[Review] Geschreven door Erik op 2021-04-30 12:15:00

Stitchy in Tooki Trouble - DK Country voor kinderen

Een portie Donkey Kong Country kunnen we altijd gebruiken! Zeker gezien het laatste nieuwe avontuur met Donkey Kong en consorten alweer een tijdje geleden is. Gelukkig is hier Stitchy in Tooki Trouble van de Belgische ontwikkelaar Polygoat om dit gat te vullen! Al is dit stiekem meer een titel voor je broertje of zusje. Stitchy in Tooki Trouble is een klein, koddig avontuurtje met het hart van een Donkey Kong Country-spel. Jij speelt als Stitchy, een schattig vogelverschikkertje. In drie werelden met pak ‘m beet negen levels ga jij op avontuur om bananen, ehm maïskolven te verzamelen. Ondertussen kom je laagdrempelige platformuitdagingen tegen, spring je op vijanden en verzamel je natuurlijk de KONG-lette..- ehm, totempaalstukjes. Er zijn zelfs levels in een mijnkarretje, en in de laatste wereld mag je zelfs in schietende tonnen kruipen!

Tip: als de bijtende vissen hun bek dichtgeklapt hebben, kun je alsnog op ze springen!

Totempaalstukjes verzamelen Zoals ik al zei: dit alles is verpakt onder een laagdrempelige moeilijkheidsgraad, gemakkelijk te begrijpen besturing en een levelopzet die eigenlijk alleen tegen het einde toe een beetje pittig wordt (het laatste mijnkarleveltje is best nog even zweten). Platformveteranen als jij en ik hebben al lang eens aan lianen geslingerd, over snel-vallende platformen gesprongen of vuurbolletjes ontweken die uit de lava springen. Doordat niet elk level een perfecte flow heeft (soms blijft de camera hangen of verschijnen obstakels niet ritmisch op het juiste moment), wordt het goed timen van sprongen je soms echter ietsjes lastiger gemaakt. Ik wil de Belgische makers (het gaat hier toch om een relatief kleine studio) echter prijzen om het feit dat ze toch aardig wat variatie in de levels hebben weten te stoppen. Al ware het een Nintendo-game, heeft elk gebied zijn eigen kunstje of dingetje. Een bepaald level draait helemaal om het trotseren van golven, terwijl een ander je voor je leven laat rennen voor stijgende lava. Meestal komen aan het einde van zo’n wereld die geïntroduceerde elementen nog even leuk samen. Hoogtepuntjes voor mij waren de levels nét voor een eindbaas, waar die koene slechterik vanuit de achtergrond je het alvast even moeilijk maakte. Zulke interactie met voor- en achtergrond had best vaker gemogen! Een geoefende speler springt zo in een uurtje of drie richting het einde. Wil je alles eruit halen, dan kun je nog zo snel mogelijk door een omgeving racen voor die felbegeerde drie sterren óf in elk level alle totempaalstukjes verzamelen voor een bonusgebied. Kun je toch nog even iets langer genieten van die verrassend leuke muziek én (hier word ik altijd heel blij van) heerlijk snelle laadtijden. Wel vind ik het jammer dat je, hoewel er een Nederlandse taaloptie aanwezig is, her en der nog wel Engelse woorden of vrij aanwezige spelfouten tegenkomt. Zaken als een level ‘sepelen’ (wat overal staat) hadden toch wel heel gemakkelijk voorkomen kunnen worden!

Conclusie Stitchy in Tooki Trouble is een Donkey Kong Country-game voor kinderen! De besturing is gemakkelijk te begrijpen, de moeilijkheidsgraad ligt laag en de gameplay volgt heerlijk de platformtradities. Als doorgewinterde fan verwacht je nét wat meer creativiteit en intensiteit, maar als je je kleine broertje of zusje eens wilt laten ervaren hoe zo’n type spel in zijn werk gaat – dan is dit voor 12,99 niet direct een miskoop. Nu nog een écht vervolg op Tropical Freeze!

N1 Score: 6

+ ["Geschikt voor kinderen","Leuke ode aan Donkey Kong Country"]

- ["Nederlandse vertaling vol schoonheidsfoutjes","Te oppervlakkig voor DK-fans"]

Gekoppelde games

Stitchy in Tooki Trouble (Nintendo Switch eShop)