[Review] Geschreven door Erik op 2021-04-10 16:00:00

Gnosia

Ken je de Weerwolven van Wakkerdam? Gnosia lijkt hier ontzettend op! In dit kat-en-muisspel ga je in verschillende rondes op zoek naar de Gnosia, die elke nacht iemand van de bemanning opsnoept. Door hier een heel gameplayconcept achter te verstoppen, weet deze Nintendo Switch-game best hoge ogen te gooien. De regels van Weerwolven van Wak… ehm, Gnosia zijn als volgt. Jij speelt met een groep mensen op een ruimteschip. Aan de start van de game zijn dit er bijvoorbeeld vijf. Hiervan is één Gnosia. Je doel? De Gnosia ontmaskeren. Overdag ga je daarom met z’n vijven lekker staan bakkeleien wie misschien de Gnosia kan zijn. Hiervoor kun je als speler via ‘Doubt’ een speler aanwijzen die jij ervan verdenkt de weerwolf te zijn. Of als je het idee hebt dat men de verkeerde persoon aanwijst, kun je ‘Cover’ doen om ze in bescherming te nemen. Je mede-crewleden kunnen hetzelfde doen, waarna jij kunt aangeven of je het met ze eens bent of niet. Brengen jullie de verkeerde in ‘Cold Sleep’? Dan doodt de Gnosia ’s nachts jou of een van je kameraden en zijn ze weer een stapje dichterbij de overwinning… Ga jij dood, dan is het spel meteen afgelopen.

Gnosia is puur een ervaring voor één speler. Je kunt dus niet online of met je vrienden Weerwolven, ehm, Gnosia-en.

Volg je het nog? Goedzo! Want er valt nog veel meer uit te leggen. Om dit kat-en-muisspel een stukje smeuïger te maken, kun je als bemanningslid ook een speciale rol krijgen. Zo is er de Engineer (de Ziener!) die elke avond bij één van je metgezellen mag checken wat zijn rol is. In Gnosia beken je overigens pas aan het eind van het spel kleur: je weet dus nooit of diegene die je eruit stemde een Gnosia was. Tenzij je de krachten van de Doctor inschakelt, natuurlijk! Deze kan elke ronde de rol van een gevallen persoon checken. Daarnaast heb je nog de Guardian Angel (de Heks) en nog een aantal interessante rollen. Engineer Reports Het spel introduceert deze rollen gaandeweg aan je, waardoor je niet direct in het diepe valt. Op een gegeven moment heb je ook een hoop om rekening mee te houden, en speel je met vijftien spelers tegelijk. Het is erg leuk dat je computertegenstanders van een heerlijk potje liegen houden: zo doen ze vaak net of ze een bepaalde rol zijn (je speelt soms met drie ‘Engineers’ tegelijk), en dan is het aan jou om uit te vinden wie écht de Engineer is. Wat dit virtueel Weerwolven spelen interessant maakt, is dat elk van deze spelers met een unieke persoonlijkheid gezegend is. Deze zijn gekoppeld aan een zestal statistiekjes, die bepalen op wat voor manier diegene het spelletje meespeelt. Zo is er de alien Shigemichi: hij heeft bijvoorbeeld hoge statistiekjes in Charisma en Stealth: dit zorgt ervoor dat mensen hem snel geloven en dat hij niet zo snel gepakt wordt als hij Gnosia is. Als 'ie echter een rol foutief claimt, valt hij al snel door de mand. Hoe langer je speelt, hoe meer je doorkrijgt waar je op moet letten en hoe je de Gnosia kunt pakken. Gelukkig biedt het menu ook een hoop informatie (zoals Engineer Reports) om te analyseren wie welke rol heeft. Dit alles werkt zeer verslavend: in het begin van de game duren de loops maar een handvol minuten, waardoor je telkens aan wat nieuws geïntroduceerd wordt. Vooral omdat je tegenstanders op een aantal gekke dingetjes na (soms worden mensen verweten van Gnosia zijn, terwijl het absoluut duidelijk is dat dit niet zo is) voorzien zijn van een uitstekende AI. Ook is het leuk dat er tussen het kat-en-muisspel door allerlei kleine evenementjes gebeuren, waardoor jij meer leert over de personages én waarom je dit duivelse spelletje eigenlijk keer op keer moet spelen. Tot écht grote hoogten stijgen, doet Gnosia echter niet. Hierdoor is het spelverloop téveel van hetzelfde.

Conclusie Gnosia is een aangenaam kat-en-muisspelletje in de stijl van Weerwolven van Wakkerdam. Doordat je computertegenstanders allemaal een unieke persoonlijkheid en statistiekjes hebben, is het niet eens erg dat je niet tegen menselijke spelers aan het spelen bent! Zo ben je algauw loop na loop aan het voltooien, terwijl je steeds meer over de wereld van Gnosia te weten komt. Tip: speel niet de hele tijd met vijftien man, dat bevordert je concentratieboog aanzienlijk!

N1 Score: 7.5

+ ["Virtueel Weerwolven van Wakkerdam spelen","Uitstekende AI","Mysterieus onderliggend verhaal"]

- ["Je doet eigenlijk de hele tijd hetzelfde"]

Gekoppelde games

Gnosia (Nintendo Switch eShop)