[Review] Geschreven door Erik op 2021-03-24 12:00:00

Harvest Moon: One World - Aangename twist op het boerenleven

Harvest Moon: One World gooit het over een andere boeg dan voorgaande boerensimulators. Ditmaal bouw je niet op een vaste plek je boerderij op, maar kun je ‘m meenemen over de hele wereld! Hoewel er een aantal haken en ogen aan dit concept zitten, was het desalniettemin best leuk boeren! In de wereld van Harvest Moon: One World is men vergeten hoe ze moeten boeren en oogsten. Aan jou de taak om dit voor bewoners te doen. Hierdoor transformeert het spel tot een RPG-lite (super lite), waarbij je van stadje naar stadje reist en de problemen van de lokale dorpsbewoners oplost door diertjes te houden en gewassen te planten. Je boerderij? Die neem je gewoon mee! Want van super-hippe technologie hebben ze gelukkig wél kaas gegeten. Dit concept zorgt ervoor dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Stardew Valley of Story of Seasons, de focus veel meer ligt op het voltooien van queesten. In het tweede stadje waar je komt, het Hawaiiaanse Halo Halo, willen de vissen bijvoorbeeld niet meer bijten. Aan jou om bijvoorbeeld een steiger te bouwen door hout te kappen. En in de intense hitte van de woestijn word je bijvoorbeeld gevraagd om watermeloenen te oogsten ter ere van een groot feest. Weet je alle problemen op te lossen, dan word je beloond met een speciaal Medaillon. Verzamel je er zes, dan laat je de Harvest Goddess (oogstgodin) opnieuw tot leven komen. Hoewel het niet veel om het lijf heeft, werkt het verrassend leuk en geeft het een toffe twist aan het ‘normale’ zorgeloze boerenleven.

One World is opgedeeld in lente, zomer, herfst en winter. Elk seizoen staat voor één maand. Een jaar duurt pak 'm beet een uurtje of twintig.

Mellow Yellow Zo koop je kippen, koeien, schapen en kamelen gewoon bij de veewinkel (waarbij elk stadje natuurlijk zijn eigen aanbod heeft om het spannend en nieuw te houden), maar vind je seeds (zaadjes) om te planten gewoon verspreid over de wereld! Elk gebied kent zijn eigen zaadjes en welke je vindt, verandert ook per tijdstip. Dit zorgt ervoor dat je vaak een kleurrijk palet aan gewassen op je boerderij plant. Gelukkig kun je via het menu ook een soort radar instellen als je naar een specifiek zaadje op zoek bent (zoals die eerder genoemde watermeloenen). Een tof element aan One World is dat je gewassen ook ‘beter’ worden als je ze goed verzorgt. Zo kan die watermeloen zomaar uitgroeien tot een super dikke Mellow Yellow. Deze leveren extra veel centjes op, wat een goede motivatie is om elke dag trouw je gewassen te bewateren (en er eventueel een laagje (kunst)mest op te gooien). Ook het seizoen is hier van invloed op; plant je ze in het juiste seizoen – dan kan er zomaar een gekke mutatie ontstaan. Maar wees gewaarschuwd: het kan wél roet in het eten van je queesten gooien. In de woestijn willen ze dus écht een watermeloen en niet zo’n super dikke Mellow Yellow.

Door cadeautjes te geven en missies voor ze op te lossen, bouw je ook een relatie op met anderen. Doe je éxtra goed je best, kun je zelfs in het huwelijksbootje stappen!

Steeds meer mogelijkheden Langzaam maar zeker ontgrendel je ook steeds meer mogelijkheden. Voltooi je missies van Doc Jr. (deze geeft jou die handige mogelijkheid om je boerderij te verplaatsen) en je ontgrendelt allemaal zaken die jouw reizende boerenleven wat makkelijker maken. Fast-travel is al snel een van de opties, je ontgrendelt een molen waarmee je veevoer en vissenaas kunt maken (uiteraard kun je ook lekker je hengel uitwerpen) en een keuken om lekker te koken met al je gewassen. Vooral dit laatste is super handig als je je boerderij in de woestijn of op de ijskoude toendra zet (al zou ik dat wel afraden); hete koffie maakt je bijvoorbeeld beter bestand tegen de kou, terwijl een ijskoud kokosdrankje je beter laat presteren in het hete zand. Een ander heerlijk gebruiksvriendelijk puntje is dat je bijna niet door je inventaris hoeft om spul te selecteren; vrijwel alles gebeurt automatisch met de A-knop. Je koe melken? Gewoon lekker op A drukken? Zaadje planten, wateren en kunstmest erop gooien? Gewoon drie keer achter elkaar op dezelfde knop drukken. Hij ‘onthoud’ ook wel zaadje je hebt geselecteerd, zodat je ook snel een heel veld kunt vullen met van die heerlijke watermeloenen. Dit zorgt ervoor dat boeren in One World eigenlijk nooit vervelend aanvoelt. Connectie Toch moet ik zeggen dat de lol van het queesten voltooien en over de wereld reizen er op een gegeven moment een beetje vanaf gaat. Het sterkste punt van zo’n boerensimulator is altijd geweest dat je als het ware een gezellig leventje opbouwt. Je start vanuit niets, maakt een gezellig praatje in de naburige stad en maakt langzaam alles groter en groter. Hoewel je op een gegeven moment de mogelijkheid krijgt om je boerderij te vergroten, ontbreekt dit gevoel van progressie voor een groot deel. Zo had ik graag eerder in de game mogelijkheden gezien om mijn gereedschap te upgraden (meer vakjes water tegelijk water geven? Kom maar op), voelt het houden van dieren een beetje nutteloos en was het leuk geweest als je meer een connectie voelde met je dorpsbewoners. Omdat je zo vaak van plek wisselt, wordt je boerderij nooit écht van jou.

Conclusie Harvest Moon: One World is een verrassend aangename afwisseling op de traditionele boerensimulator. De grotere focus op het voltooien van missies, zorgt ervoor dat je altijd wel wat hebt om naar toe te werken. Ben je eens toe aan wat anders? Dan zou ik One World niet zomaar overslaan. Houd er alleen rekening mee dat je nooit écht een band opbouwt met je eigen boerderij en de mensen om je heen.

N1 Score: 7

+ ["Leuke twist op de normale boerensimulator","Toegankelijk; al het boeren is te doen met slechts \u00e9\u00e9n knop","Er is altijd wel een doel om te halen"]

- ["Het concept is helaas niet eeuwig houdbaar","Je voelt nooit echt een connectie met de wereld om je heen"]

Gekoppelde games

Harvest Moon: One World (Nintendo Switch)