[Review] Geschreven door Zapp-x op 2004-09-26 20:15:04

Animal Crossing

Animal Crossing is eindelijk uit in Europa, tijd om onze view voor de 2e keer op deze bijzondere game los te laten! We hadden onze ogen al laten vallen op de Animal Crossing die in Amerika al een tijdje in de schappen ligt, maar omdat dit een speciale game is, testen we de Europese versie ook. Veel verschillen tussen beide versies zullen er echter niet zijn, dus beschouw het meer als een second opinion. Eindelijk! Animal Crossing is eindelijk uit in Europa, ik greep dan ook meteen mijn kans om deze game te spelen, al was ik er eerst wel sceptisch over. Wie namelijk het doosje van Animal Crossing bekijkt ziet niet erg mooie graphics en nogal een vage omschrijving: "Plant bomen, wied onkruid, ga winkelen, bezorg pakketjes - of vergeet alles en ga rustig vissen!". Deze dingen kon ik namelijk al lang doen, waarom zou ik het dan ook nog eens gaan doen in een game?! Bij de meeste games is het zo dat je dingen zult doen die je in het echt gewoonweg niet kan doen. Je zult niet vaak een geweer pakken om daar je bankeigenaar helemaal tot pulp mee te schieten. Je zult niet vaak een Vos zijn die langs diverse planeten vliegt. Tevens zul je ook niet vaak op een bord rondlopen om vervolgens in een minigame een aantal muntjes te winnen. In Animal Crossing doe je dus (meestal) dingen die je nu ook al kan doen, en dat is (heel verassend) toch enorm leuk!

First Time in the Woods Als je Animal Crossing voor het eerst speelt maak je kennis met Rover, hij zal je het spel uitleggen en brengt je in contact met Tom Nook, de winkeleigenaar. Aangezien je nieuw in een dorp komt, is het wel handig dat je ook een plaats hebt waar je kunt slapen. Tom regelt dit voor je, maar omdat je geen geld hebt moet je klusjes voor hem doen zodat je het kan afbetalen. Door deze klusjes leer je in principe het spel snel, en heb je door wat je zoal kan doen in de game. De klusjes bestaan vooral uit pakjes bezorgen, waardoor je er snel achterkomt wie waar woont. Zodra je het huis hebt afbetaald begint het spel pas echt, je kunt nu zelf kiezen wat je de hele dag wilt gaan doen, ultieme vrijheid! Zo kun je gaan vissen, fruit plukken, schelpen zoeken, insecten vangen, schatten graven, mensen helpen, handelaar spelen, kleren designen of lekker de hele dag op je NES spelen. Dat laatste zorgt dat deze game ook een must-have is voor de old-school-gamers onder ons, je kunt namelijk maar liefst 15 NES games verzamelen! Je zult de games op speciale manieren moeten unlocken, maar je zult ook een spel voor je verjaardag krijgen. Tevens zul je beginnen met 2 NES games, er zit namelijk een cadeautje op je (gratis) memory card verstopt.
The clock is ticking away Animal Crossing is een speciaal spel, dat was al bekend, maar wat maakt het nu zó speciaal? Zoals velen wel weten heeft de Cube een interne klok, die je tot dusver alleen maar zag als je de klok weer een uur terug of vooruit moest zetten. Animal Crossing maakt echter gebruik van die klok. Dit foefje zorgt ervoor dat alles in realtime gebeurt, en het dus zowaar lijkt dat je een aflevering uit "24" aan het spelen bent. Als je om 12 uur in de middag je game opstart, is het in de game ook etenstijd. Als je ‘s nachts niet kunt slapen en dus even de game gaat spelen zul je pech hebben, de winkel is dan namelijk gesloten, tevens zullen veel dieren al op 1 oor liggen. De interne klok maakt natuurlijk ook gebruik van bepaalde feestdagen, helaas zijn dit niet specifiek Nederlandse feestdagen, je zult dus geen oude man met paard en slaven over je dak zien lopen. Er zijn echter genoeg Amerikaanse en verzonnen feesten in de game gestopt, zodat je elke maand wel een reden hebt om feest te vieren. Het grote "nadeel" van dit tijdsysteem is dat je de game niet een hele dag achterelkaar kunt spelen, je zult af en toe namelijk niets te doen hebben. Verder zal je de game ook een paar keer per week opmoeten starten, anders zal je persoontje snel vergeten worden.
Multiplayer?! Animal Crossing is geen rasechte multiplayer game, toch kan je de game met meerdere mensen spelen. Je kunt om te beginnen met 4 players in 1 dorp wonen, en het dus omstebeurt spelen. Het leuke aan dit gegeven is dat je zo items met elkaar kunt uitwisselen, en dat dorpsbewoners dingen zeggen als "Diederik heeft mij net een Vlinder gegeven, wil jij dat ook doen Age?" Op deze manier ben je niet alleen in het grote dierenbos. Die 2e manier om eenzaamheid tegen te gaan is om het dorp van een vriend te bezoeken. Als je iemand kent die Animal Crossing ook in zijn bezit heeft, kun je zijn memory card naast de jouwe in de Cube plaatsen, om vervolgens in zijn dorp rond te lopen. De dorpen worden automatisch gegenereerd. Zo zal zijn dorp andere bewoners hebben, andere voorwerpen in de winkel van Tom Nook en het fruit aan de bomen zal anders zijn dan in je eigen dorp. Op deze manier kun je unieke dingen importeren, en die zo ook weer ruilen met je vrienden. Als je iemand kent die niet dicht bij je in de buurt woont, maar toch Animal Crossing heeft, kun je alsnog items aan elkaar geven. Je kunt in de winkel van Tom Nook een voorwerp om te wisselen met een unieke code. Je vriend/vriendin zal die code weer kunnen invoeren in zijn/haar dorp, om vervolgens het cadeautje wat je hebt opgestuurd in ontvangt te nemen.

Conclusie

Graphics Animal Crossing is geen prachtige game, de graphics zijn soms redelijk, maar soms ook enorm lelijk. Als je met je character over het strand loopt, zul je zien dat de water effecten best mooi gemaakt zijn, ook je voetstappen in het zand zijn niet slecht. De regen in de game ziet er ook als regen uit, maar daar is zo'n beetje ook wel alles mee gezegd. Als je kijkt naar de textures in de game schrik je toch wel, sommige bewoners van het bos lijken gewoon met Paint gemaakt te zijn, vooral de close-ups zijn niet om aan te zien. Het geheel van de graphics is gelukkig niet zo storend dat de game er minder leuk door wordt, dit is namelijk een schoolvoorbeeld voor de vele publishers die graphics boven gameplay stellen, dat is bij AC dus duidelijk niet het geval.

Sound Het geluid is redelijk te noemen, niets spectaculairs. De dieren in het bos hebben hun eigen taal, wat een beetje op het Simish van The Sims lijkt. Het taaltje is best grappig, soms zul je er zelfs complete woorden in herkennen. De achtergrond muziek is niet prominent aanwezig, en stoort dus niet. Je kunt nieuwe liedjes voor je radio krijgen, dus als je jezelf stoort aan bepaalde muziek, zet je gewoon een andere plaat op! Gameplay & Replay Nu zijn we dan eindelijk toegekomen aan het belangrijkste onderdeel van Animal Crossing. De gameplay van de game is uitstekend. Je zult de game schuin van boven zien, waardoor je vrijwel nooit problemen zult hebben met de camera. Verder is de tijdklok een geweldig systeem, ik heb voor deze game nog nooit speciaal een spel om 12 uur opgestart omdat er een feest ging beginnen, je zult echt tijd maken voor deze game. Animal Crossing is de ultieme game voor mensen die gewoon eventjes een half uurtje willen relaxen op de GameCube.
De replay waarde van de game ligt geweldig hoog. Je zult de game vaak weer even oppakken om een vlieg naar de aardige varkensmevrouw te brengen, om een visje te vangen of om gewoon brieven te schrijven. Je krijgt in het spel de ultieme beloning voor alles wat je doet, doordat je goodies krijgt voor bijna elke actie. Verzamelaars kunnen hun ei kwijt in deze game, omdat er gewoon enorm veel verschillende items te krijgen zijn, vooral als je op bezoek gaat bij een buurman zijn dorp. Eindoordeel Animal Crossing is wat mij betreft 1 van de meest origineelste games van de laatste paar jaar, en ook al hebben we hem hier zo laat gekregen, hij blijft hartstikke leuk. Er moet tegenwoordig heel wat gebeuren als een game met graphics als deze zich wil meten met games als Metroid Prime en The Legend of Zelda: The Wind Waker, Animal Crossing lukt het met gemak.

N1 Score: 9.1

+

-