[Review] Geschreven door Zapp-x op 2004-12-20 17:48:16

X-Men Legends

Vele X-Men games gingen deze game voor, en faalden stuk voor stuk. Activision besloot het daarom over een andere boeg te gooien, en maakte er een RPG van. Lees hier of het resultaat nu wel voldoende is. Iedereen kent de X-mannen van Prof. Xavier. De serie bestaat al sinds de jaren 60, en is overal ter wereld een groot succes. Onlangs werden er nog 2 films van de serie uitgebracht, ook die waren erg succesvol. Er was altijd echter 1 punt in de X-Men franchise dat nooit echt goed is geweest, en dat waren de games. X-Men Legends is alweer de 3e X-Men titel op de GameCube, en kan ook met gemak de beste X-Men titel op de Cube genoemd worden. Activision heeft de licentie van de game al een aantal jaar, maar kwam nu pas tot de ontdekking dat de beste manier om met X-Men te spelen, de RPG manier is. Elke RPG heeft een (al dan niet goed) verhaal, en zo ook X-Men Legends. In de game komt The Brotherhood (de badguys onder leiding van Magneto) op het spoor van een bijzonder meisje, genaamd Alison Crestmere. Dit meisje heeft de krachten van de lava onder de knie, iets wat altijd handig kan zijn. Alison laat zich echter niet zo gemakkelijk vangen, en laat krachten zien die alleen maar gezien zijn bij een hele bijzondere mutant......Phoenix!

Alison wordt echter toch meegenomen door The Brotherhood, en het is jouw taak om haar te bevrijden. Je begint het spel als Wolverine, op deze manier leer je zeer gemakkelijk de fijne kneepjes van het vak. Je kunt slaan met A en harder slaan of schoppen met B. Als je deze knopjes in een bepaalde volgorde invoert kun je diverse combo's uitvoeren. Dit lijkt zeer simpel en beperkt, maar de combo's zijn echt zeer goed uitgewerkt, en verschillen veel van elkaar. Natuurlijk zijn die zachte klapjes niet genoeg, en dus heb je ook beschikking over Mutant Power. Deze voer je uit door R ingedrukt te houden, om vervolgens op A, B of X te drukken. Je kunt ook nog een speciale Xtreme Power unlocken, die je met R en Y kunt uitvoeren. Deze Mutant Powers kun je uiteraard niet eindeloos doen, ze kosten energie. Deze energie kun je aanvullen met blauwe packs die je vind, met de rode packs kun je de health aanvullen. Als je even met Wolverine onderweg bent, kom je onderweg een maatje tegen, Cyclops. Uiteraard gaat hij in je team, en heb je vanaf nu de beschikking over 2 mutanten tegelijk. Je bestuurt er echter altijd maar 1, de andere wordt door de computer bestuurt. Na loop van tijd heb je beschikking over 4 mutanten, en kun je switchen tussen wie jij wilt zijn, door middel van de +pad. In totaal zijn er maar liefst 14 mutanten die in je team kunnen. Omdat er maar 4 tegelijk in het team passen, komt hier enige tactiek bij kijken, welke mutant heb ik op welk moment nodig? Gelukkig zijn er genoeg Xtraction Points, waar je wijzigingen in je team kunt maken. Tevens kun je hier ook saven, items verkopen, items kopen en in de Danger Room.
Deze Danger Room is een soort van trainingsroom, waar je speciale disks voor nodig hebt. Deze disks vind je verspreid in de level, en zijn enorm handig om nieuwe tactieken aan te leren. Na een tijdje heb je Alison Crestmore gevonden, en besluit je haar mee te nemen naar het Xavier Institute. Dit is de leerschool van Prof. Xavier, hier kan Alison haar krachten onder controle proberen te krijgen. Alison zal natuurlijk een rondleiding in het grote gebouw nodig hebben, en die krijgt uiteraard ook. Op deze manier kun je eindelijk eens een kijkje nemen in het grote instituut van Prof. Xavier. Je kunt in het gebouw allemaal dingen doen die je meer kennis geven over de serie, maar ook die je kennis van de serie testen. Tussen de levels door zal je hier met Alison ook rondlopen, dit geeft een leuke afwisseling in het spel. Het doel van het spel is om The Brotherhood of Mutants te stoppen, zoals dat het doel is in elke aflevering van X-Men. Magneto en zijn vrienden willen Alison gebruiken voor een bijzonder doel, en jij moet uit zien te zoeken wat dat voor doel is, en ze natuurlijk stoppen om dat doel te bereiken. Hiervoor heb je de hulp van vrienden nodig, veel vrienden. Dit maakt X-Men Legends ook zo enorm leuk om te spelen, de herkenbaarheid van de comics, cartoons en films is enorm groot. Je zult onder andere met de volgende mutanten aan de slag kunnen: Wolverine, Cyclops, Storm, Beast, Gambit, Jean-Grey, Nightcrawler en nog veel meer. Elke mutant heeft zijn eigen vaardigheden, en zal dus een speciale rol hebben in het team. Wolverine en Beast zijn echte vechters, en zijn dus vooral voor het armed-combat werk. Cyclops en Storm vechten liever vanaf een afstandje en gebruiken volop hun Mutant Powers.
Het vechtsysteem in het spel is niet turnbased, en lijkt dus meer op een gevecht waar je gewoon simpel kunt button-bashen. Aan het begin kun je dit misschien ook wel, maar hoe verder je in de game komt, hoe meer tactiek bij het spel komt kijken. Het allerleukste aan het spel is dat het z'n vieren tegelijk kan, en daar heb je in tegenstelling tot andere games, niet eens een GBA voor nodig. X-Men Legends laat enorm leuke old school gameplay zien, door met z'n vieren de levels te doorkruizen op het zelfde scherm.

Het Oordeel

Graphics De game heeft geen fantastische graphics, maar vanaf een afstandje ziet het er wel allemaal uit zoals het hoort. De levels zijn redelijk overzichtelijk, de characters zijn herkenbaar en de tussen filmpjes zijn ook niet slecht. Zit het dan helemaal goed met de graphics? Nee dat zit het niet. Als de camera op de characters in zoomed, zie je hoe weinig detail de characters eigenlijk hebben. Ze hebben geen vingers, soms zelfs geen mond. Gelukkig zul je hier alleen maar "hinder" van ondervinden tijdens de "briefing" periodes in de game. De special effects in de game zijn echter wel zeer mooi gemaakt. De aanvallen van Cyclops en Gambit zien er zeer mooi uit, en zal je alleen om de pracht er van vaker uitvoeren. Sound Activision heeft hier goed werk geleverd. Elke RPG zit boordevol tekst, X-Men Legends is geen uitzondering op de regel, maar gelukkig heeft Activision een paar uitstekende acteurs ingehuurd om de stemmen van de characters te verzorgen. De sound-effects van de moves doen wat ze moeten doen, ze klinken geloofwaardig genoeg. Activision heeft ook een soft-rock backgroundsound aan de game gegeven, die nergens vervelend wordt, maar ook nergens echt opvallen zal.

Gameplay Hier valt X-Men Legends echt op, en laat het zien dat de franchise zich uitstekend leent voor het RPG-genre. Het is al leuk om de game in je eentje te spelen, maar eigenlijk is de game pas haar geld waard als je een paar vrienden bereid weet te vinden om je te helpen. Je kunt in de game niet alleen zelf combo's maken, je kunt dit ook samen met je teamleden doen, en natuurlijk is dat het leukst met personen van vlees en bloed. Als je tegelijk een (Mutant) move doet, krijg je een combo waardoor de vijand meer schade krijgt. Deze combo's variƫren nogal van elkaar, en hebben allemaal toepasselijke namen. Het is erg leuk om uit te zoeken welke combo's er allemaal zijn. Verder is het ook erg leuk dat bijna alles in de game kapot kan. Bij de meeste dingen die je kapot maakt zul je ook nog eens beloond worden met een item die je kunt gebruiken, dus slopen die handel! Zoals al gezegd is het RPG-element erg goed uitgewerkt in de game. De characters krijgen EXP. van de vijanden die ze verslaan, en door een bepaalde hoeveelheid EXP. te vergaren groei je levels. Als je een level groeit mag je punten verdelen. Je kan punten geven aan; Strike(aanval), Agility(verdediging), Body(gezondheid) en Focus(engerie). Je kunt zo zelf bepalen of je character een enorm sterk melee poppetje wordt, of je maakt er een afstands-coward van. Verder kun je ook een punt per level aan Skills geven. Bij deze Skills kun je de mutant-powers sterker maken, maar ook andere eigenschappen aan je mutant geven. Zo kun je Rogue laten vliegen en Storm lightning-damage laten geven bij melee-aanvallen. Je kunt erg veel dingen upgraden, wat zorgt dat je zo snel mogelijk een level wilt groeien. Als laatst is er ook nog een equipment scherm, waar je 3 verschillende items kunt dragen; Armour, Belts en Backpacks. Deze items maken je characters uiteraard ook sterker.
Replay X-Men: Legends maakt gebruik van een enorm vette feature genaamd: Co-op, iets waar in mijn ogen elke game gebruik van zou moeten maken. Het samenwerksysteem is zo goed uitgewerkt, dat je het spel makkelijk nog een keer wilt uitspelen. Om het spel voor het eerst uit te spelen zul je toch wel zo'n 25 uur nodig hebben, vooral als je ook nog alles in het huis van de X-Men wilt kijken. De game kent verder nog een aantal andere multiplayer modes die de moeite waard zijn. Kortom, je zult je absoluut niet vervelen met X-Men, vooral niet als je veel vrienden hebt. Conclusie X-Men: Legends is een oprechte verassing, en laat zien dat Activision ook goede X-Men games kan maken. We mogen hopen dat er vanaf nu vaker RPG's worden gemaakt van X-Men, want de game doet absoluut niet onder voor de meeste RPG's van de gevestigde orde. Als je nu X-Men fan bent of niet, je moet deze game gewoon halen!

N1 Score: 8.6

+

-

Gekoppelde games

X-Men Legends (Nintendo GameCube)