[Review] Geschreven door Zapp-x op 2005-03-15 15:14:39

FIFA Street

NBA Street en NFL Street konden we al, en zijn redelijk succesvolle games geworden. Nu komt EA met FIFA Street op de proppen, is deze game net zo succesvol als de andere 2 genoemden? Je leest het hier! Een slecht begin. Straat voetbal is een fenomeen dat in Nederland ook veel gespeeld wordt door de jeugd. Natuurlijk is dit niet alleen omdat het enorm leuk is, maar ook omdat er steeds minder groen in de steden te vinden is. Hoe dan ook, ons landje is redelijk succesvol in straat voetbal, net zoals het dat is in het gewone veldvoetbal. Ons land kent diverse voetballers die wel een aardig balletje kunnen trappen, we noemen spelers als: Van Nistelrooy, Seedorf, Davids en iemand als Van der Vaart. Het leek me dan ook erg leuk om met die spelers een team te kunnen maken in FIFA Street, maar helaas. Het is EA niet gelukt om de licenties van de Nederlandse spelers te krijgen, en dus zit er geen Nederlands team in de game. Het blijft toch opvallend dat EA problemen heeft met het Nederlandse team. Dan mogen de namen niet gebruikt worden van de spelers, en nu zit het hele team er dus niet eens in. Met die kleine teleurstelling begon ik te spelen.

[url="http://www.gameqube.nl/files/fifastreettjes7.jpg"][img]http://www.gameqube.nl/files/fifastreettjes7.jpg width=400 border="1"[/img][/url]
De modes FIFA Street kan uiteraard op verschillende manieren gespeeld worden. Je kunt om even snel een potje te spelen de “Game On” mode kiezen. In deze mode kies je alleen het land dat je wilt spelen, zonder regels of spelers te kiezen. De “Friendly” mode is voor de mensen met wat meer tijd. In deze mode kies je ook het land waar je mee wilt spelen, en tevens je spelers en de regels. Verder is er nog de mogelijkheid om zelf een speler te maken of een star-team te ontwerpen. Uiteindelijk gaat het maar om 1 mode, en dat is de “Rule the Street” modus. In die “Rule the Street” mode is het de bedoeling dat je als nobody begint, en als big kahuna eindigt. Je begint deze mode met het creëren van jezelf, iets wat we bij meerdere EA games zien. Je bent in deze game iets meer begrensd in het maken van je character dan in de andere games van EA, maar toch kun je een character maken dat een redelijk op jezelf lijkt. Behalve het uiterlijk kun je jezelf ook diverse kleding en schoenen van Nike of Adidas aanmeten. Met alleen je knappe koppie kom je er niet, en dus moeten de nodige skills ingesteld worden. Je begint met een aantal skill bills, die je toe kunt kennen aan de volgende opties; Speed, Shot Power, Shot Accuracy, Tricks en Tackling. Alle voetballers verzameleee! Als je eenmaal uitgespeeld bent met jezelf, kun je beginnen met het vormen van je team. Je hebt aan het begin een beperkte keuze over een groepje weinig zeggende spelers. Je kiest de beste spelers voor in je team en dan kun je eindelijk beginnen met spelen. De game speelt zich af op diverse locaties die je vrij zal moeten spelen door toernooien te winnen. De toernooien kosten geld (skill bills) om aan mee te kunnen doen, en dat geld kun je verdienen door gewone potjes te spelen tegen diverse teams uit de locatie waar je bent.
[url="http://www.gameqube.nl/files/fifastreettjes6.jpg"][img]http://www.gameqube.nl/files/fifastreettjes6.jpg width=400 border="1"[/img][/url]
Als je genoeg skill bills hebt gewonnen, zul je keuzes moeten maken. Je kunt namelijk met die skill bills meedoen aan een toernooi van de stad waar je bent, waar je dus weer meer geld mee kunt verdienen. Maar je kunt ook jezelf upgraden of een andere speler uitdagen, zodat je die kan toevoegen aan je team. Dit uitdagen van spelers is een erg leuke optie, omdat je zo langzaam je eigen sterrenteam kunt vormen. Je kunt jezelf echter niet uit de selectie zetten, dus zal je de skills van je eigen character ook moeten verhogen met de kostbare skill bills.

Het spelletje, maar dan anders

Het spelletje, maar dan anders FIFA Street is voetbal zoals het in mijn ogen hoort, op de straat. Op de straat heb je namelijk niet van die vervelende regels als buitenspel of corners, er is zelfs geen scheidsrechter aanwezig op het speelveld. Je kunt in FIFA Street naar hartelust tackles maken op je tegenstanders, al zou dat in het echt natuurlijk wel wat pijnlijker zijn op de straat. Je speelt in FIFA Street met een team dat bestaat uit 1 keeper en 3 veldspelers. Zoals gezegd is je eigen character in de “Rule the Street” altijd van de partij. De gewone wedstrijden om geld te verdienen gaan altijd tot de 5, in de toernooien speel je 2 helften. Tijdens deze wedstrijden is het de bedoeling om zoveel mogelijk tricks te maken, dit doe je door middel van de “trick stick”, oftewel de gele stick op je controller. Door die gele wonderknuppel in iedere gewenste richting te drukken maakt je character diverse tricks en gaat de bal zowel over, onder of langs je tegenstander. Door deze tricks loopt je trickmeter vol, zodra die vol is kun je een “gamebreaker” maken, wat inhoud dat de game in slowmotion gaat, en je de hoek voor je schot perfect uit kunt kiezen. Deze schoten zijn ongeveer 90% van de keren een goal, dus is het zeer belangrijk om zo snel mogelijk die “gamebreaker” te verdienen.

[url="http://www.gameqube.nl/files/fifastreettjes4.jpg"][img]http://www.gameqube.nl/files/fifastreettjes4.jpg width=400 border="1"[/img][/url]
Je kunt sneller een “gamebreaker” verdienen door meerdere tricks achter elkaar uit te voeren, want hoe meer combo’s je maakt, hoe sneller je trickmeter vol loopt. Aan het eind van de wedstrijd wordt onder andere geteld hoeveel tricks je hebt gemaakt, en hoevaak je succesvol met een trick langs je tegenstander bent gekomen. Hoe hoger dit aantal is, hoe meer skill bills je zult krijgen. Ook krijg je aan het eind van je potje reputation points, waarmee je nieuwe items kunt unlocken, en meer respect krijgt van bepaalde spelers, zodat die gratis bij je team willen als je ze verslaat. Graphics en Sound FIFA Street ziet er naar behoren uit. De meeste spelers zijn zeer herkenbaar, en zien er erg goed uit. Ook zijn de levels mooi gemaakt, en zit er veel diversiteit in de graphics voor die levels. Soms loopt de animatie van een trick niet helemaal lekker, maar echt storend is dit nooit. Het geluid in FIFA Street is naar mijn mening echt geweldig goed gemaakt. De meeste tracks passen echt perfect bij de game, en geven je dat geweldige “samba” gevoel dat je hoort te hebben tijdens een potje straatvoetbal. Gameplay De controls in FIFA Street zijn niet lasting, maar het is zeker wel even wennen om die trick strick goed te kunnen gebruiken. Naar verloop van tijd trick je echter beter dan je ooit in het echt zal doen. De game maakt gebruik van een aantal leuke spelelementen. Zo kun je de bal via de muur rondspelen, en ook kun je diverse tricks via de muur uitvoeren. Toch is de gameplay naar verloop van tijd redelijk repetitief, je hoeft namelijk maar 2 tricks te doen en je bent bij de tegentander z’n goal. Je scoort dan gelukkig niet altijd even snel, maar als je een goede combo uit weet te voeren heb je erg snel de beschikking over een gamebreaker, waarmee je vrijwel altijd scoort.
[url="http://www.gameqube.nl/files/fifastreettjes5.jpg"][img]http://www.gameqube.nl/files/fifastreettjes5.jpg width=400 border="1"[/img][/url]
Verder heeft de game niet echt een persoonlijk tintje. Je krijgt aan het begin niet te zien welke spelers het veld betreden, je krijgt de namen alleen te zien bij de goals die ze maken. Zo had ik in een aantal potjes dus geen idee tegen welke spelers ik gespeeld had, omdat ik met een uitslag als 15-0 gewonnen had. Verder zou het ook leuk zijn om bepaalde gegevens in je eigen team bij te houden. Welke tricks doe je het meest, welke spelers scoorde het vaakst, bij welke spelers mislukken de meeste tricks. Echt groots zou dat natuurlijk niet zijn, maar toch zou het een iets persoonlijker tintje aan de game geven. Replay Met de “Rule the Street” mode ben je wel eventjes zoet, vooral als je alle voetballers wilt vrijspelen, en elke team wilt verslaan. Verder laat FIFA Street zich uitermate goed spelen in multiplayer mode, de game is echt onwijs leuk met 2 spelers. Je kunt dan natuurlijk gewoon snel een potje spelen tot een aantal goals. Maar het is toch veel leuker om je tegenstander helemaal dol te spelen met tricks, om dan uiteindelijk met 1-0 te winnen. Conclusie FIFA Street is een redelijk goede game geworden. Het is absoluut geen topper, of een must have voor elke GameCube bezitter, maar voor straatvoetbal liefhebbers is het dat absoluut wel. De game lijkt hier en daar wat kaal, en had wat completer kunnen zijn, maar toch heb ik enorm veel lol gehad tijdens het spelen van de game, van het begin tot het eind.

N1 Score: 7.7

+

-

Gekoppelde games

FIFA Street (Nintendo GameCube)