[Review] Geschreven door Michiel op 2005-01-14 00:03:06

Dr Mario.

Dr Mario is een spel uit de NES Classics reeks voor de Game Boy Advance. De vorige Classics serie hebben we al volledig behandeld, waarbij we tot de conclusie kwamen dat Nintendo zich er toch wat gemakkelijk vanaf maakt. Nu de tweede reeks, gedeeltelijk weliswaar, naar Europa komt werd het maar weer eens tijd om je een aantal reviews te geven. Na Castlevania en Zelda II te hebben gelezen is het nu de beurt aan Dr Mario.

Geschiedenislesje. Mario heeft aardig wat gedoktert in het verleden, iets wat veel van jullie misschien niet zullen weten. Het begon met de NES waarop hetzelfde spel uitkwam als afgelopen vrijdag op de GBA. Het spel was een aardige variant op Tetris, de killerhit van de Game Boy Classic, maar natuurlijk vooral leunend op Mario’s status in de gameswereld. Sindsdien is Dr Mario op de Game Boy Classic, op de SNES in combinatie met Tetris, en op de N64 uitgekomen. Allemaal werden de games redelijk goed ontvangen, maar een hit is het nooit geweest. Nintendo maakt er inmiddels traditie van om spellen te porten. Vaak gaan die gepaard met vele extra’s, zoals het geval is bij onder andere Super Mario 64 DS en Donkey Kong Country 2. Echter, bij een aantal spellen doet Nintendo geen verdere moeite en worden de games rechtstreeks gekopieerd van diens voorganger. Deze spellen worden de NES Classics reeks genoemd en gaan dan ook voor een zacht prijsje over de toonbank. Maar goed, voor zover het geschiedenislesje, op naar Dr Mario.
[url=http://www.m-gaming.nl/files/DrMarioBox.jpg][img]http://www.m-gaming.nl/files/DrMarioBox.jpg width=400 height-400[/img][/url]
Gameplay. Dr Mario is in feite een heel eenvoudige game, maar juist door deze eenvoud erg leuk. Mario moet een uitgebroken virus stoppen, en doet dit door gekleurde capsules naar de microben te gooien. Ook de virussen zijn gekleurd en wanneer je 3 bijpassende blokjes op deze microben gooit is het over en uit voor ze. Met bijpassend bedoel ik dat, wanneer zo’n ventje bijvoorbeeld blauw is, je er 3 blauwe blokjes op gooit. Dit klinkt makkelijker dan het is, want je krijgt natuurlijk niet altijd de juiste capsules. Zodra je het doorhebt zijn de eerste levels doodeenvoudig, maar naarmate je verder komt in het spel wordt het een stuk pittiger. Ik heb tot nu toe een keer de game rondgespeeld, maar was hier dan ook de nodige uurtjes voor aan het oefenen. Een erg simpel concept dus, maar wel leuk! Nadeel is wel dat dit ook het enige is wat je kunt doen in Dr Mario. Je moet in totaal 25 levels doorwerken en met elk level wordt het moeilijker. Zodra je de game een keer hebt uitgespeeld, dat was mijn ervaring in ieder geval, zal je dan ook niet veel fun meer hebben om het spel nog een keer door te spitten. Mocht je toch een die-hard gamer zijn, dan kan je ook nog de moeilijkheidsgraad wat verhogen door de snelheid aan te passen. Niet dat dit zo denderend veel effect heeft, maar het is noemenswaardig.
[url=http://www.m-gaming.nl/files/DrMario01.jpg][img]http://www.m-gaming.nl/files/DrMario01.jpg width=180[/img][/url] [url=http://www.m-gaming.nl/files/DrMario02.jpg][img]http://www.m-gaming.nl/files/DrMario02.jpg width=180[/img][/url]
Muziek en graphics. Ik denk dat ik nog nooit zo duidelijk heb kunnen zijn over de muziek en graphics van een game. Allereerst maar de graphics, deze zijn ronduit slecht. Toegegeven, het is een puzzlespel en dus hoeft het er niet allemaal geweldig uit te zien, maar zo simpel als Dr Mario is heb ik nog niet vaak gezien. Gelukkig belemmert het niet de gameplay, dus een onvoldoende geven hiervoor ga ik niet doen. De muziek, van geluid kun je eigenlijk niet spreken want er zijn ongeveer 6 verschillende “bliepjes” in het spel te horen, is ook wel oké. Je kan kiezen uit 2 verschillende melodietjes die je te horen krijgt tijdens het spelen. Ook hier kan ik zeggen dat je absoluut Fever moet kiezen. Je krijgt dan dat lekkere aanstekelijke deuntje van Dr Mario te horen, tevens ook achtergrondmuziek van een level uit Super Mario Bros Melee. Maar goed, genoeg over het geluid en de graphics. Verwacht er niet te veel van, dan zul je je er ook niet aan storen.
[img]http://www.m-gaming.nl/files/DrMario03.jpg border=1[/img]
Conclusie. Normaal gesproken zou ik Dr Mario een onvoldoende geven. Niet zozeer omdat de game slecht is, dat heb ik denk ik wel duidelijk gemaakt in bovenstaande tekst, maar meer omdat Nintendo zich er wel erg makkelijk vanaf maakt. Waarom dan toch een voldoende, ervanuitgaande dat je al snel het cijfer hebt bekeken? Heel simpel, het spel heeft een adviesprijs van €22.95, en dat is natuurlijk niet veel. Nog steeds biedt Dr Mario je geen compleet nieuwe ervaring op puzzlegebied, maar vermakelijk is het spel zeer zeker.

N1 Score: 6.7

+

-

Gekoppelde games

Dr Mario (Game Boy Advance)