[Preview] Geschreven door Willem op 2021-06-30 17:00:00

The Great Ace Attorney Chronicles (Hands-on Preview) - Van oost naar west

Het is alweer bijna vijf jaar geleden dat de laatste Ace Attorney game onze (digitale) kust bereikte. Ace Attorney is een vrij bijzondere serie in Capcom’s repertoire omdat er verrassend veel titels zijn die nooit zijn gelokaliseerd buiten Japan. Een doodzonde als je het mij vraagt, want op het gebied van Japanse avonturengames is Ace Attorney vrijwel ongeëvenaard. Je kan je misschien wel voorstellen wat voor schok van enthousiasme er door mij heen ging, toen ik hoorde dat dat The Great Ace Attorney Adventures en The Great Ace Attorney Resolve in een collectie samen eindelijk de grote overtocht naar het westen gingen maken. Of deze oversteek een volledig succes is moet nog maar blijken, maar de eerste indrukken maken één ding duidelijk: Ace Attorney is nog steeds de koning van de Japanse avonturengames. Lang geleden in een land hier ver vandaan... Voor deze preview kreeg ik de kans om een aantal cases door te spelen in The Great Ace Attorney Adventures. Dit is de eerste van de twee titels die zijn inbegrepen in de collectie. Wat deze game direct onderscheidt van de eerdere games in de serie is dat je niet speelt in een bijzondere mashup van Japan/Amerika, maar in de historische tijdsperiode van Japan aan het einde van de 19e eeuw. Het eeuwenlange afgesloten Japan is langzaam bezig met zichzelf te openen voor de rest van de wereld en in het bijzonder het Verenigd Koninkrijk, waarmee langzaam handelsbanden worden opgestart. Deze instroom van een nieuwe cultuur in het traditionele Japan heeft ervoor gezorgd dat er kritisch wordt gekeken naar de gevestigde instituties, waaronder het rechtssysteem. Deze invloed is niet te vermijden tijdens het spelen van de rechtszaken. Centraal staat de hoofdpersoon Ryonusuke Naruhodo, een verre voorouder van de series protagonist Phoenix Wright. Ryonusuke is een student aan de Teito Universiteit die door een klassiek geval van ‘verkeerde plek, verkeerde tijd’ verdacht wordt van de moord op een vooraanstaande Engelse arts die op bezoek is in Japan. In de eerste rechtszaak staat al enorm veel op het spel. Niet alleen omdat Ryonusuke terechtstaat; de zaak moet zelfs in het geheim worden afgehandeld vanwege de moord op een Engels burger, dat de prille banden tussen de twee keizerrijken op spanning zet. Bijgestaan door zijn beste vriend en advocaat, Kazuma Asogi, probeert Ryonusuke zijn onschuld te bewijzen en de echte dader te ontmaskeren.

Terug in de rechtszaal The Great Ace Attorney volgt veelal hetzelfde patroon als de traditionele Ace Attorney games. In gevisualiseerde rechtszaken luister je naar argumenten van de aanklagers en ontkracht je de leugens en versprekingen van getuigen door het bewijsmateriaal te onderzoeken en te presenteren. In zeker zin is de gameplay precies wat je verwacht van een Ace Attorney-spel. De meest opvallende verandering in de rechtszaken is echter dat meerdere getuigen tegelijkertijd hun verklaring afleggen. Voorheen kwamen getuigen één voor één in de rechtszaal, maar door deze verandering lijken getuigen soms ook op elkaars verhalen te reageren. Dit geeft de rechtszaken veel meer dynamiek. Je bent niet alleen het bewijsmateriaal op het juiste moment aan het presenteren, maar moet ook een oogje in het zeil houden als iemand vreemd reageert op een uitspraak. Deze speltechniek deed mij een beetje denken aan Apollo Justice’s aanpak uit het vierde deel van de serie, waarbij je door een hyperfocus aan het kijken bent naar bepaalde tics van de getuigen om te spotten wanneer ze onrustig worden. Tijdens mijn previewsessie was het niet geheel duidelijk of Ryonusuke op dezelfde manier zijn talent inzet als Apollo, maar het feit dat je van meerdere getuigen de opvallende tegenstrijdigheden moet ontdekken voelde als een logische evolutie van de gameplay in de rechtszaal. Helaas kan ik in deze preview niet verder uitweiden over de andere grote toevoeging aan de gameplay van The Great Ace Attorney Adventures. Er zijn gelukkig nog genoeg andere verrassingen die je te wachten staan buiten de rechtszaal. Tot dusver ben ik in ieder geval aangenaam verrast over de onderzoeken zelf en de manier waarop er wordt geprobeerd om deze ook wat frisser te maken dan in voorgaande delen.

Subtiele en onmisbare vernieuwingen The Great Ace Attorney spat van het scherm. Het is overduidelijk dat met de overgang van de 3DS, waarop de oorspronkelijke Japanse games werden gemaakt, naar de Nintendo Switch, een enorme poetsbeurt heeft plaatsgevonden. Hoewel de serie de 3D-modellen behoudt die werden geïntroduceerd in Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney, zien ze er scherper uit dan ooit tevoren. De animatie is vloeiend en de reacties van personages op beschuldigingen en onthullingen voelen net zo aan als in de originele games, maar zowaar nog levendiger. Ik genoot in het bijzonder van Ryonuske’s reacties in de eerste rechtszaak. Passend bij iemand die nog nooit in de rechtszaal heeft gestaan, zijn zijn paniekerige blik en terughoudendheid fantastisch. De animatie lijkt ook te groeien met de motivatie van de personages door het verhaal heen. De rechtszaken voelen levendiger dan ooit tevoren, zeker met meerdere getuigen op het podium. Enkele prettige features die fans zullen waarderen zitten hem vooral in toegankelijkheid en UI-functies. Zo is er de mogelijkheid om de game in autoplay te zetten, waardoor je niet apart op de A-knop hoeft te drukken om naar de volgende tekst te gaan. Je kan zelfs aanpassen hoe lang het duurt voordat het volgende tekstblok verschijnt, wat heerlijk is als je op je tv speelt. Er is ook weer een logboek-optie om eventueel gemiste dialogen opnieuw door te nemen, wat handig is als je terugkomt na een pauze. Het onderzoeken van bewijsmateriaal en de plaats delict is ook een stuk praktischer. Je cursor geeft nu automatisch aan als er iets belangrijks is om te bekijken of als je alle informatie al hebt gevonden op een bepaalde plek. Dit stroomlijnt de algehele ervaring een stuk meer dan de klassieke games.

Voorlopige conclusie The Great Ace Attorney Chronicles belooft een waanzinnig pakket te worden voor fans en nieuwkomers. Tijdens mijn speelsessie tot nu toe raakte ik direct weer enthousiast over deze serie. Aan de ene kant voelt deze nieuwe tijdsperiode enorm verfrissend voor de serie en zijn de nieuwe personages leuk om te volgen. Maar ook de subtielere aanpassingen aan de UI en de perfectionering van de 3D-modellen doet The Great Ace Attorney niet aanvoelen als een simpele spin off, maar als een volwaardig onderdeel van de serie. Ik hoop dat de creativiteit en verrassingen van de zaken zich voortzet in de volledige game. Ik kan in ieder geval niet wachten om mijn reis door het Victoriaanse Japan te hervatten.

Gekoppelde games

The Great Ace Attorney Chronicles (Nintendo Switch)