[Review] Geschreven door Paul op 2020-06-23 08:00:00

Journey to the Savage Planet - Lekkere Metroid-vibes

Als werknemer van Kindred Aerospace (het op drie na beste bedrijf voor interstellair onderzoek, aldus zijzelf) is het aan jou om planeten te verkennen met de potentie om "plan B" te zijn voor een toekomstloze aarde. Aangekomen op planeet AR-Y 26 word je uitgerust met een scanner en al gauw een pistool om deze mysterieuze wereld in kaart te brengen. Ondersteund door een praatgrage kunstmatige intelligentie, bizarre videoboodschappen van de directeur en talloze upgrades om te vervaardigen ga je aan de slag om al gauw tegen een onvoorzien probleem te stuiten: er zijn tekenen van intelligent leven aanwezig. Journey to the Savage Planet Na het verkennen van de omgeving om je gelande ruimteschip wordt het al snel duidelijk dat je een pistool nodig hebt om verder te gaan. Met busjes "GROB", een soort van blubberig ruimtevoedsel wat dient als aas, laat je de lokale populatie aan ronde vogeltjes eten om ze koolstof uit te laten poepen, een essentieel element noodzakelijk voor upgrades. Naast koolstof vind je ook silicium en aluminium verspreid in de wereld, waarvan je noodzakelijke upgrades vervaardigt. Als je van een afgrond keilt of sterft aan de klauwen van een roofdier laat je een kistje achter met alle verzamelde grondstoffen dat je kunt ophalen met een "kloon" van jezelf, om vervolgens weer vrolijk verder te gaan. Geen zorgen: je kloon heeft dezelfde herinneringen dus je vergeet nooit hoe pijnlijk je bent gestorven!

Met een geweer in de ene hand en busjes aan blubberaas is het dan eindelijk tijd om de wereld van AR-Y 26 te ontdekken. En wat een prachtige wereld is het! Van ijzige vlaktes tot zwevende eilanden, van dichtbegroeide jungles tot droge zandbanken: er zit ontzettend veel detail in het spel. Met talloze planten, bomen en dieren in de verschillende ecosystemen voelt elk gebied aan als een nieuwe wereld propvol detail en geheimen. Dankzij je scan-visor kun je meer informatie inwinnen over flora en fauna. Alhoewel de informatie soms niet altijd even nuttig is, is het zeker de moeite waard om zoveel mogelijk te scannen. De grappige beschrijvingen van planten en dieren die geen factor hebben in het verhaal maken het alleen al de moeite waard. Ook zit er een beloning in de vorm van nieuwe upgrades aan vast als je veel zaken in kaart weet te brengen, dus scan zoveel mogelijk! Vergeet ook zeker niet vaak in te checken in je thuisbasis: naast het verzekeren van verzamelde grondstoffen en het kunnen vervaardigen van nieuwe upgrades krijg je ook regelmatig nieuwe instructies van de directeur van Kindred Aerospace, Martin Tweed. Alle video's, inclusief de bizarre en hilarische advertenties van fictieve bedrijven, zijn live-action en geven het spel enorm veel persoonlijkheid en authenticiteit. Kijk vooral de video hieronder om te zien wat de toon zet in dit spel; als je dit soort humor geweldig vindt dan zit je meteen goed. Naast de video's krijg je ook vage e-mails, spam of anderzijds ongewenst, en mag je een aantal keer in het spel een enquête invullen om te kijken hoe goed je ervoor staat met de progressie van het spel. Al deze kleine dingen zijn doordrenkt van sarcastische grapjes en een cynische blik op wat onze toekomst mogelijk te bieden heeft, en vaak is het zo dom dat het juist grappig is.

Conclusie Journey to the Savage Planet is een titel die op veel vlakken precies de juiste snaar raakt. De soepele platforming door prachtige en mysterieuze werelden voelen - op het gebrek aan isolement na - net aan als een 3D Metroid-titel. Alhoewel het qua gunplay wel wat houterig aanvoelt weet het verkennen en oplossen van diverse puzzels dit grotendeels te compenseren. Met een framerate die regelmatig hapert en een extreem harde HD-trilfunctie - die alleen aan of uit te zetten is - is de Nintendo Switch-versie misschien niet de beste port van het spel vergeleken met andere platformen. Toch biedt het een unieke ervaring met puike platforming en hilarische taferelen dat ik al heel lang niet meer gezien heb. De online coöp is een toffe extra maar zorgt voor meer framerate dips, dus wees op je hoede.

N1 Score: 8.2

+ ["Platforming werkt lekker soepel","Beeldschone wereld om te ontdekken","Backtracken en scannen voor die Metroid-vibes","Beschrijvingen en video's hilarisch uitgewerkt"]

- ["Framerate zakt regelmatig in, erger in co\u00f6p","Gunplay niet zo soepel","HD-trilfunctie te hard"]

Gekoppelde games

Journey to the Savage Planet (Nintendo Switch eShop)