelijk jong, 18 jaar volgens mij, en het was best lastig om mijn ma over te halen dat ik naar Amerika mocht in mijn eentje. Ik heb toen een oudere vriend overgehaald om met mij mee te gaan en die heeft mijn ma overtuigd dat ik erheen kon gaan, hij zou dan op mij letten. Dat vond ze wel fijner. De allereerste keer dat ik naar dat toernooi ging werd mijn vlucht betaald en ook het hotel. Vervolgens heb ik een paar keer zelf moeten betalen om naar toernooien te gaan in Amerika, en soms word je uitgevlogen. Tegenwoordig hoeft dat gelukkig niet meer want ik word gesponsord door Beastcoast uit New York, maar in die tijd waren er nog geen sponsors die veel hadden met Smash Bros., waardoor je soms flink moest sparen.

Ramin Delshad kan best aardig Smash Bros. spelen

En op een gegeven moment kom je er dan achter dat je écht goed bent in dit spel, wanneer kwam je er nou achter dat dit spel je echt lag? Het allereerste Nederlandse toernooi waar ik heen ging werd ik vierde, en daarna eindigde ik steeds als eerste of tweede tot en met 2010 bij allerlei toernooien, waardoor men mij ging zien als de beste Europese speler. Daarom werd ik uitgenodigd voor dat Amerikaanse toernooi in 2012. In Europa heb je wel veel toernooien, maar niet op zo’n grote schaal als in Amerika, daar leeft het veel meer. Maar hoe word je nou uiteindelijk die nummer 10 van de wereld, hoe ziet jouw dagbesteding er bijvoorbeeld uit? Nou het is vooral heel veel oefenen, maar ook heel veel reizen. Je kunt het spel wel online spelen, maar dan heb je toch lag, waardoor je controller nooit direct reageert zoals je zou willen. Dus het is beter om te reizen en offline tegen mensen te spelen. Dat was mijn doel dan ook om op zo’n manier beter te worden. Als ik in Amerika was voor een toernooi dan bleef ik altijd langer dan het toernooi om toch nog met anderen te trainen en speelde destijds gemiddeld 10-12 uur op een dag Smash Bros. Tegenwoordig is dat wel minder, zo’n 5 á 6 uur, totdat ik me weer moet voorbereiden op een groot toernooi, dan wordt dat weer meer. En heb je een vast Smash-character, of verschilt dat nou aan de hand van wat je tegenstander voor personage kiest? Ik persoonlijk gebruik bijna altijd Sheik uit The Legend of Zelda, en heel soms Cloud uit Final Fantasy of Roy uit Fire Emblem. Maar de beste character is toch echt Sheik. Ze is heel snel, sterk en gaat moeilijk dood.

Sheik is het personage dat 'Mr R.' het meest gebruikt.

En dan de E3 waar je naar toegaat, wat verwacht je ervan? Ik vertrek vrijdag en heb het wel heel vaak online gevolgd, dus ik weet wel een beetje wat ik kan verwachten. Maar weet niks van de wachttijden, hoelang ik moet wachten, maar vind het wel ontzettend leuk allemaal. Ik heb bijvoorbeeld een VIP-pas gekregen en dan mag ik mensen van Nintendo ontmoeten, daar kijk ik ontzettend naar uit. ...Dan denk ik dat je die wachtrijen wel kunt overslaan met je VIP-pas. Precies, voor mij persoonlijk valt dat wel mee, haha. En kijk je nog ergens naar uit náást Smash Bros. te zien op de E3? Naast Smash Bros. speel ik momenteel Overwatch en Dragonball FighterZ en heel eerlijk gezegd ben ik verder niet echt met andere games bezig, dus ik kijk naast Smash niet echt specifiek ergens naar uit. En wat verwacht je van Super Smash Bros. voor de Nintendo Switch, heb jij als pro-gamer er al iets van meegekregen? Nee, ik heb helemaal niks meegekregen of gehoord van Nintendo dus voor mij is het ook een grote verrassing. Ik weet verder niet wat ik moet verwachten van het spel. Toen ze van Melee naar Brawl gingen hebben ze echt alles drastisch veranderd. Nieuwe personages, andere mechanics, terwijl het verschil tussen Brawl en Smash 4 een stuk minder was. Ik weet dus niet of ze het nu weer drastisch veranderen, of dat ze het hetzelfde houden als de afgelopen jaren. Wel denk ik dat ze het spel makkelijker gaan maken zodat iedereen het spel kan spelen. En jij als pro-gamer binnen de Smash-community, in hoeverre werken jullie nou samen met Nintendo? Nou, tot vorig jaar deed Nintendo eigenlijk niks met de Smash Community. Het werd allemaal grassroots gedaan, dus georganiseerd door de gamers zelf. De laatste tijd is Nintendo wel meer betrokken en dat komt volgens mij onder andere vanwege het nieuwe spel. Ikzelf heb verder geen contact gehad met Nintendo en voor zover ik weet ook de andere topspelers ook niet, tot dit jaar. Ja, want dit jaar is die Invitational tijdens de E3, hoe schat jij jouw kansen nou in met zo’n nieuw spel en kun je eerste worden? Ja, dat is lastig te zeggen omdat er heel veel goede mensen op dat toernooi zijn, allemaal pro-spelers. Maar toen Smash 4 uitkwam heb ik het allereerste toernooi wel gewonnen, dus ik zou het kunnen als ik het juiste character vind dat past bij mijn speelstijl. Als ik het spel netzo snel kan snappen als Smash 4 dan zou het zeker kunnen. Er zijn echter ook andere topspelers dus ik weet het niet. Want mag je komend weekend dat spel al uittesten vóór de Invitational, of moet ook jij wachten totdat de beursvloer open is? Van wat ik gehoord heb mag ik vanaf dinsdag backstage het spel spelen, maar weet het niet zeker. En voor het toernooi mogen we ook nog even oefenen, maar wanneer en hoelang is nog niet duidelijk.

Het Belasco Theatre in Los Angeles, hier vindt de invitational dinsdag plaats.

En hoe ziet jouw E3 er nog meer uit, ga je nog leuke dingen doen? Ik wil wel spontaan dingen gaan doen, dus ik ga met mijn vrienden mee, maar ik ga voornamelijk voor Smash Bros. Om af te sluiten de allerlaatste vraag: Kun je de leden van N1ntendo nou tips geven om een goede Smash Bros.-speler te worden? Er is een website, www.smash-bros.nl en daar kun je alle Nederlandse toernooien vinden en ook mensen die dichtbij jou wonen als je wilt afspreken om met mensen te spelen. Zo begon ik ook in 2008. Verder raad ik iedereen aan om met maximaal twee verschillende characters te spelen en oefen dus minimaal 3 á 4 uur per dag om snel goed te worden. De laatste tip die ik je kan geven is om te oefenen met iemand die ongeveer net zo goed is als jij, en niet iemand die minder goed of juist veel beter is. Dan leer je het echt goed. Dankjewel voor dit interview en veel plezier in Los Angeles, Ramin! Graag gedaan!

Gekoppelde games

Super Smash Bros. Melee (Nintendo GameCube)

Super Smash Bros. Brawl (Wii)

Super Smash Bros. for Wii U (Wii U)

Super Smash Bros. for Nintendo 3DS (Nintendo 3DS)

Super Smash Bros. Ultimate (Nintendo Switch)