[Review] Geschreven door Dreon op 2021-03-02 07:30:00

Littlewood

Ik keek al uit naar Littlewood vanaf het moment dat het werd aangekondigd. Het schattige stijltje gecombineerd met de rustige gameplay wist me meteen te intrigeren. Ik kan er zo van genieten om me eens even nergens druk om te maken, gewoon wat uurtjes weg laten sijpelen met een rustige game. Dit is nou precies wat Littlewood je biedt.. maar is het nou te rustig, of wist het spel me toch lang genoeg geboeid te houden?

De wederopbouw van de wereld In Littlewood speel jij de held van Solemn. Jij hebt samen met je bondgenoten de kwade tovenaar verslagen en de wereld is nog steeds herstellende van zijn capriolen. Je wordt wakker uit een diepe slaap, het gevecht heeft toch alles van jouw lichaam gevraagd. Je kunt je niks meer herinneren van je vorige avontuur, maar je oude bondgenoten vertellen heldhaftige verhalen over deze avonturen en al vlug wordt het duidelijk dat de wereld opnieuw opgebouwd moet worden. Jij begint met het bouwen van een dorpje genaamd Littlewood. Je start met een paar huisjes, maar stukje bij beetje wordt het dorpje groter. Littlewood is een spel waarmee je je echt kunt ontspannen. Je verzamelt wat hout en stenen om huizen te bouwen en leert wat nieuwe personages kennen, om vervolgens voor hen ook een huis te bouwen. Op het begin leer je bijna iedere dag wel nieuwe personages kennen, die je je steeds meer dingen om te doen geven. Zo kun je vissen, koken, insecten vangen en gewassen zaaien. Verder is het aan jou om je dorp te verbouwen zoals jij voor ogen hebt. Zo kun je een museum bouwen om te vullen met alle voorwerpen van het spel en is het mogelijk om koffiewinkeltje te maken om je statistieken te verbeteren. Denk hierbij aan sneller houthakken, beter vissen en sneller kunnen mijnen. Je kunt alles lekker op je gemak doen en stukje bij beetje je relatie met de inwoners verbeteren.

Van uitstel komt afstel In de meeste simulatiespellen heb je stamina. Wanneer dit op is, zul je dit moeten herstellen om nog wat uit te kunnen voeren. In Littlewood staat je stamina gelijk aan de dag. Wanneer je stamina op is, is je dag voorbij. Dit betekent dat je maar een X aantal zaken kunt uitvoeren tot je dag voorbij is. Je zult dus af en toe je dag in moeten plannen om bepaalde dingen gedaan te krijgen, en soms zelfs dingen uitstellen! Dit is helemaal niet erg in een spel dat is bedoeld om lekker te ontspannen; je kunt de draad morgen gewoon weer lekker oppakken. Het enige wat ik wel jammer vind, is dat het speeltempo zo rustig is, dat het af en toe voelt als grinden naar je volgende doel. Je hebt vaak maar één of twee doelen, daarna krijg je pas weer een nieuw doel. Dit is het grote verschil met bijvoorbeeld Stardew Valley, waar je meteen alles kunt zien wat je kunt bereiken. Hierdoor heb je meteen miljoenen ideeën in je hoofd, dat is in Littlewood niet bepaald het geval. Je bereikt iets, vervolgens bereik je weer het volgende.

Kaarten verzamelen tot je er bij neer valt Ondanks dat er geen monsters meer bestaan in Solemn, hebben ze wel bestaan. Nadat je de tovenaar hebt verslagen, zijn al deze monsters gevangen genomen in kaarten. De bewoners van Solemn houden kaartgevechten met elkaar en jij mag daar ook aan deelnemen. Het kaartspel, genaamd Tarott Monster, zorgt toch voor net wat meer diepgang in een simpel spelletje. Je gebruikt Arcana om de monsters op het veld te leggen ze hebben allemaal een bepaalde aanval, passive ability en defense. Door monsters te spelen of te discarden krijg je Arcana en door de kaarten juist in te zetten, weet jij je tegenstander te verslaan. Sommige van deze kaarten zijn te vinden in de wereld en andere kaarten kun je winnen door tegenstanders te verslaan. Tarott Monster zorgt voor net dat extra beetje variatie om Littlewood te onderscheiden van andere simulatiespellen.

Conclusie Littlewood is een geweldig ontspannen spel waarin je op je eigen tempo je dorpje kunt bouwen. Het spel leent zich voor uren spelplezier, maar ook voor wanneer je maar heel eventjes tijd hebt. Wanneer je dit combineert met de schattige en simpele graphics heb je een perfecte game voor de Nintendo Switch. Het biedt niet veel uitdaging, maar dat is ook helemaal niet de bedoeling. Mocht je dus even toe zijn aan spel dat niet veel van je vraagt, dan is Littlewood perfect voor jou!

N1 Score: 8.5

+ ["Lekker ontspannend","Tarott Monster"]

- ["Soms is alles zo rustig, dat het een beetje voelt als grinden"]

Gekoppelde games

Littlewood (Nintendo Switch eShop)