[Review] Geschreven door Mink op 2019-01-24 17:00:00

Mario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr.'s Journey

Mario & Luigi: Bowsers Inside Story verscheen oorspronkelijk op de Nintendo DS, wat ondertussen alweer tien jaar geleden is. Wij gaven dat spel een 9,6 in onze review en stiekem is er (om alvast een tipje van de sluier op te lichten) weinig veranderd aan de sublimiteit van de titel. Ditmaal krijg je er echter nog een tweede titel bij; Bowser Jr.'s Journey. Is deze dubbele game de moeite waard om aan te schaffen?

Het koninkrijk van de paddenstoelen heeft de ene ramp nog niet afgeslagen of de volgende steekt alweer zijn kop uit het zand. Verschillende Toads zijn letterlijk opgeblazen tot gigantische proporties en om deze obesitasuitbraak tegen te gaan, roept Princess Peach een raad van wijze heren tot leven. Uiteraard mogen Mario en zijn klungelige broeder niet ontbreken. Zelfs de levenslange aartsrivaal Bowser komt opdagen om zijn kennis - ongewild - te delen met de protagonisten. Na enkele humoristische gebeurtenissen accepteert Bowser, ondanks de waarschuwingen van zijn trouwe compagnon Kamek, de hulp van een luguber individu. Dit pakt echter niet goed uit: na het verorberen van een vreemde paddenstoel, eet de Koopa Koning vrijwel iedereen in het Mushroom Kingdom op! Van onze bekende loodgieters, tot al die gekke Toads. Zelfs Princess Peach moet aan hetzelfde lot geloven.

Inside the Belly of the Beast Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story is een unieke RPG en zeker de meest ambitieuze van de reeks. Je speelt niet alleen met de rode en groene broeder, maar tevens met de gigantische antagonist genaamd Bowser. Je moet, net zoals in voorgaande Mario & Luigi-spellen, vijanden verslaan door op ze te springen, ze met een hamer een kopje kleiner maken of door een Bros.-aanval op ze uit te voeren. Deze laatste speel je vrij door verder in het verhaal te komen en tien puzzelstukjes te verzamelen. Het vechten in deze telg is nog net zo goed als voorgaande delen, maar weet het niveau niet echt naar nieuwe hoogtes te brengen. In Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story vecht je middels een turn-based mechanisme, waarbij aanvallen ontwijken een enorm belangrijk principe is. Als je een goede timing hebt, kun je de verschillende aanvallen ontwijken en extra schade aanrichten. Dit werkt zeer tof en maakt de gevechten ook leuker om te spelen. Je kunt zelfs enkele vijanden inslikken met Bowser om zo de lasten neer te leggen bij de gebroeders. Omdat de speler nu ook de controle heeft over Bowser, zijn er opeens enkele nieuwe mogelijkheden. Zo moet je Bowser laten drinken om de gebroeders, die zich in de maag van Bowser bevinden, naar nieuwe platformen te brengen. Dit is vrij leuk uitgewerkt, maar had stiekem iets minder lineair mogen zijn. Dat is dan ook de grootste gemiste kans; het spel heeft maar enkele non-lineaire plekken en die hebben allemaal maar bizar weinig te bieden.

Bowser Jr.'s Journey De volledige nieuwe ervaring is Bowser Jr. Journey. Hierin neem je de rol van Bowser Jr. op je, die als een soort generaal boven zijn leger van minions uittorent. Er is een soort steen-papier-schaar-systeem waarbij vliegende minions zwak zijn tegen minions die projecten afvuren en deze zijn dan weer zwak tegen grondtroepen. Het idee is best leuk en stiekem kent het spel best veel strategie. Zo is de opstelling van je leger enorm belangrijk en moet je deze bij ieder gevecht weer aanpassen. Het is niet zo dat één opstelling beter is dan andere; je moet echt het team van je tegenstander onder de spreekwoordelijke loep leggen om zo de zwaktes en sterktes te zien en daar slim op in te spelen. Dit alles werkt ontzettend goed, maar wordt helaas geplaagd door ontzettend veel, en daarbij herhalende, uitleg. Het spel maakt hier zelf ook grappen over, hoe ridicuul het wel niet is dat ze zoveel uitleg geven. Dit was voor mij echt een doodzonde, aangezien de uren aan tekst simpelweg vermoeiend waren. Presentatie Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story en Bowser Jr. Journey hebben nog altijd een geweldige presentatie, ondanks dat de Nintendo 3DS eigenlijk al lang en breed overleden is. Ik moest oprecht mijn Nintendo 3DS afstoffen om dit spel te spelen en daar heb ik absoluut geen spijt van, maar ik had hem toch echt liever gezien voor de Nintendo Switch. De muziek, grafische kant en dat de twee spellen samen voor 50 euro over de toonbank gaan, maken dit een koopje voor fans van RPG’s.

Conclusie Als je jouw Nintendo 3DS nog hebt, dan is dit zeker de aankoop waardig. Het is alleen jammer dat de Nintendo Switch een geweldige Mario & Luigi-titel ook goed kan gebruiken. Het spel is dan wellicht slechts één decennia oud, maar het is en blijft nog altijd een leuke, afwisselende en toffe titel. De toevoeging van Bowser Jr. Journey maakt het geheel mooi af en zorgt ervoor dat zelfs als je de titel al gespeeld hebt, je toch genoeg nieuws kunt zien. Jammer genoeg kent het spel iets teveel uitleg en houdt het je hand wel erg lang vast. Zonder meer een waardige titel die ook in 2019 nog zeer leuk is.

N1 Score: 9.1

+ ["RPG pur sang","Vermakelijk en luchtig verhaal","Bowser Jr.'s Journey biedt uitdaging en strategie","Geweldige presentatie","Toffe humor"]

- ["Herhalende uitleg","Kan soms frustreren","Nintendo 3DS-spel in 2019?"]

Gekoppelde games

Mario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr.'s Journey (Nintendo 3DS)