[Review] Geschreven door Erik op 2021-04-09 14:45:00

PAC-MAN 99

Het 99-concept begint zo langzamerhand meer een manier te worden om oude spelconcepten in een nieuw jasje te steken. Na Tetris 99 en Super Mario Bros. 35, is het nu de tijd aan die oude Pac-Man. In PAC-MAN 99 (hierna schrijf ik het met kleine letters) probeer je 98 tegenstanders af te troeven in een super hectisch en over-the-top potje Pac-Man. Het is gratis te spelen voor Nintendo Switch Online-bezitters, maar hoe bevalt het? NB: deze review is gebaseerd op de versie van Pac-Man 99 die voor iedereen met een Nintendo Switch-abonnement toegankelijk is. De DLC wordt in een aparte review mogelijk later aan de kaak gesteld. Kudo’s voor Nintendo dat ze steeds dergelijke spelconcepten lanceren. Tetris 99 is verassend verslavend en ook Super Mario Bros. 35 was super tof (rust in vrede). Het geeft ze daarnaast de mogelijkheid om een spel uit de jaren ’80 in een nieuw, hip jasje te steken. Waar Tetris 99 en Super Mario Bros. 35 echter nog vrij gelijkwaardig aan het origineel speelden, geeft Pac-Man 99 een draai aan het concept. Je doel is niet om rustig het veld leeg te eten, maar om spookjes richting je tegenstanders te sturen. Heel veel spookjes. Hiervoor zijn er op het midden van het speelveld twee lijnen met kleine spooksilhouetten aangebracht. Ga hier doorheen en Blinky, Pinky, Inky of Clyde (zo heetten de vier spoken uit de game) krijgt bezoek van een hele hoop kleine vriendjes, die als een soort slang achter ‘m aan kruipen. Pak vervolgens zo’n welbekende ‘Power Pellet’ en smikkel die hele slang in één keer op!

Pac-Man 99 laat je in eerste instantie alleen met de vierpuntstoets spelen. Gelukkig kun je dit in de instellingen aanpassen!

Spookslangen Omdat 98 anderen precies hetzelfde kunnen doen, gaat er ook wat druk achter zitten om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Algauw snelde ik aan het begin van een match direct naar zo’n power-up, alvorens ik als Super Pac-Man onbevreesd door die reeks silhouetten ging en één van de Spookslangen naar binnen werkte. Langzamerhand kom je ook achter leuke trucjes: het eten van fruit brengt bijvoorbeeld je Power Pellets terug en je spooksilhouetjes. Met een beetje slim spelen, kun je dus telkens salvo’s aan obstakels richting je tegenstanders sturen. Het lastige is dat zij dit ook bij jou doen. Met een beetje pech zit je veld dus vol met witte of zelfs rode Pac-Man. Witte zorgen ervoor dat je snelheid verlaagt wordt en die rode tinten wil je al helemaal niet aanraken, want dan leg je meteen het loodje. Het goede nieuws is dat die stoere power-up uit één van de hoeken al dat gespuis op je speelveld helemaal wegmaait. Het slechts nieuws is dat dit waarschijnlijk niet lang duurt. Ook de duur van je extra kracht wordt steeds korter, hoe verder je komt. Zo wordt het spelletje steeds zenuwslopender en zenuwslopender, totdat je uiteindelijk het loodje legt. En dan is het tijd voor de volgende ronde. Want 68e, dat kan veel beter toch? Happen tot je een ons weegt Jep, ook Pac-Man 99 steekt zo verslavend in elkaar, dat je al snel ronde na ronde aan het happen bent. Wat ik erg leuk vind, is dat het spel net als Tetris 99 een beetje inzicht van je vraagt. Algauw focus je je niet alleen op je directe omgeving, maar op het hele speelveld. Waar zitten de spookjes nu? Hoe kan ik die slang aan spookjes opsnoepen alvorens ik weer een stukje fruit pak? Welke Power Pallets zijn nog over? En zo beweeg je je vol souplesse door het doolhof en begin je zelfs al een beetje mee te dingen naar de écht hoge scores. En dan voel je de spanning soms toch wel een beetje omhoog kruipen. Of het echt zo tijdloos is als Tetris 99, durf ik nog niet te zeggen – maar NSO-leden hebben er weer een heerlijk verslavend presentje bij gekregen.

Conclusie Pac-Man 99 is wederom een schot in de roos voor Nintendo Switch Online-liefhebbers. Niet langer probeer je het hele speelveld leeg te eten, maar ga je vol gas op zoek naar die verdraaide spookjes. En het liefst zo’n mooie reuzenslang van verdraaide spookjes. Hierdoor vergt dit spel misschien iets meer tijd om aan te wennen dan zijn twee voorgangers, maar als je het eenmaal doorhebt, is het heerlijk verslavend. Meer van dit, Nintendo!

N1 Score: 8

+ ["Leuke twist op Pac-Man","Lekker hectisch!","Kost je helemaal niks (als je een NSO abbo hebt)"]

- ["Weet niet of het zo lang houdbaar blijft als Tetris 99"]

Gekoppelde games

PAC-MAN 99 (Nintendo Switch eShop)