[Nieuws] Geschreven door Erik op 2021-05-06 10:30:00

Leer zelf games bouwen met Nintendo's Gamestudio voor Nintendo Switch

Update 06-05 10:30: Game Builder Garage heet in het Nederlands Gamestudio. Omdat wij waar mogelijk de Nederlandse terminologie gebruiken, is het bericht hierop aangepast. Daarnaast is het spel in Europa enkel verkrijgbaar via de Nintendo eShop. Onder de noemer uit het niets: Nintendo heeft Gamestudio aangekondigd voor Nintendo Switch. Deze videospelbouwtool verschijnt op 11 juni in de Nintendo eShop, met een adviesprijs van €29,99. Heb je er ooit van gedroomd om een eigen game te maken? Met Gamestudio kun je volgens Nintendo van deze droom een realiteit maken! Dit handige stukje software voor de Nintendo Switch laat je je eigen games bouwen én delen met de hele wereld. Het leukste? Hiervoor heb je helemaal geen ervaring nodig! Je kunt simpelweg een eigen game in elkaar knutselen door zogenaamde 'knopixen' aan elkaar te verbinden. Onderstaande trailer legt je alles uit over dit stukje Super Mario Maker 2.0. Ontdek Gamestudio Knopixen, dus. Deze vormen het fundament voor Gamestudio. Je hebt verschillende soorten. Zoals een controle stick-knopix. Deze kun je bijvoorbeeld verbinden met een zogenaamde poppetje-knopix, om een personage te laten bewegen. Voeg hier een knop-knopix aan toe, en je kunt 'm ook laten springen of een actie laten uitvoeren. Zo laat je de code 'begrijpen' welke actie voor welk gevolg zorgt. Cool hè? Gamestudio leert je daarnaast de basislessen van (visueel) games programmeren. Hiervoor biedt het uitgebreide handleidingen én natuurlijk een flink dozijn mogelijkheden om aan de slag te gaan. Je kunt een platformspel in elkaar knopixen, maar ook een shoot-em-up, honkbalspelletje, puzzelaar, 3D-racer of wat jij maar wil. Hierbij kun je gebruik maken van voorgeprogrammeerde personages, maar je kunt je ook zelf tekenen! En heb jij er altijd al van gedroomd om je eigen opstartscherm te maken? Ook dan is dit unieke spelletje jouw uitkomst. Het lijkt erop dat je werkelijk alle visuele elementen in een game zelf kunt maken!

In vogelvlucht een greep uit de type spelletjes die je kunt maken. Het screenshot laat zien dat je er maar liefst 71 kunt opslaan!

Spelmodi en functies in Gamestudio De verschillende functies van Nintendo's Gamestudio in een notendop: [*] Les. Ontmoet die gekke knopixen en leer stap voor stap hoe je visueel games kunt programmeren. Hiervoor heeft Nintendo verschillende lessen voor je in petto. [*] Vrij programmeren. Breng je eigen ideeën tot leven! net als in Super Mario Maker, kun je met een druk op de knop wisselen tussen bouwen en spelen. [*] Levels uitwisselen! Je kunt je eigen games delen met vrienden en familie via het internet of via lokale verbinding én de knotsgekke spelletjes van anderen spelen. Je kunt zelfs de gedownloade levels van anderen bewerken. [*] Bouwen met de muis! Je kunt gebruikmaken van de Joy-Con , Nintendo Switch Lite of Pro Controller - maar je kunt er ook voor kiezen om een (compatibele) muis te gebruiken. Check op de website van Nintendo Nederland meer informatie over de game. En als je nu direct creatief aan de slag wilt, kun je altijd levels gaan bouwen in Super Mario Maker 2! Pfoe. Daar heeft Nintendo uit het niets zomaar mijn creativiteit aangewakkerd! Heb jij al een beetje zin om je eigen levels te bouwen?

Gekoppelde games

Gamestudio (Nintendo Switch eShop)