[Review] Geschreven door Erik op 2019-04-25 15:00:00

BOXBOY! + BOXGIRL! - Aangenaam puzzelplezier voor twee

BoxBoy! BoxBoxBoy! Bye-Bye BoxBoy! En nu BoxBoy! + BoxGirl! Toegegeven, de schoonheidsprijs voor namen verdient HAL Laboratory niet met haar blokkerige puzzelserie. Sterker nog: fans reageren zelfs een klein beetje schamper als er weer zo’n ‘groots’ avontuur met Qbby aangekondigd wordt. Wat mij betreft nergens voor nodig, want ook BoxBoys’ debuut op de Nintendo Switch is een niet te versmaden puzzelspelletje! De charme van BoxBoy zit ‘m vooral in de simpliciteit. Jij speelt als een simpel tweedimensionaal blokje met twee oogjes (en een strikje als je als BoxGirl speelt), in een wereld waar alles vormgegeven wordt door lange zwarte lijnen en voornamelijk witte kleurtinten. Kleur wordt enkel gebruikt om obstakels te karakteriseren. Onze Qbby kan één of meerdere blokjes uit zichzelf doen verschijnen om deze te trotseren. Zie je bijvoorbeeld een rode schakelaar? Gooi er wit vlakje op, en de rode deur erachter gaat open. Is een muur te hoog? Plaats een wit vlakje als trappetje. Een kind kan de virtuele was doen!

Blokjes blokjes blokjes plaatsen Op deze manier baan je je een weg door verschillende werelden, elk met hun eigen thema. Die schakelaars die ik noemde? Er is een heel gebied met zes behapbare levels aan hun gewijd, waarbij de moeilijkheidsgraad steeds een beetje omhoog kruipt. In een andere wereld moet je je beschermen tegen koelbloedige lasers, terwijl je in een ander je blokjes als een soort slang leert gebruiken. Want blokjes gooien is natuurlijk niet het enige dat onze Qbby doet; hij kan ze ook aan zichzelf laten hangen en slinks naar de voorste snellen. Zo kun je gemakkelijk hoge plekken bereiken óf nauwe gangetjes doorploegen. Leuk aan BoxBoy! + BoxGirl! is dat het je ook nog eens bonuspunten geeft op basis van je prestaties in een level. Zo krijg je een bonus als je die extra moeilijk bereikbare kroontjes pakt én als je een level voltooit met zo weinig mogelijk blokjes. Hiervan kun je vervolgens weer knotsgekke accessoires (Qbby droeg bij mij al snel een grote oudemannensnor) en andere gekkigheden mee halen. Een toegankelijke doch aangename manier om zo zuinig mogelijk om te gaan met je doosjes. Toch klinkt dit alles oudgedienden ongetwijfeld wel heel bekend in de oren. Zelf heb ik enkel deeltje twee gespeeld – en ik herkende nagenoeg alle elementen direct. Ervoer ik dit als erg? Niet per se. Al vond ik wel dat het wat traag op gang kwam. De eerste anderhalf uur prik je zonder weinig denkkracht door de puzzels heen. Maar dan volgen ineens die briljante én bijzonder originele puzzels en komt de ware kracht van het concept ineens naar boven. Een hoogtepunt voor mij was voor mij de wereld die in teken stond van springveren, waar je al slim timend doosjes én Qbby naar hoger gelegen gebieden moest zien te krijgen.

Plezier voor twee Dan heb ik het overigens nog niet eens over de tweespelerstand gehad! Hierbij is het niet zo dat je op elk moment een tweede speler kunt oproepen; het is een compleet andere modus! HAL Laboratory heeft een hele zwik aan werelden uit zijn hoge hoed getoverd, speciaal ontworpen om opgelost te worden met z’n tweeën. Hierbij worden losjes de verschillende thematieken uit de hoofdmodus gevolgd. Kleine voetnoot: het is ook mogelijk om deze modus in je eentje te doorlopen (dan moet je zelf switchen tussen BoxBoy en BoxGirl), maar dat is natuurlijk lang niet zo leuk. Wat blijkt? Puzzelen kan meer dan prima met z’n tweeën! Jij en je vriend(-in) krijgen beide een eigen set aan blokjes, en moeten samen het einde bereiken. Hierbij is het aan jullie om uit te vogelen hoe de doosjes te plaatsen om verder te komen. Zo zijn er nu misschien niet één, maar twee schakelaars om te openen, waarbij jullie elk een blokje moeten plaatsen. Mijn vriendin en ik waren algauw strategieën aan het uitwisselen om verder te komen. Helemaal leuk wordt het als HAL de wetten op zijn kop zet: er is bijvoorbeeld een level waar één speler al bij het einde is, terwijl de andere vastzit aan het begin. Hoe krijg je jullie beide naar buiten? Heerlijk!

Conclusie Je zou denken dat we het trucje na drie delen nu wel door hebben. Toch hebben de dames en heren van HAL Laboratory weer een geweldig puzzelavontuur gebrouwen met BoxBoy! + BoxGirl! Sterker nog: misschien is dit wel het leukste deel tot dusver. De show wordt vooral gestolen door de excellente tweespelerstand, waar je gezellig samen slim met blokjes moet gooien. Maar ook in je eentje is er weer genoeg te beleven, alhoewel het puzzelvermaak wel ietsjes te traag op gang komt. En dat allemaal voor amper tien euro! Van mij hoeft die Qbby niet meer weg, hoor.

N1 Score: 8

+ ["Samen strategie\u00ebn uitwisselen in tweespelerstand","Bij vlagen briljante puzzels","Perfect voor onderweg"]

- ["Komt traag op gang"]

Gekoppelde games

BOXBOY! + BOXGIRL! (Nintendo Switch eShop)