Word Wizard 3D - Nintendo 3DS

Woordspelletjes, wij Nederlanders zijn er gek op. De standaard kruiswoordpuzzel, Wordfeud op de smartphone en tablet of de aloude woordzoeker in de krant doet menig Nederlander zijn uren snel vergeten. Met de suggestie alleen al, dat het populaire woordspel Lingo van de Nederlandse buis zou verdwijnen was heel ons kikkerlandje in rep en roer. Zelfs de toenmalige premier brak een lans voor het behoud van dit type vermaak. Word Wizard 3D brengt het volksvermaak naar de Nintendo 3DS. Is deze investering zijn geld waard of mag deze geschrapt worden in tijden van bezuinigingen? Word Wizard 3D heeft weinig pretenties. Het simpele opstartscherm had zo op een Gameboy Advance kunnen verschijnen en het eenvoudige achtergronddeuntje maakt meteen duidelijk, dat het hier maar om één ding gaat: inhoud boven vorm. De inhoud van Word Wizard 3D bestaat uit niet één, maar uit maar liefst acht verschillende woordspelletjes waaronder klassiekers als Hangman (Galgje) en Hidden Words (Woordzoeker). Buiten de namen van de spelletjes is het gehele spel Nederlandstalig. Dit maakt het toegankelijk voor iedereen.

De inhoud in In het spel Pickletter moet je woorden van vijf letters of minder maken door de letters, die in het bovenste scherm verschijnen, te combineren. Je kunt letters overslaan of al gelegde letters vervangen. Vooral door handig met deze laatste optie om te gaan, kun je talloze woorden creëren door slechts één letter te vervangen. Het is hiermee een leuk woordspelletje, waarin je in hoog tempo kunt doorspelen. Hidden Words is een variant van woordzoeker, waarin de woorden die je moet vinden op het bovenste scherm aangegeven staan. Best aardig om met zijn tweeën te spelen, maar door de geringe diepgang ben je er snel op uitgekeken. Alphadoku is een woordvariant op het beroemde Sudoku. Vul het rooster met letters zodanig, dat iedere letter maar één keer voorkomt per rij en kolom. Als je het goed doet, komt het geheime woord tevoorschijn. Hoe sneller je de oplossing vindt, hoe hoger je score zal zijn. Voor de fans van Sudoku zal dit spel meteen vertrouwd voelen. In Swap Letters is het de bedoeling om letters van plaats te verwisselen tot je het juiste woord gevormd hebt. Als een letter rood is, dan staat deze op de verkeerde plek. Wordt een letter groen, dan staat hij op de juiste positie. De tijd per woord is zeer beperkt, waardoor je zeer snel na moet denken en handelen. Een leuk spel vanwege de constante tijdsdruk.

Tijdsdruk en snelheid met de stylus spelen ook een grote rol in het spelletje Bubbles. Hierin vorm je een woord door snel bewegende bubbels op het touchscreen aan te raken, waarna je een woord vormt op het bovenste scherm. Het is een suf spelletje waar je binnen vijf minuten op uitgekeken bent, omdat het weinig met nadenken en meer met snelheid te maken heeft. Hangman zal iedereen kennen van de basisschool. Vind het juiste woord door letters te raden. Heb je te veel beurten nodig, dan ben je af. Geluk speelt een stevige rol in dit spel en aangezien het de lol juist is om dit met grote groepen schreeuwende kinderen te spelen ben je snel uitgekeken op deze Nintendo 3DS-versie. Wordblast combineert de Woordslang met Scrabble. Je kunt woorden vinden door letters uit een letterveld aan elkaar te rijgen op het touchscreen. Zodra je vindt dat je woord af is, kun je het laten beoordelen waarna je er punten voor krijgt. Net als bij Scrabble krijgt iedere letter een waarde mee en soms is er ook een bonuswaarde te verdienen als je de juiste letter gebruikt. Door het combineren van verschillende elementen heeft dit spelletje wat meer diepgang dan de andere spelletjes. Het achtste spel is Wordfinder, wat verrassend veel weg heeft van Lingo. Je voert een woord in en vervolgens zie je welke letters op de juiste plek (groen) staan, welke letters wel juist zijn maar op de verkeerde plek staan (geel) en welke letters verkeerd zijn (rood). Na verschillende fouten ben je af en als de totaaltijd om is, word je score berekend. Ideaal als oefening voor Lingo, maar helaas mag je geen ballen pakken na afloop. En daarnaast Je kunt alle spelletjes op drie moeilijkheidsniveaus spelen, waarbij Word Wizard 3D bijhoudt hoeveel procent van alle mogelijke woorden je gevonden hebt in het spel. Via StreetPass kun je deze score uitwisselen met andere spelers. Helaas is er geen multiplayer aanwezig, hetgeen bij deze spelletjes ideaal geweest zou zijn. Hierdoor blijf je zitten met slechts acht simpele spelletjes zonder verdere diepgang of mogelijkheden. Een ander groot minpunt is dat het spel weliswaar veel woorden herkent, maar hier ook in doorslaat. Delen van woorden worden ook vaak goedgekeurd waardoor woorden als “ars' en “ooi' gewoon geteld worden als volwaardig woord. Hiermee maakt Word Wizard 3D als woordspelletje zich enigszins belachelijk.

Conclusie Word Wizard 3D biedt een rechttoe rechtaan verzameling van acht woordspelletjes. Spelletjes als Wordblast en Pickletter bieden een leuk vermaak, maar simpele varianten als Bubbles en Hangman kunnen maar zeer kort boeien. De content naast de spelletjes is niet noemenswaardig en dat maakt Word Wizard 3D tot een karig geheel. Word Wizard 3D ligt voor 30 euro in de winkel en voor zo’n prijskaartje mag je meer verwachten dan acht opgewarmde spelletjes, die je overal gratis op internet kunt spelen. Het totaalpakket is voor korte tijd vermakelijk, maar door het ontbreken van meer content en de afwezigheid van een multiplayer-optie is deze Nintendo 3DS-versie zonde van je geld om aan te schaffen. Hiervoor kun je beter je smartphone of tablet even opstarten, waarop je talloze van dit soort spelletjes vindt voor niets of voor een paar euro.

Releasedatum: 03-02-2012

Aantal spelers lokaal: 1

Onlinemogelijkheden: Nee

Gekoppelde artikelen

Word Wizard 3D (Review)